Dupa Brexit, potopul: Reactii, scenarii si regrete dupa ce Marea Britanie a ales sa iasa din UE

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 23:34
136031 citiri
Dupa Brexit, potopul: Reactii, scenarii si regrete dupa ce Marea Britanie a ales sa iasa din UE
Fotomontaj Ziare.com

Britanicii au votat in proportie 51,9 la suta sa iasa din Uniunea Europeana, intr-un referendum istoric ce pune capat celor 43 de ani in care Regatul Unit a facut parte din blocul comunitar.

Lira s-a prabusit si pietele financiare din intreaga lume au resimtit socul Brexitului. Reactiile politice de pe intreg mapamondul au curs pe parcursul intregii zile si odata cu divizarea Marii Britanii la referendum s-a produs si divizarea intregii Europe. Daca liderii de la Bruxelles cer urgentarea procesului de scoatere a britanicilor din UE, Franta si Germania vor prezenta sambata un plan pentru o "Uniune flexibila".

Intre timp, treziti din euforie, tot mai multi britanici care au votat pentru Brexit regreta alegerea facuta. Cei care au recunoscut public ca au gresit spun ca nu au fost suficient informati si au fost mintiti de tabara "Leave". Desteptarea lor s-a produs dupa ce liderul UKIP Nigel Farage, care in campania pentru referendum sustinea ca banii care se duc acum la UE vor fi redirectionati in sectorul de sanatate publica, a iesit vineri si a anuntat ca acest lucru este putin probabil sa se intample.

Lipsa de informare inainte de vot se vede si in cautarile pe Google. In topul cautarilor pe Internet vineri in Marea Britanie pozitia fruntasa a fost ocupata de intrebarea "ce e UE?".

Cei mai suparati sunt londonezii. Zeci de mii de persoane au semnat o petitie prin care cer independenta Londrei si ramanerea in UE.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante reactii si consecintele pe care le are decizia Marii Britanii de a parasi UE. Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla ce urmeaza dupa Brexit.

23:04 - Se pare ca zeci de britanici care locuiesc in Belgia si au fost dezamagiti de votul din tara lor cer sa obtina cetatenie belgiana, informeaza Le Soir.

22:47 - Presedintele Turciei, Receo Tayyip Erdigan, estimeaza ca Brexitul a fost doar inceputul si si alte state membre se vor rupe de UE daca nu vor fi facute schimbari majore.

22:34 - Ambasadorul Marii Britanii la Natiunile Unite a afirmat vineri ca pozitia tarii sale ca putere mondiala nu va fi slabita de iesirea din Uniunea Europeana si a promis ca Londra nu va renunta niciodata la dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate al ONU, transmite Reuters.

21:50 - Ministrii de Externe francez si german, Jean-Marc Ayrault si Frank-Walter Steinmeier, vor prezenta sambata la Berlin omologilor italian, olandez, belgian si luxemburghez un plan pentru crearea unei "Uniuni flexibile".

21:43 - Zeci de mii de londonezi au semnat vineri o petitie pentru a cere ca Londra, capitala Marii Britanii, sa devina independenta si sa ramana in UE.

21:37 - Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Dan Stoenescu, i-a asigurat, vineri, pe romanii aflati in Marea Britanie ca nu exista nicio schimbare iminenta in ceea ce priveste situatia lor si ca in perioada imediat urmatoare nu se va schimba nimic in interactiunea dintre cele doua state.

El a precizat ca, in cadrul negocierilor care vor urma, Romania va avea in vedere trei elemente.

"In primul rand, dimensiunea sociala si impactul pe care rezultatul acestui referendum il va avea asupra drepturilor si libertatilor cetatenilor nostri. A doua chestiune - aspectele de natura economica si comerciala, efectele asupra exporturilor romanesti, dar si efecte indirecte asupra economiei europene. A treia chestiune, care este foarte importanta, e faptul ca Romania va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in anul 2019 si va avea un cuvant greu de spus in acest proces de Brexit", a afirmat ministrul.

21:03 - Regina Angliei se va adresa Parlamentului Scotiei saptamana viitoare in legatura cu drumul pe care il vor urma dupa Brexit, informeaza BBC.

20:50 - Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani, investitorii renuntand la activele riscante in urma referendumului istoric la care britanicii au decis iesirea lor din Uniunea Europeana, relateaza MarketWatch.

20:18 - In Catalonia, rezultatele referendumului privind apartenenta Marii Britanii la UE au fost primite cu entuziasm de politicienii locali, intrucat referendumul britanic intareste cazul pentru independenta provinciei fata de executivul central de la Madrid, scrie Reuters.

