Primele rezultate in Marea Britanie: May pierde majoritatea absoluta, Corbyn ii cere demisia. Ce inseamna pentru Brexit

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 07:53
23765 citiri
Primele rezultate in Marea Britanie: May pierde majoritatea absoluta, Corbyn ii cere demisia. Ce inseamna pentru Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Conservatorii britanici au obtinut in alegerile legislative 301 mandate - cu zece mai putin decat fosta legislatura -, dupa numararea voturilor in 624 de circumscriptii (din 650).

Laburistii au capatat 256 - cu 30 mai multe -, liberal-democratii 12 - cu cinci mai multe -, iar SNP 34 - cu 18 mai putine, potrivit The Guardian.

In total 192 de femei au fost alese joi - un record, potrivit Associated Press.

Conservatorii Theresei May ar urma sa castige 318 pozitii in noul legislativ, in vreme ce 267 de locuri le-ar reveni laburistilor lui Corbyn, potrivit ultimelor proiectii prezentate de catre jurnalistii BBC.

Alte proiectii ii arata pe conservatori oriunde intre 305 si 328 de circumscriptii castigate in Marea Britanie.

Aceste rezultate sunt extrem de apropiate de primele exit-poll-uri, care sugerau ca conservatorii vor obtine 314 parlamentari, iar 266 de pozitii ar urma sa mearga spre laburistii lui Corbyn.

Desi conservatorii vor avea cei mai multi parlamentari, aceste rezultate reprezinta un mare esec pentru premierul May, care voia sa-si intareasca pozitia si sa-si consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.

Conservatorii nu vor putea sa formeze singuri un nou executiv si vor trebui sa formeze o coalitie de guvernare, dar liberal-democratii si nationalistii scotieni nu s-au aratat prea incantati de posibilitatea sustinerii unui guvern condus de May.

Un blocaj politic in Legislativ ar putea sa intarzie negocierile pentru Brexit cu celalalte 24 de tari europene.

Laburistii au cele mai multe sanse sa reprezinta o opozitie puternica in timpul negocierilor de Brexit sau chiar sa formeze un nou executiv la Londra, avand in vedere ca-si doresc ramanerea pe piata unica europeana a Regatului Unit.

Citeste si Negocierile pentru Brexit incep oficial pe 19 iunie. Theresa May refuza participarea Scotiei

Reactia lui May dupa esec

Premierul Theresa May a declarat, vineri dimineata, ca tara are nevoie de o perioada de stabilitate si conservatorii isi vor indeplini aceasta datorie, fara sa comenteze rezultatele dreptei in alegerile generale din Marea Britanie, in timp ce si-a acceptat victoria in circumscriptia din Maindenhead, transmite Sky News.

"Este o onoare uriasa si un privilegiu sa fiu aleasa in aceasta circumscriptie. Promit ca voi continua sa muncesc pentru toti membrii cirscumscriptiei mele.

In timp ce ne uitam in intreaga tara, rezultatele incep sa curga. Inca nu am vazut o imagine completa, dar aceasta tara are nevoie de o perioada de stabilitate", a indemnat premierul conservator.

De asemenea, aceasta a reusit sa obtina cu 2.000 de voturi mai mult decat in ultimele alegeri generale, in vreme ce liderul laburist a castigat un surplus de peste 10.000 de voturi in circumscriptia sa din Islington North.

May nu a spus nimic despre formarea unei coalitii de guvernare. Mai mult, premierul a parasit imediat sala, fara sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

Corbyn cere demisia lui May

Liderul laburist a castigat cu peste 40.000 de voturi al noualea mandat de parlamentar in circumscriptia londoneza Islington North. In ultimele alegeri generale, acesta a reusit sa castige circumscriptia traditional laburista cu 29.659 de voturi, noile rezultate sugerand popularitatea in crestere a lui Corbyn, transmite Sky News.

"Aceste alegeri au fost convocate de catre premier pentru a dobandi o majoritate mai mare, prin care sa-si afirme autoritatea. Aceasta campanie electorala s-a desfasurat in ultimele sase saptamani, iar eu am calatorit prin intreaga tara si politicile s-au schimbat", a declarat Corbyn in discursul de acceptare a victoriei din Islington North.

De asemenea, acesta a mentionat ca votantii s-au saturat de taierea cheltuielilor bugetare si de subfinantarea scolilor si spitalelor din Marea Britanie.

"Sunt mandru de rezulatele care vin in aceasta seara din intreaga tara - sunt voturi ale sperantei in viitor si reprezinta o respingere a austeritatii", a declarat liderul laburistilor la Londra.

In plus, Corbyn a transmis pe Twitter multumiri alegatorilor care au votat pentru programul stangist si pentru o viziune radicala a unei tari "mai corecte".

De asemenea, acesta a mentionat ca laburistii au schimbat in mai bine politica britanica printr-o campanie pozitiva, transmite BBC.

"Echipa noastra a muncit mult la aceasta campanie - din usa in usa si pana la social media - si este minunat ca am castigat atata sprijin in intreaga tara. Oricare vor fi rezultatele finale, campania noastra a schimbat in mai bine politica", a scris Corbyn.

Pe de alta parte, Corbyn a lansat critici dure la adresa premierului May, cerandu-i sa plece de la guvernare, transmite The Telegraph.

"A dorit un mandat... bine, atunci mandatul pe care l-a primit consta in pierderea unor scaune conservatoare, voturi pierdute, sprijin pierdut si incredere pierduta. De fapt, cred ca asta este destul", a spus Corbyn.

De asemenea, acesta a mentionat ca premierul nu a reusit sa obtina ce si-a propus, adica intarirea mandatului parlamentar si reducerea la tacere a Opozitiei inainte de inceperea negocierilor pentru iesirea Marii Britanii din UE.

"Aceste alegeri au fost convocate de catre premier pentru a dobandi o majoritate mai mare, prin care sa-si afirme autoritatea. Aceasta campanie electorala s-a desfasurat in ultimele sase saptamani, iar eu am calatorit prin intreaga tara si politicile s-au schimbat", a declarat liderul laburist la Londra.

De asemenea, acesta a mentionat ca premierul a pierdut increderea alegatorilor si ar trebui sa demisioneze.

Analistii scriu deja ca Jeremy Corbyn a reusit prin aceasta campanie sa-si pastreze pozitia la conducerea laburistilor, dupa ce a transformat o serie de circumstante extrem de nefavorabile intr-un succes ce ar putea sa duca la prabusirea majoritatii conservatoare a lui May.

Cea mai mare prezenta la vot dupa 20 de ani

Analistii britanici se asteapta ca aceste alegeri generale sa inregistreze cea mai ridicata prezenta la urne din ultimele doua decenii pentru un scrutin legislativ, transmite BBC.

Potrivit primelor informatii, prezenta la urne ar urma sa ajunga la cateva procente sub 70%.

O prezenta ridicata la vot ar putea sa fie favorabila laburistilor, care s-au bazat pe o campanie activa pe social media si o platforma progresista pentru a-i scoate pe tineri la urne.

De asemenea, laburistii au reusit deja sa castige in cateva circumscriptii consevatoare, dar acestia din urma au capatat un avantaj in fostele circumscriptii nationaliste din Scotia.

Iata ce trebuie sa stii despre miza acestui scrutin

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rezultate alegeri Marea Britanie, #May pierde alegeri Marea Britanie , #Marea Britanie