Niciun motiv de graba in cazul Brexit

Marti, 22 Octombrie 2019, ora 16:52
8057 citiri
Niciun motiv de graba in cazul Brexit
Fotomontaj Ziare.com

Presiunea timpului este nenecesara intr-o decizie atat de importanta precum parasirea UE. Britanicii ar trebui sa aleaga mai bine un nou Parlament si un nou premier, ca sa se decida ce vor de fapt.

Planul de desfasurare a Brexit devine tot mai neclar. Premierul Boris Johnson inca se codeste, dar va fi nevoit in curand sa admita ca nu va mai avea timp sa isi treaca acordul negociat cu UE prin complicata Camera a Comunelor, fara o prelungire a termenului de parasire a UE.

Presedintele camerei inferioare a Legislativului de la Londra a respins o noua supunere la vot a tratatului de Brexit negociat de Johnson cu UE. Mai intai, Guvernul trebuie sa prezinte legile de aplicare a noului acord cu blocul comunitar.

Este vorba de un grup complex de legi, iar adoptarea lui inainte de termenul de Brexit oficial, joia viitoare, pare un lucru tot mai greu de realizat. Deputatii britanici vin deja cu o serie intreaga de modificari legislative la proiect. Iar Camera Lorzilor, forul superior, are de asemenea un cuvant de spus in acest proces legislativ.

Legi de acelasi nivel de complexitate au de regula nevoie, pentru cele trei lecturari obisnuite in legislativul britanic, de minimum trei luni, nu de o saptamana, cat a mai ramas acum.

Johnson este pregatit

Incapatanatul Johnson si-a legat destinul politic de data de 31 octombrie. In cele 90 de zile in care a detinut pana acum sefia Guvernului de la Londra, crezul sau a fost mereu parasirea UE cu sau fara acord la finalul lui octombrie. Fara acord insa nu se poate, dupa ce Parlamentul de la Londra a votat in acest sens.

Johnson ar fi nevoit acum sa ceara la Bruxelles o prelungire a termenului de negocieri. Iar Uniunea ar urma sa aprobe o astfel de cerere, pentru a evita asa-numitul "Brexit dur", adica iesirea din UE a britanicilor fara un acord, cu consecintele ei imprevizibile. Este desigur si in interesul UE, pentru ca un Brexit kamikaze a la Boris Johnson nu poate duce decat la un dezastru.

A doua optiune pentru Johnson, un Brexit cu acord pana la finalul lunii, este tot mai improbabila, din cauza rezistentei deputatilor britanici si a complexitatii procesului.

Din punctul de vedere al UE, nici nu ar exista vreun motiv de graba. Data de Brexit in ziua de Halloween a fost stabilita cumva arbitrar in aprilie. Daca isi mentine unitatea de masura pe care tot el a stabilit-o, lui Boris Johnson nu-i mai ramane de fapt decat optiunea alegerilor anticipate, dar nu are o majoritate pentru a le declansa.

Ar putea demisiona si genera astfel alegeri anticipate, daca Parlamentul din Westminister nu ar cadea de acord asupra unui nou prim-ministru.

Prelungirea termenului de Brexit pare de neevitat

Alegerile anticipate ar presupune si prelungirea termenului de negociere a Brexit-ului conform articolului 50 din tratatele comunitare, altfel consecinta ar fi Brexit-ul dur.

Pentru a reduce tensiunea dramei Brexit si a anula presiunea temporala total nenecesara, UE ar trebui sa aprobe rapid si fara ezitari prelungirea termenului. Cel mai bun ar fi un termen nou destul de lung pentru a le permite britanicilor sa se decida cu adevarat ce vor.

Boris Johnson si eventuali urmasi nu ar mai avea astfel la dispozitie instrumentul de stabilire a unor termene de Brexit arbitrare, pentru a pune presiune pe partenerii de negocieri si pe parlamentari.

Sigur este ca Brexit-ul va ramane o tema care ne va preocupa si in continuare. Dar acesta nu este defel un motiv sa spunem ca ne-am saturat de Brexit! Importanta este doar evitarea catapultarii Regatului Unit fara un acord din Uniunea Europeana.

Cel mai bine ar fi oricum daca britanicii ar ramane. Urmatorii pasi ar trebui deci sa fie acestia: prelungirea termenului de Brexit, demisia lui Boris Johnson, alegeri anticipate si poate un al doilea referendum, pentru a corecta eroarea istorica a unui Brexit.

Bernd Riegert

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Brexit acord Parlament Londra amanare , #Marea Britanie