20:15 - Investitorul George Soros s-ar putea imbogati din nou din prabusirea pietei financiare britanice, in urma votului britanicilor in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, la fel cum s-a intamplat in 1992, cand a pariat pe prabusirea lirei sterline, relateaza MarketWatch.

19:58 - Vor fi afectati studentii din Anglia? Iata ce spun marile universitati.

19:52 - Jeremy Clarkson, care a anuntat de la inceput ca el sustine ramanerea Marii Britanii in UE, le cere concetatenilor sai ca acum ca au votat Brexxitul sa isi suflece manecile si sa "faca din rahat bici".

19:36 - Britanicii par sa realizeze abia acum ce au facut...cu ajutorul Google. De la anuntarea rezultatului referendumului, tot mai multi britanici au cautat pe Internet "ce inseamna sa iesi din UE?", "Ce e UE?", "Ce tari sunt in UE?", "Ce se va intampla acum ca am iesit din UE?" si "Cate tari sunt in UE?".

19:20 - Prabusirea lirei si demisia lui David Cameron i-a facut pe multi britanici care au votat pentru Brexit sa recunoasca faptul ca au gresit. Oamenii spun ca nu au fost destul de bine informati sau ca au fost mintiti de tabara proBrexit.

19:08 - Un mesaj de la premierul Dacian Ciolos. Acesta a scris pe Facebook ca referendumul din Marea Britanie este un prilej pentru inceperea unui proces de reconstructie a Uniunii Europene, astfel incat UE sa fie mai aproape de oameni, cu politici responsabile care sa garanteze statelor membre o dezvoltare mai solida impreuna, decat separat.

19:02 - Donald Trump, cel care vrea sa fie presedintele SUA, s-a facut iar de rusine. El a anuntat, vineri, pe contul sau de Twitter, ca a ajuns in Scotia, unde "oamenii si-au luat tara inapoi". Replica a venit de la cantareata britanica Lily Allen, care i-a atras atentia ca scotienii au votat pentru ramanerea in Uniunea Europeana. Artista l-a numit pe Trump "cretin", iar postarea a ajuns virala.

18:53 - Dupa alti lideri europeni, a venit randul presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, sa spuna Marii Britanii sa inceapa imediat procedurile de iesire din UE. Acesta chiar a mentionat ca avocatii UE incearca sa vada daca e posibila accelerarea declansarii articolului 50 pentru iesirea Marii Britanii.

18:44 - O gluma despre Romania circula pe retelele sociale dupa Brexit. Mai multe tari au propria denumire de iesire din UE, iar in final se precizeaza ca doar o tara probabil va mai ramane in UE: Remainia.

18:32 - Presedintele Comitetului Regiunilor Europene, Markku Markkula, a declarat, vineri, la Arad, ca europenii trebuie sa depaseasca tema Brexit si sa se concentreze pe o colaborare mai stransa intre natiuni si pe constructia proiectului european.

18:30 - Unda de soc provocata de Brexit a ajuns si pe Wall Street: Bursa de la New York a deschis sedinta de vineri in scadere, indicele Dow Jones pierzand peste 500 de puncte.

18:27 - Banca Centrala Europeana (BCE) este gata sa suplimenteze lichiditatile din piata, daca va fi nevoie, dupa votul din Marea Britanie pentru iesirea din Uniunea Europeana.

18:20 - Reactii din Turcia: "Acesta a fost un proces ingrijorator, in care politicienii importanti s-au bazat prea mult pe retorica de extrema dreapta", a declarat vice-premierul turc Nurettin Canikli.

17:58 - Malta a anuntat vineri ca este reticenta in a prelua, la 1 ianuarie 2017, presedintia Consiliului Uniunii Europene pentru un an, astfel incat sa asigure conducerea acestei institutii si in a doua jumatate a anului viitor, cand mandatul ar fi urmat sa fie detinut de Marea Britanie.

17:52 - Imigrantii europeni care locuiesc in Marea Britanie sunt socati si furiosi dupa anuntarea rezultatelor referendumului de joi si spun ca se tem pentru viitorul lor dupa Brexit, noteaza Daily Mail.

17:43 - Jihadistii Statului Islamic sarbatoresc rezultatul referendumului si fac un apel la noi atacuri teroriste in Europa, care sa "paralizeze continentul".

17:35 - 24 iunie a devenit, pentru multi britanici, Ziua Independentei, asa cum arata o postare de pe Twitter.

17:18 - Tinerii intre 18 si 24 de ani au votat in proportie de 75% in favoarea ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana, in timp ce sectorul de varsta de peste 65 de ani a votat in proportie de 61% pentru iesirea din UE, scrie Buzz Feed.

