Mai poate fi oprita Marea Britanie sa iasa din UE?

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 06:36
13116 citiri
Mai poate fi oprita Marea Britanie sa iasa din UE?
Foto: Arhiva Ziare.com

Pe masura ce spiritele se mai calmeaza dupa votul de saptamana trecuta pe Brexit, apar tot felul de scenarii legislative prin care iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea fi incetinita sau chiar oprita.

Toate duc spre trei idei principale:

  • Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona
  • Un blocaj din partea Scotiei
  • Un al doilea referendum national

Rezultatul referendumului nu are valoare legala in UK si nici nu duce automat la iesirea Marii Britanii din UE, dupa cum si-ar fi imaginat unii, se arata intr-o analiza BBC.

Procesul de retragere poate incepe doar dupa invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona privind functionarea Uniunii Europene, adica Londra trebuie sa trimita la Bruxelles o notificare oficiala.

Cu alte cuvinte, referendumul pe Brexit nu a schimbat nimic din punct de vedere legal, dar totul pe scena politica.

Articolul 50

Articolul 50 este mecanismul prin care Marea Britanie pune punct relatiei de 40 de ani cu Uniunea Europeana. Odata ce premierul britanic, oricare ar fi el, trimite notificarea la Bruxelles, ceasul incepe sa ticaie.

Exista o limita de maximum doi ani pentru negocierea unui acord de retragere. Perioada poate fi extinsa doar cu acceptul tuturor celor 27 de state care raman in blocul comunitar. Dupa acest timp, Marea Britanie inceteaza sa mai faca parte din UE, in baza unui acord la care ajung cele doua parti.

Totusi, Articolul 50 spune ca orice stat membru UE poate parasi blocul comunitar "in conformitate cu propriile prevederi constitutionale", iar aceasta sintagma le da unora de gandit.

Intr-un articol semnat de trei experti in drept si publicat in UK Constitutional Law Association se atrage atentia asupra faptului ca, potrivit Constitutiei britanice, premierul nu poate trimite o notificare la Bruxelles fara avizul Parlamentului.

Asadar, daca un prim-ministru activeaza Articolul 50 fara permisiunea Parlamentului britanic, asta ar insemna incalcarea Constitutiei, spun specialistii. Prevederile constitutionale le dau astfel ocazia parlamentarilor britanici (majoritatea impotriva Brexit) sa voteze dupa cum le dicteaza constiinta.

Totusi, ar fi ceva aproape de neconceput ca Parlamentul din Londra sa treaca peste rezultatul referendumului, cu alte cuvinte peste vointa poporului britanic, si sa nu ii permita premierului sa inceapa divortul de UE.

Scotia

Prim-ministrul Scotiei, Nicola Sturgeon, a pus pe masa posibilitatea ca tara sa sa incerce sa opreasca Brexit. Ar putea? Raspunsul, pe scurt, este "nu", dar cum ar putea incerca sa faca asta?

Sturgeron face referire la o conventie parlamentara, cunoscuta sub numele de Conventia Sewel, care prevede ca Parlamentul Regatului Unit sa nu intervina in mod normal in chestiuni regionale, fara acordul parlamentului regional, cum ar fi cel din Scotia. Totusi, in acelasi timp, puterile Parlamentului Scotiei sunt limitate momentan de legislatia UE.

Asadar, argumentul este ca, daca Marea Britanie renunta la reglementarile europene si adopta o noua legislatie - si in acelasi timp elimina limite impuse acum de UE Scotiei - asta ar permite parlamentului regional sa isi faca propriile legi, capatand astfel mai multa autoritate.

Daca Scotia ar avea puteri mai mari, Parlamentul UK ar avea nevoie de acordul Parlamentului scotian pentru a interveni la nivel regional, dar asta doar prin Conventia Sewel.

Deci ar putea Scotia sa blocheze Brexitul efectiv prin faptul ca nu si-ar da acordul? Ei bine, nu. Pentru ca Parlamentul Regatului Unit este, in cele din urma, suveran. Prin delegare, Parlamentul UK a permis autoritatilor locale sa adopte legi in regiunea lor. Insa si-a pastrat dreptul de a adopta el insusi orice lege, valabila in orice zona a Regatului.

Deci, Parlamentul Scotiei nu doar ca nu poate bloca Brexit, dar nu poate opri nicio alta initiativa legislativa a Londrei. Da, se poate opune, insa Legislativul britanic poate trece peste pozitia Scotiei.

Un al doilea referendum

In Marea Britanie exista o petitie pentru un al doilea referendum pe Brexit si a fost semnata pana acum de peste patru milioane de oameni.

In mod ironic, petitia a fost lansata de Oliver Healy, care a militat pentru divortul Marii Britanii de UE. Petitia a fost deschisa inainte de primul referendum - cand victoria pentru tabara pro-Brexit parea mai putin probabila - intr-o incercarea de a le face viata mai grea britanicilor care voiau sa ramana in Uniune.

Documentul cerea un al doilea referendum, cu reguli noi, daca oricare dintre tabere castiga cu mai putin de 60% dintre voturi si, in acelasi timp, cu o prezenta la urne mai mica de 75%. Desi prezenta la vot a fost de peste 80%, tabara pro-Brexit a obtinut victoria cu aproape 52% dintre sufragii. Inainte de referendum, petitia adunase doar 22 de semnaturi.

In aceste conditii, este posibil, in conformitate cu Constitutia, ca Parlamentul Regatului Unit sa adopte o lege pentru organizarea unui al doilea referendum. Totusi, o asemenea manevra ar fi de neimaginat din punct de vedere politic si cu siguranta ar provoca o criza puternica, se precizeaza in articolul BBC.

Chiar si asa, daca petitia ar arata ca majoritatea electoratului britanic isi doreste un nou vot si favorizeaza ramanerea in UE, ar putea duce la o miscare ce acum pare de neinchipuit. Insa numarul de patru milioane de cetateni este foarte departe de asta.

Desi nu este absolut imposibil, o cale legala pentru blocarea iesirii Marii Britanii din UE este greu de imaginat totusi. Sunt momente cand pur si simplu politica depaseste legea, iar acesta pare a fi unul dintre ele.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#oprit Brexit legal, #Scotia blocheaza Brexit, #nou referendum Brexit, #Articol 50 Brexit , #Marea Britanie
Comentarii
Poza ORD cel adevarat
ORD cel adevarat
rank 5
Acum UE cere plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeana .
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1