Principalele puncte ale scrisorii prin care Marea Britanie a declansat Brexit

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 18:41
4549 citiri
Principalele puncte ale scrisorii prin care Marea Britanie a declansat Brexit
Foto: Twitter/Donald Tusk

Guvernul britanic a prezentat in scrisoarea de 6 pagini trimisa presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prioritatile Londrei in procesul de negociere si a lansat un nou apel pentru negocierea in paralel a termenilor iesirii din UE si a unui acord privind relatia viitoare.

- May a spus ca vrea un "parteneriat profund si special" cu UE dupa Brexit. Ea foloseste aceasta formulare de sapte ori in scrisoarea de sase pagini.

- Ea a sugerat ca Marea Britanie accepta ca nu va avea acces la piata unica asa cum are in prezent.

"Marea Britanie nu cauta apartenenta la piata unica: intelegem si respectam pozitia dumneavoastra ca cele patru libertati ale pietei unice sunt indivizibile (...). Intelegem si ca vor fi consecinte pentru Marea Britanie pentru iesirea din UE: stim ca vom pierde influenta asupra regulilor care afecteaza economia europeana. De asemenea, stim ca firmele britanice vor trebui, atunci cand fac afaceri in UE, sa se alinieze regulilor convenite de institutii din care nu mai facem parte - la fel cum procedeaza companiile britanice in alte piete din strainatate", se arata in scrisoare.

- May a cerut ca UE si Marea Britanie sa negocieze in paralel iesirea din UE si un acord comercial si de securitate.

"Vrem sa ne asiguram ca Europa ramane puternica si prospera si ca este capabila sa isi proiecteze valorile, conducand lumea si aparandu-se de amenintarile legate de securitate. Vrem ca Marea Britanie, printr-un nou parteneriat profund si special cu o Uniunea Europeana puternica sa joace un rol complet in indeplinirea acestor obiective. In consecinta, noi credem ca este necesar sa convenim asupra termenilor parteneriatului nostru viitor, in paralel cu cei privind retragerea noastra din Uniunea Europeana", se arata in scrisoarea transmisa lui Donald Tusk.

- Londra vrea un acord comercial cu UE mai amplu decat orice alt acord precedent.

"Am vrea sa propunem un acord de liber-schimb ambitios intre Marea Britanie si Uniunea Europeana. Acesta ar trebui sa aiba o amploare mai mare (...) decat orice astfel de acord anterior, pentru a acoperi sectoare cruciale pentru economiile noastre interconectate, precum servicii financiare si retele industriale", se arata in document.

- In cazul in care UE nu este de acord cu aceasta propunere, Londra a avertizat ca ar putea reduce sustinerea pentru securitate oferita UE.

"Daca iesim din Uniunea Europeana fara un acord, pozitia este ca ar trebui sa facem comert in termenii Organizatiei Mondiale a Comertului. In termeni de securitate, un esec in ajungerea la un acord ar insemna ca ar fi slabita cooperarea noastra in lupta impotriva infractiunii si terorismului", a scris May.

- Ea a pledat pentru un acord privind o perioada de tranzitie.

"Pentru a evita orice suspans cand trecem de la relatia noastra actuala la parteneriatul nostru viitor, oamenii si companiile din Marea Britanie si din UE ar avea de castigat de pe urma unor perioade de implementare, pentru ajustarea, in mod bland si ordonat, a noilor acorduri. Ar ajuta ambele parti sa minimalizeze perturbarile nenecesare, daca vom conveni asupra acestui principiu de la inceputul procesului", sustine ea.

- Londra se asteapta ca Brexitul sa duca la o "crestere semnificativa a procesului decizional in fiecare administratie descentralizata".

- May a subliniat in scrisoare sustinerea fata de valorile europene.

"Poate ca acum, mai mult ca niciodata, lumea are nevoie de valorile liberale, democratice ale Europei", a insistat ea, precizand ca votul britanicilor de la referendumul din 23 iunie nu a reprezentat o respingere a valorilor blocului comunitar si nici o "tentativa de a face rau Uniunii Europene".

- May a prezentat o serie de principii de negociere. Primul dintre acestea este ca cele doua parti implicate in procesul de negociere ar trebui sa dea dovada de "spirit constructiv si de respect", pentru o cooperare sincera. Premierul a subliniat, insa, ca atat Marea Britanie, cat si UE ar trebui "sa puna cetatenii pe primul plan", dar si sa depuna eforturi pentru obtinerea unui acord amplu si pentru a minimaliza incertitudinile.

- Sefa Guvernului britanic a subliniat ca Londra trebuie sa dea atentie relatiei unice a Marii Britanii cu Irlanda si importantei procesului de pace cu Irlanda de Nord. In acest sens, ea a pledat pentru o zona de mic trafic la frontiera.

- De asemenea, ea a cerut prioritizarea provocarilor cu care se confrunta Marea Britanie si UE si promovarea valorilor comune.

"Sarcina pe care o avem in fata este considerabila, dar nu ar trebui sa ne depaseasca. In definitiv, institutiile si liderii Uniunii Europene au reusit sa unifice un continent afectat de razboi intr-o uniune de natiuni pasnice si a sustinut tranzitia de la dictatura la democratie. Impreuna, stiu ca suntem capabili sa ajungem la un acord in privinta drepturilor si obligatiilor Marii Britanii", a conchis ea.

Citeste pas cu pas evenimentele de miercuri, de dupa primirea scrisorii de catre presedintele Consiliului European, Donald Tusk, dar si discursul Theresei May din Camera Comunelor.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#scrisoare Theresa May Donald Tusk, #continut scrisoare semnata May Brexit, #scrisoare Theresa May Brexit, #cereri Marea Britanie UE Brexit , #Marea Britanie
Comentarii
S
Stan
rank 1
Se vede de la o posta talentul diplomatic britanic!