17:00 - Votul favorabil iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana poate produce o schimbare in atitudinea investitorilor, care vor judeca fiecare piata de la caz la caz, iar aceasta atitudine ar fi una favorabila Romaniei, considera directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski.

16:44 - Presedintele american Barack Obama a dat asigurari ca SUA respecta decizia luata de poporul britanic la urne si a dat asigurari ca relatia speciala dintre Statele Unite si Marea Britanie va continua.

"Poporul Marii Britanii a vorbit si le respectam decizia. Relatia speciala dintre Statele Unite si Marea Britanie este rezistenta, iar apartenenta Marii Britanii la NATO ramane o parte vitala a politicii americane externe, de securitate si politice", a declarat liderul de la Casa Alba, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti.

16:28 - O reactie de la Vladimir Putin. Brexit, spune el, este alegerea facuta de poporul britanic si este una de inteles, pentru "nimeni nu vrea sa hraneasca economiile slabe".

"Cred ca este de inteles de ce s-a intamplat acest lucru; in primul rand, nimeni nu vrea sa subventioneze economiile mai sarace, sa sustina alte state, sa sustina natiuni intregi", a explicat liderul rus la summit-ul Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai.

16:27 - Oliver Bate, CEO Allianz: "Acesta este mai mult decat un apel de trezire. Daca Europa poate face presiuni prin reforme decisive, atunci poate ceva bun va iesi din toate astea. Altfel, este o zi intunecata pentru UE".

16:20 - Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, spera ca Marea Britanie si UE sa ramana parteneri importanti ai organizatiei

16:13 - Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca autoritatile judiciare vor face o evaluare pentru a vedea "in ce masura iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea avea un impact asupra cooperarii judiciare internationale".

16:14 - Irlanda va "analiza cu atentie" relatiile cu Irlanda de Nord dupa Brexit.

16:02 - Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a anuntat vineri ca institutia pe care o conduce are pregatite 250 miliarde de lire sterline (310 miliarde de euro) pentru a sprijini pietele financiare dupa Brexit.

16:00 - Liderii UE s-au intalnit vineri dimineata la Bruxelles pentru a discuta despre rezultatul referendumului din Marea Britanie.

Donald Tusk - presedintele Consiliului European, Martin Schulz - presedintele Parlamentului European, Mark Rutte - detinatorul Presedintiei prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene, si Jean-Claude Juncker - presedintele Comisiei Europene, au declarat ca regreta decizia luata de britanici, dar o respecta.

"Acum, ne asteptam ca guvernul Regatului Unit sa puna in aplicare aceasta decizie a cetatenilor britanici cat mai curand posibil, indiferent cat de dureros ar putea fi acest proces. Orice amanare ar prelungi in mod inutil incertitudinea", au declarat liderii UE.

15:50 - FMI cere autoritatilor din Marea Britanie si din Europa sa lucreze impreuna pentru a asigura o tranzitie blanda la o noua relatie economica intre Regatul Unit si UE, a declarat vineri sefa institutiei internationale, Christine Lagarde.

Ea a subliniat si ca FMI sustine angajamentele asumate de Banca Angliei si de Banca Centrala Europeana de a "furniza lichiditati sistemului bancar" si de a limita volatilitatea de pe piete.

15:33 - A reactionat si premierul grec Alexis Tsipras: "Rezultatul referendumului britanic trebuie sa serveasca drept semnal de trezire pentru UE".

15:29 - Cancelarul austriac Christian Kern nu se asteapta la un "efect de domino" dupa decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana, precizand ca tara sa nu va organiza un referendum similar.

15:24 - Marea Britanie a pierdut in ultimele opt ore 350 de miliarde de dolari, o suma mai mare decat contributia la bugetul UE in ultimii 15 ani, a scris pe Twitter liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Vehofstadt.

15:07 - O reactie de la papa Francisc. "Aceasta a fost vointa exprimata de popor", a spus suveranul pontif. Brexit "plaseaza asupra noastra, a tuturor, o mare responsabilitate in privinta starii de bine a poporului Regatului Unit, dar si asupra starii de bine si coexistentei pe intregul continent european", a adaugat papa.

14:56 - Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a afirmat ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana trebuie sa determine o actiune rapida a celorlalte state membre de consolidare a UE, "o resetare a proiectului european".

14:49 - Primarul Moscovei, Sergei Sobianin, e de parere ca Rusia ar putea scapa de sanctiunile UE. "Fara Marea Britanie, nimeni nu se va lupta asa mult pentru ca UE sa mentina sactiunile impuse Rusiei", a scris edilul pe Twitter.

