Presa britanica si-a luat la revedere de la UE, dupa 44 de ani: "May ne deconecteaza". "Libertate!"

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:51
11524 citiri
Presa britanica si-a luat la revedere de la UE, dupa 44 de ani: "May ne deconecteaza". "Libertate!"
Foto: Arhiva Ziare.com

Presa britanica si-a luat "La revedere" de la Uniunea Europeana, dupa 44 de ani, publicatiile afisand pe primele pagini, miercuri, titluri prin care si-au exprimat regretul sau, dimpotriva, bucuria in privinta declansarii procesului formal de implementare a Brexit-ului.

The Guardian a publicat pe prima pagina un puzzle cu harta Europei din care lipsesc piesele ce ar fi trebuit sa reprezinte Marea Britanie.

In locul pieselor este afisat titlul: "Today Britain steps into the unknown" ("Astazi Marea Britanie paseste in necunoscut").

Pe de alta parte, tabloidul Daily Mail a folosit titlul cu majuscule "Libertate!", cu referire la momentul in care Theresa May a semnat scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, inainte de a fi remisa miercuri dimineata presedintelui Consiliului European Donald TusK, dar si la eliberarea din inchisoare a unui fost soldat britanic, "Marine A".

Cele doua subiecte au fost ilustrate de Daily Mail cu imaginea prim-ministrului semnand scrisoarea si cu o fotografie a sotiei fostului soldat, insotite de subtitlurile: "Intr-o zi istorica pentru Marea Britanie, Theresa May semneaza scrisoarea care ii spune UE: Am iesit...", respectiv "... Si intr-o zi istorica pentru justitie, sotia lui Marine A sarbatoreste vestea ca va fi acasa de Pasti".

Citeste si Diplomatul care a inspirat Articolul 50: Nu ma simt vinovat. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste

Tabloidul The Sun, inca cel mai vandut cotidian britanic, a publicat pe prima pagina o imagine cu Stancile albe de la Dover, care despart Anglia de Franta, alaturi de titlul "The Sun. Dover & Out", care trimite la expresia "over and out", o formula informala de a spune "la revedere". Deasupra titlului, The Sun a publicat textul: "Astazi, in timp ce prim-ministrul nostru declanseaza iesirea Marii Britanii din UE, transmitem acest mesaj de pe cunoscutele Stanci albe catre vecinii nostri".

Intr-o nota mai sobra, The Times a optat pentru titlul "The eyes of history are watching" ("Ochii istoriei urmaresc"), incadrat langa portretul lui Robert Walpole, primul prim-ministru al Marii Britanii, tablou care apare deasupra unui semineu in fata caruia Theresa May a semnat scrisoarea.

Folosind aceeasi imagine a prim-ministrului britanic semnand scrisoarea, The Daily Telegraph a optat pentru titlul: "Uniti dincolo de Brexit, spune May".

Financial Times a publicat aceeasi imagine, la dimensiuni mai mici, cu titlul simplu: "May semneaza scrisoarea istorica in privinta Brexit-ului si deschide calea pentru compromis".

Imaginea prim-ministrului britanic semnand scrisoarea a aparut si pe primele pagini ale publicatiilor Daily Mirror si Metro, cu titlurile: "Draga UE, este timpul sa plecam", langa un citat al premierului - "Suntem o uniune extraordinara de persoane si natiuni cu o istorie plina de mandrie si un viitor stralucit", respectiv "May ne deconecteaza".

Ziarul i a publicat pe prima pagina harta Europei, cu o indicatie vizuala de a decupa conturul Marii Britanii, si titlul "Brexit-ul incepe".

Daily Express a ales titlul "Draga UE, te parasim", mesaj pe care i l-a atribuit prim-ministrului britanic catre Bruxelles.

A existat si o publicatie, Daily Star, care a ignorat aproape complet subiectul Brexit-ului, la care a facut referire intr-un chenar mic aflat in coltul din dreapta al primei pagini, cu mesajul: "Brexit-ul incepe astazi", asezat deasupra unei imagini cu Mel B in lenjerie intima.

Reprezentantul Permanent al Regatului Unit de la Bruxelles, Sir Tim Barrow, va livra personal, miercuri, in jurul orei locale 12.30 (14.30 ora Romaniei) scrisoarea de invocare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Activarea oficiala a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona deschide doi ani de negocieri in vederea stabilirii conditiilor iesirii Marii Britanii din UE.

Vezi si:

  • Scotia cere un referendum pe tema independentei cu o zi inainte de declansarea Brexitului
  • Mii de oameni s-au adunat in centrul Londrei: antiBrexit, cu patru zile inainte de declansare
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Tinerii europeni ar putea avea acces liber în Marea Britanie. Se cere revenirea la circulația pre-Brexit
    Tinerii europeni ar putea avea acces liber în Marea Britanie. Se cere revenirea la circulația pre-Brexit
    Comisia Europeană propune negocierea unui acord cu Marea Britanie, astfel încât circulația tinerilor să revină la mobilitatea crescută dinainte de Brexit. Concesia făcută la Bruxelles va...
    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
    #ziare britanice Brexit, #ziare britanice prima pagina Brexit, #Marea Britanie Brexit , #Marea Britanie
    Comentarii