Tensiunile dintre UE si Marea Britanie au fost vizibile inca din prima zi a Brexit

Joi, 30 Martie 2017, ora 20:04
3880 citiri
Tensiunile dintre UE si Marea Britanie au fost vizibile inca din prima zi a Brexit
Foto: Ziare.com

Marea Britanie incepe joi sarcina dificila de a-si dezlega legislatia de cea a UE, in timp ce primele semne de tensiuni intre Londra si Bruxelles au aparut deja, din prima zi a procesului de divort care va dura doi ani.

In timp ce o parte dintre liderii UE se strang in Malta pentru a-si trasa strategia pentru discutiile dificile ce urmeaza, Londra urmeaza sa isi publice planul de a renunta la patru decenii de reglementari europene, comenteaza AFP.

Seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a cerut celorlalte 27 de state membre sa stranga randurile, pentru ca blocul comunitar sa treaca peste lovitura data de retragerea unuia dintre cei mai mari membri ai sai.

Primele semne de discordie au aparut deja: indignarea exprimata in legatura cu ceea ce a fost perceput drept o amenintare voalata din partea Londrei ca va renunta sau limita cooperarea cu UE in domeniul securitatii, daca nu va exista un acord.

"Daca iesim din Uniunea Europeana fara un acord, pozitia este ca ar trebui sa facem comert in termenii Organizatiei Mondiale a Comertului. In termeni de securitate, un esec in ajungerea la un acord ar insemna ca ar fi slabita cooperarea noastra in lupta impotriva infractiunii si terorismului", a scris May in scrisoarea trimisa lui Donald Tusk.

Negociatorul-sef al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a raspuns imediat subliniind ca "securitatea cetatenilor este un subiect mult prea serios" pentru a fi luat ostatic al negocierilor.

Iar acesta este numai unul dintre obstacolele ce se prefigureaza in viitor. Primul punct pe agenda liderilor statelor membre este soarta celor trei milioane de cetateni UE care traiesc in Marea Britanie si a celor un milion de britanici din blocul comunitar.

Un alt nor care umbreste soarta negocierilor este asa-numita "factura de iesire" pe care Marea Britanie va trebui sa o plateasca, ce este estimata in prezent la pana la 60 miliarde de euro.

Insa, chiar inainte de inceperea negocierilor, parlamentarii britanici vor lansa procesul de amendare sau abrogare a normelor UE aplicate in Regatul Unit.

Premierul Theresa May a spus, miercuri, Parlamentului ca acest lucru este important, "pentru ca, in ziua in care iesim, toata lumea sa stie ce reguli se aplica in continuare si toata lumea sa stie unde ne aflam".

Intre timp, Juncker se va intalni in Malta cu presedintele Consiliului European Donald Tusk, cu cancelarul german Angela Merkel si cu premierul spaniol Mariano Rajoy.

"Deja ne este dor de voi"

Analistii apreciaza ca tonul anuntului istoric de miercuri si reactia initiala a UE au fost, in mare parte, contradictorii.

Intr-o scrisoare prin care a prezentat pozitia Marii Britanii, May a subliniat ca vrea ca britanicii sa ramana "parteneri si aliati dedicati ai prietenilor nostri de pe tot continentul" si sa construiasca "o relatie profunda si speciala" cu restul blocului comunitar.

De cealalta parte a Canalului Manecii, Angela Merkel a cerut negocieri "corecte si constructive", in timp ce Tusk, sumbru, a spus: "Ne este deja dor de voi".

Cu toate acestea, liniile de lupta au fost trasate, cand Merkel a respins cererea Londrei ca negocierile pentru iesirea din UE sa se desfasoare in paralel cu cele pentru stabilirea relatiilor viitoare.

Desi May a subliniat in ianuarie ca "niciun acord este o varianta mai buna decat un acord prost", in scrisoarea prin care a declansat oficial Brexit, ea a adoptat un ton mai conciliant si a cerut Marii Britanii si UE sa "depuna eforturi" pentru a evita esecul negocierilor.

Scenariul extrem de riscant in care Marea Britanie iese din blocul european fara niciun acord a alarmat liderii marilor companii, care au insistat asupra necesitatii unui aranjament de tranzitie pentru a permite ca acordul de divort sa fie implementat treptat.

Tusk urmeaza sa publice vineri o serie de propuneri de linii de negocieri, pe care liderii celor 27 de state ramase in blocul comunitar ar urma sa le discute si sa le aprobe la summit-ul de pe 29 aprilie.

"Un moment magnific"

In timp ce blocul a incercat sa prezinte un front unit in fata Brexit, sarbatorind 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a pus bazele UE, in Marea Britanie premierul intampina dificultati in unificarea propriei tari.

Aproximativ 52% dintre britanici au votat anul trecut pentru iesirea din UE, iar 48% pentru ramanere, ceea ce a lasat tara profund divizata. Sambata, zeci de mii de manifestanti pro-UE au protestat la Londra fata de Brexit.

Rezultatul referendumului a dus si la o reluare a campaniei pentru independenta Scotiei, in conditiile in care majoritatea scotienilor au votat pentru ramanerea in UE.

"Draga Donald Tusk, vom vedea UE in curand" ("Dear Donald Tusk, We'll see EU soon"), titra joi cotidianul scotian pro-independenta The National.

Intre timp, The Telegraph a descris Brexit drept "Un moment magnific", citandu-l pe ministrul de Externe Boris Johnson, unul dintre liderii campaniei anti-UE. "In realitate, avem toate motivele sa fim plini de incredere", a scris seful diplomatiei in cotidian.

Brexitul a fost declansat oficial. Liderii UE avertizeaza: Urmeaza un proces dureros, va fi promovata Europa cu mai multe viteze

Theresa May incearca sa-si linisteasca aliatii in legatura cu Brexit, intr-un articol publicat in 7 ziare europene

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#tensuni Marea Britanie UE Brexit, #Marea Britanie declansare Brexit , #Marea Britanie