14:35 - Eurodeputatul Siegfried Muresan scrie, pe Facebook, ca marti Consiliul European va avea o prima sesiune cu premierul britanic David Cameron si o a doua fara el, adaugand ca liderii europeni ii vor spune spune acestuia: "Multumim, David. La revedere!".

14:33 - Avem si o prima reactie oficiala din SUA. Vicepresedintele american Joe Biden a declarat ca "ne-am fi asteptat la alt rezultat".

14:31 - Britanicii care vor sa ramana in UE nu s-au resemnat. Asa ca una dintre cele mai raspandite cautari pe Google, in Marea Britanie, este astazi "pasaport irlandez".

14:30 - Liderul laburistilor britanici, Jeremy Corbyn, ar putea si el demisiona, scrie Independent, dupa ce voci din partid l-au acuzat ca nu a facut destul pentru a-i convinge pe alegatorii partidului sa voteze impotriva Brexit. Doi parlamentari laburisti au depus deja o motiune pentru un vot de neincredere, care ar urma sa fie dezbatuta luni sau marti.

14:22 - Cancelarul german Angela Merkel a anuntat vineri ca i-a invitat la Berlin, pentru consultari, pe presedintele Consiliului European Donald Tusk, pe presedintele francez Francois Hollande si pe premierul italian Matteo Renzi. Intalnirea va avea loc luni.

14:18 - O reactie de la Kremlin. Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a salutat rezultatul votului din UK. Acesta a declarat ca, avand in vedere "noua realitate", spera ca "Marea Britanie isi va da seama ca are nevoie de bune relatii cu Rusia". Azi e asteptata si o declaratie a lui Putin pe tema Brexit.

14:00 - Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca "Romania trebuie sa fie o voce puternica si un participant activ la procesul de modernizare a UE".

"Am cerut azi premierului ca interesele cetatenilor romani din Marea Britanie sa fie protejate", a mai spus Dragnea, facand apel la "calm si responsabilitate".

13:47 - Premierul scotian Nicola Sturgeon a anuntat ca Scotia a inceput pregatirile pentru un nou referendum privind independenta de Marea Britanie.

13:44 - Cancelarul german Angela Merkel sustine o conferinta de presa. Oficialul a atras atentia ca "unitatea europeana inseamna pace europeana" si ca "parasirea UE nu se face fara negocieri".

13:43 - Premierul Dacian Ciolos a declarat ca rezultatele referendumului din Marea Britanie nu au un "impact imediat" asupra romanilor din regat. In plus, "nu exista un impact semnificativ asupra economiei Romaniei", a mai spus el.

13:42 - Si presedintele francez Francois Hollande cere Marii Britanii sa declanseze procedurile de parasire a UE "cat mai curand". "Votul britanicilor pune Europa la grea incercare. Aceasta trebuie sa arate, in aceste circumstante, forta sa, oferind raspunsurile necesare pentru a limita riscurile economice si financiare provocate de iesirea Marii Britanii din UE", a spus liderul de la Elysee.

13:40 - Brexitul reprezinta "o sansa a unui nou inceput", iar Europa trebuie sa nu se intoarca la "afaceri ca de obicei", afirma vicencelarul german Sigmar Gabriel.

13:33 - Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a transmis un mesaj ferm catre UK: "Nu va mai fi nicio negociere!". Acesta a ceru Marii Britanii sa lanseze procedura de parasire a blocului comunitar "cat mai rapid posibil, chiar daca este dureros".

13:30 - Premierul britanic David Cameron a mers vineri la Palatul Buckingham pentru a-i comunica personal reginei Elisabeta a II-a intentia de a demisiona in octombrie.

13:28 - Europarlamentarul german Elmar Brok, presedintele comitetului pentru afaceri externe din Parlamentul European si una dinbtre cele mai influente figuri de la Bruxelles, a anuntat ca Parlamentul ii va cere lui Jean-Claude Juncker sa ii ia puterile comisarului britanic Jonathan Hill, transformandu-l in "comisar fara portofoliu". Hill este, in acest moment, comisar pentru Servicii Financiare, Stabilitate Financiara si Piete de Capital.

13:20 - Iesirea Marii Britanii din UE este mai mult decat o crima, e o greseala, a declarat la RFI scriitorul Mircea Cartarescu, dupa referendumul din Regatul Unit. El crede ca "viitorul Europei din aceasta clipa devine sumbru".

13:19 - Uniunea Europeana cere Marii Britanii sa lanseze procedura de iesire din blocul comunitar "imediat ce va fi posibil", pentru a evita o incertitudine nenecesara, potrivit unui oficial de rang inalt din UE, citat de AF.

13:13 - Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, unul dintre cei mai vehementi sustinatori ai Brexit, sustine o conferinta de presa.

"Trebuie sa multumim poporului britanic. Anul acesta au raspuns la una dintre cele mai grele intrebari. Unii au spus ca nu era momentul acum, dar eu nu sunt de acord. Este dreptul cetatenilor sa isi aleaga propriul destin", a declarat Johnson.

13:07 - Co-presedintele partidului eurosceptic si antiimigratie Alternativa pentru Germania (AfD), Joerg Meuthen, sustine ca si tara sa ar trebui sa organizeze un referendum pentru apartenenta la blocul comunitar.

13:00 - Danemarca nu va organiza un referendum cu privire la apartenenta sa la Uniunea Europeana nici dupa ce Marea Britanie va finaliza acordul ce ii va defini viitoarea relatie cu blocul comunitar, a declarat seful guvernului de la Copenhaga, Lars Lokke Rasmussen.

12:53 - "Multa lume care traieste in Europa respinge politica europeana privind migratia si exista o mare nemultumire fata de politicile economice ale UE", a declarat premierul slovac Robert Fico.

12:45 - Iohannis ne cere sa ne pastram calmul: "nu este cazul sa ne ingrijoram peste masura".

"Iesirea Marii Britanii din UE nu se va produce de azi pe maine. Specialistii evalueaza undeva la doi ani, timp in care se va negocia si pot sa va asigur de pe acum ca Romania este parte din aceasta negociere si Romania va negocia in asa fel incat interesul Romaniei sa fie protejat si in asa fel incat sa avem grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie", asigura Iohannis.

12:39 - Presedintele Klaus Iohannis sustine o conferinta de presa. "Uniunea Europeana este un proiect foarte valoros. Romania a fost de la bun inceput o tara care a dorit sa fie membra in Uniunea Europeana, o tara care a sustinut puternic ideea europeana si, in acest context, vreau sa spun foarte clar: Romania ramane atasata proiectului european", a declarat Iohannis.

12:30 - O petitie prin care se cere un al doilea referendum e atat de populara in UK, incat site-ul care o gazduieste a fost blocat pentru ca avea prea multi vizitatori.

12:26 - O prima reactie de la NATO, prin vocea lui Jens Stoltenberg, secretar general al Aliantei.

"In prezent, cand ne confruntam cu o mai mare instabilitate si incertitudine, NATO este mai important ca niciodata ca platforma pentru cooperarea intre aliatii europeni si intre Europa si America de Nord. Un NATO puternic, unit si hotarat ramane un stalp esential pentru stabilitate intr-o lume turbulenta si un contribuitor cheie la pacea si securitatea internationala", a subliniat Stoltenberg.

12:25 - Turistii din intreaga lume scriu ca nu pot schimba lire. Iata o imagine din Grecia.

12:20 - Cateva dintre ziarele nationale britanice au tiparit pe prima pagina titluri precum "Am iesit!", "Brexsplit" si "See EU later!".

12:10 - Presedintele Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, Konstantin Kosacev, a declarat ca iesirea Marii Britanii din UE poate afecta relatiile economice dintre Moscova si Londra.

"Pentru Rusia, Uniunea Europeana reprezinta in continuare o contrapondere importanta", a spus Kosacev.

12:00 - Donald Trump, care vrea sa candideze din partea republicanilor la presedintia SUA, a declarat vineri, la sosirea in Scotia, ca "britanicii au preluat controlul asupra tarii lor", potrivit Reuters. El a mai spus ca "Brexit e fantastic".

11:55 - Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat vineri ca se asteapta ca sanctiunile occidentale impotriva Rusiei sa continue, in pofida votului Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana.

11:51 - Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a fost huiduit cand a iesit din locuinta sa din Islington, unde majoritatea populatiei a votat pentru ramanerea Marii Britanii in UE.

11:49 - Indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei, a urcat vineri cu 11%, la 0,85% pe an, dupa ce a stagnat in ultima perioada la 0,75%-0,76%, arata datele Bancii Nationale a Romaniei. S-a atins astfel maximul ultimelor cinci luni, dupa votul britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana.

11:34 - Liderul partidului italian de extrema-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru ca a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana.

"Bravo pentru curajul cetatenilor liberi! Inima, creierul si mandria au invins minciunile, amenintarile si santajul", a scris Matteo Salvini pe contul sau de Facebook. El a propus ca si Italia sa urmeze exemplul Marii Britanii.

11:30 - Vicepremierul Costin Borc a apreciat ca Europa se intoarce la situatia de dinaninte de 1815, cand congresul de la Viena care a pus capat unitatii europene impuse cu forta de armatele napoleoniene. Borc a avertizat ca populismul, care a stat la baza rezultatului votului, va duce "inevitabil" la sfarsitul idealului european.

11:29 - O reactie si de la directorul general al Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania. "Ma tem ca nu este o zi buna pentru Europa. In acest moment, nu putem prevedea in totalitate consecintele", a declarat oficialul.

11:28 - Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a confirmat, vineri, ca a intervenit pe piata valutara pentru slabirea francului, in urma votului britanicilor de iesire din Uniunea Europeana.

11:27 - Europarlamentarul Daciana Sarbu a declarat, vineri, pentru News.ro, dupa anuntarea rezultatului referendumului din Marea Britanie, ca va fi important ca institutiile care vor negocia din partea Romaniei sa aiba un mandat ferm si sa protejeze drepturile romanilor care se afla acolo.

11:25 - O prima reactie de la primarul Londrei, Sadiq Khan, care le transmite imigrantilor ca pot veni in Marea Britanie.

11:23 - Industria romaneasca nu va resimti in mod direct efectele unei iesiri din Uniunea Europeana a Marii Britanii, intrucat nu exista la ora actuala investitii majore britanice, a declarat pentru Agerpres Teodor Chirica, expert in domeniul energiei nucleare.

11:01 - Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, a propus vineri o suveranitate impartita intre Spania si Marea Britanie asupra enclavei britanice Gibraltar, pentru a-i permite acesteia accesul la piata interna a Uniunii Europene.

10:55 - Principalul indice al Bursei de la Londra, FTSE 100, a deschis sedinta de vineri in scadere cu 8%, ceea ce a anulat peste 100 de miliarde de lire sterline (136,7 miliarde de dolari) din capitalizarea bursiera a principalelor companii din Marea Britanie.

10:50 - "Nimeni nu isi poate imagina ca vocea noastra in Uniunea Europeana va avea aceeasi greutate ca in prezent", a declarat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. Acesta a adaugat ca rezultatul referendumului din 23 iunie il face fericit probabil pe presedintele rus Vladimir Putin.

10:43 - Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a transmis ca "nu suntem in prima linie a acestui razboi". El a aratat ca Romania va fi mai putin afectata de Brexit decat alte tari din UE, cel putin din perspectiva comertului. De asemenea, volatilitatea pe curs in cazul leului e la jumatate fata de alte monede din regiune. "In plus, BNR monitorizeaza cu atentie situatia si incearca sa atenueze eventualele socuri. Suntem pregatiti, daca va fi cazul, vom interveni", a spus Dan Suciu, la Digi 24.

10:40 - Iesirea Marii Britanii din UE nu prevesteste "riscuri serioase pentru Federatia Rusa, dar va reduce apetitul investitorilor pentru risc", a declarat ministrul adjunct de Finante de la Moscova, Aleksei Moiseev.

10:33 - Nu exista indicii ca va fi modificat statutul cetatenilor din Uniunea Europeana care se afla in Regatul Unit, a declarat vineri eurodeputatul britanic conservator Daniel Hannan.

10:31 - Actiunile marilor companii europene au inceput tranzactiile de vineri in scadere puternica dupa votul pro-Brexit al britanicilor, trase in jos de titluri din sectorul financiar, precum cele ale bancii britanice Royal Bank of Scotland, care s-au prabusit cu 34%, si Societe Generale, cu 30%, transmite MarketWatch.

10:27 - David Cameron si-a anuntat retragerea. Premierul britanic a declarat ca isi va da demisia peste trei luni, ceea ce inseamna ca nu el se va ocupa de negocierile pentru iesirea Marii Britanii din UE.

10:21 - Premierul belgian Charles Michel le-a cerut vineri liderilor Uniunii Europene sa organizeze in luna iulie un "conclav al Uniunii Europene", dupa referendumul in care majoritatea britanicilor a votat pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana.

10:18 - Europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat, vineri, pentru News.ro, ca Marea Britanie are nevoie de muncitorii romani, iar acestia trebuie sa stie ca, pana se semneaza acordul de iesire, intreaga legislatie europeana se aplica in Marea Britanie.

10:17 - Actorul Hugh Laurie, protagonistul serialului "Dr. House", nu si-a ascuns dezamagirea si si-a avertizat compatriotii in legatura cu viitorul tarii lor: "Felicitari celor care au votat pentru iesire. Insa mersul inapoi are urcusuri si coborasuri, e foarte usor atunci cand mergi la vale".

10:13 - Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurari ca UE este pregatita pentru scenariul negativ al iesirii Marii Britanii si ca nu va exista un vid legislativ.

10:12 - Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria "Harry Potter", si-a exprimat dezamagirea fata de rezultatul votului: "Nu cred ca mi-am dorit vreodata mai mult ca acum sa se intample o minune".

10:07 - Liderul formatiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage, a cerut vineri dimineata un "Guvern Brexit" si lansarea cat mai rapida a negocierilor pentru iesirea din UE.

"Este o zi fantastica si este o zi a victoriei, nu pentru mine (...), ci pentru oamenii de rand, cu bun simt, care au (...) castigat (...). Ne transforma intr-o tara normala. Sunt 183 de tari in lume care au zile ale independentei. Astazi (vineri - n.red.) am devenit a 184-a. Tarile normale isi aleg propriii lor lideri, care fac propriile lor legi, au propriile lor tribunale, isi controleaza propriile lor granite. Asta fac tarile normale", a spus el.

10:02 - Actiunile japoneze au incheiat tranzactiile de vineri cu cel mai mare declin din ultimii cinci ani, pe fondul evolutiei negative a burselor asiatice, dupa ce britanicii au optat la referendum pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana.

10:00 - Liderii tarilor UE se reunesc saptamana viitoare la Bruxelles, fara Marea Britanie, pentru a decide soarta blocului comunitar.

09:58 - "Bruxelles-ul trebuie sa auda vocea poporului. Aceasta este cea mai importanta lectie a acestei decizii", a apreciat Viktor Orban, premierul Ungariei.

09:56 - In tandem cu tendinta din Europa, bursa din Romania a deschis pe rosu, astfel ca indicele BET a scazut cu 7,49% in primele ore de tranzactionare.

09:53 - Sustinatorii Brexit sarbatoresc rezultatul votului.

09:50 - Toate bursele din Europa sunt pe rosu. Indicele bursier FTSE din Marea Britanie a scazut cu 8,2%.

09:45 - Reactii de la europarlamentarii romani: Cristian Preda scrie ca "avem nevoie de calm, dar si de curaj, pentru ca divortul acesta sa nu distruga Europa". La randul sau, Catalin Ivan apreciaza ca "e o zi cu consecinte catastrofale pentru Marea Britanie. O zi neagra chiar si pentru democratie".

09:44 - Reuniune de urgenta la Cotroceni, azi, dupa votul din Marea Britanie.

"I-am invitat astazi, la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 11:00, pe prim-ministrul Dacian Ciolos, pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe liderii partidelor politice, pentru consultari pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii", a scris Iohannis pe Facebook.

09:42 - Francul elvetian, considerat plasament sigur, a urcat vineri fata de euro la cel mai ridicat nivel de dupa august 2015. Nicio reactie pana acum de la Banca Elvetiei.

09:39 - Cat de unit mai e Regatul Unit al Marii Britanii? Anglia si Tarii Galilor au votat pentru Brexit, in timp ce Irlanda de Nord si Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea in UE.

Foto: Facebook/BBC

09:38 - Ministrul Fondurilor Europene de la Bucuresti, Cristian Ghinea, se simte ca un copil pe care parintii l-au anuntat ca divorteaza.

"Dimineata trista cu Brexitul votat. Am invatat politici europene la cea mai buna scoala de stiinte sociale din Europa, la Londra, cu o bursa castigata la un concurs si oferita de Guvernul Majestatii Sale. Am invatat deci despre UE in UK si m-am obisnuit cu cele doua acronime impreuna. Senzatia copilului pe care parintii tocmai l-au anuntat ca divorteaza", scrie Ghinea pe Facebook.

09:37 - Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, vineri, pentru News.ro, ca Tratatul de functionare a Uniunii Europene prevede doi ani de negociere a iesirii unui stat membru din UE, dupa depunerea oficiala a cererii.

Ea a precizat ca exista insa riscul venirii la putere a unui guvern extremist in Marea Britanie, care sa ia masuri impotriva muncitorilor straini, inclusiv a romanilor.

09:34 - Votul britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana are implicatii semnificative pentru Irlanda si pentru Uniunea Europeana in ansamblul sau, a reactionat Guvernul de la Dublin, inaintea unei reuniuni convocate de urgenta pentru vineri.

09:32 - Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a mentionat pentru B1 TV ca Marea Britanie va primi un soc dramatic si ca e posibil ca Regatul Unit sa se destrame. Totusi, el a atras atentia ca Parlamentul va avea ultimul cuvant, avand in vedere ca referendumul este consultativ. In plus, a avertizat asupra riscului de contagiune, care e "foarte puternic".

09:29 - Presedintele american Barack Obama a fost informat in legatura cu rezultatul referendumului din Marea Britanie si va discuta telefonic cu premierul britanic David Cameron.

09:26 - O reactie si de la Martin Shultz. "Noi respectam rezultatul. Marea Britanie a spus clar ca vrea sa mearga pe propriul drum. Acum noi suntem responsabili de viitorul UE", a transmis seful Parlamentului European. El a mai spus ca doreste sa discute cu cancelarul german Angela Merkel pentru a se evita o "reactie in lant", dupa votul britanicilor in favoarea Brexit.

09:24 - Autoritatile economice din Coreea de Sud s-au intrunit, de urgenta, in aceasta dimineata.

09:20 - A reactionat si fostul premier Victor Ponta, care apreciaza ca "este cel mai greu moment din istoria UE".

09:19 - Vin reactii si din Romania. Fostul presedinte Traian Basescu scrie pe Facebook ca procesul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi unul dificil, care va dura cel putin doi ani. "Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum in care 46 milioane oameni au fost chemati sa dea un vot intr-o chestiune extrem de complicata, pe care foarte putini dintre votantii britanici au inteles-o. Marea majoritate a votat in deplina necunostinta de cauza asupra mecanismelor si consecintelor parasirii UE", noteaza Basescu.

09:17 - Banca Angliei a anuntat ca va lua toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea monetara si financiara.

09:12 - S-au anuntat rezultatele finale oficial:

- pentru Brexit au votat 51,9% dintre britanici - 17.410.742 de voturi

- pentru ramanerea in UE s-au exprimat 48,1% dintre cei veniti la urne - 16.141.241 de voturi.

09:09 - Este asteptat sa iasa la declaratii premierul britanic. Iata 8 intrebari la care trebuie sa raspunda Cameron. Ministrul de Externe de la Londra, Philip Hammond, a declarat ca David Cameron nu isi va anunta demisia.

09:07 - Liderul formatiunii politice olandeze anti-imigratie Partidul Libertatii, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenta tarii sale la UE, dupa ce britanicii au votat pentru iesirea din blocul comunitar.

08:56 - Marea Britanie "cel mai probabil" isi va pierde ratingul de credit AAA, a declarat un oficial de la Standard & Poor's (S&P) pentru Reuters.

08:47 - Liderii UE urmeaza sa aiba, incepand de vineri dimineata, mai multe reuniuni, cu scopul de a stabili un nou tel europenilor si de a se pregati pentru a continua fara Regatul Unit.

08:45 - Actiunile de pe bursa din Hong Kong au scazut cu 5%.

08:34 - Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe, a apreciat, intr-un scurt mesaj pe Twitter, ca este o zi trista pentru Europa.

08:31 - O reactie vine de la Marine Le Pen, presedintele Frontului National din Franta, care saluta votul dat de britanici si spune ca vrea un referendum asemanator si in Franta.

08:28 - Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) din Parlamentul European, a scris pe Twitter ca Marea Britanie ar trebui sa paraseasca UE, in termen de doi ani. "Respectam si regretam votul britanicilor. Provoaca pagube imense ambelor parti", a scris Weber. Grupul PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European.

08:00 - In Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat ca votul britanicilor in favoarea parasirii UE da tarie cauzei pe care o sustine, aceea a convocarii unui referendum pe tema reunificarii Irlandei.

07:55 - Intr-o prima reactie, premierul Scotiei a declarat ca acest rezultat "arata clar ca populatia Scotiei se vede ca facand parte din UE", o aluzie la o eventuala noua incercare de desprindere de regat.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat in ajunul referendumului ca nu va exista "niciun fel de noua negociere cu Londra" la capatul scrutinului. "Afara inseamna afara", a spus el. "In calitate de istoric, ma tem ca un Brexit ar putea marca nu numai inceputul distrugerii UE, ci si a civilizatiei occidentale", a avertizat si Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

Si FMI a tras un semnal de alarma legat de "un risc important pentru economia mondiala". Marii bancheri din G7 se tem de un "soc".

Iata filmul zilei votului istoric din Marea Britanie

Este un vot dat de britanici, insa referendumul va schimba soarta intregului bloc comunitar. Caderea PIB si scenarii sumbre in caz de Brexit apareau in avertismentele mai multor personalitati internationale. Lira s-a prabusit cu nu mai putin de 15 centi americani, cel mai grav declin din istoria sa, in timp ce euro este in coborare cu 2,8% fata de dolar.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Brexit reactii, #iesire Marea Britanie UE, #economie BREXIT consecinte , #Marea Britanie