The Telegraph: Marea Britanie isi anunta chiar azi ruperea completa de piata comuna a UE

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 07:43
17033 citiri
The Telegraph: Marea Britanie isi anunta chiar azi ruperea completa de piata comuna a UE
Foto: Twitter/@Number10gov

Premierul Theresa May nu are de gand sa negocieze un acord de Brexit prin care Marea Britanie sa ramana "jumatate inauntru si jumatate pe dinafara" Uniunii Europene, iar aceasta ar urma sa propuna in mult asteptatul discurs de marti o iesire completa, inclusiv din piata unica si unitatea vamala cu UE.

De asemenea, sefa executivului britanic va prezenta in discurs cele 12 prioritati ale Brexitului. Aceste informatii apar intr-o serie de notite ale alocutiunii prim-ministrului, care au fost obtinute de jurnalistii de la The Telegraph.

"Vom cauta sa obtinem un nou parteneriat egal intre o natiune independenta, suverana si globala cum este Marea Britanie si prietenii nostri din UE. Nu vrem sa mentinem o apartenenta partiala la Uniunea Europeana sau ca Marea Britanie sa pastreze un statut de membru asociat al UE.

Nu vrem nimic care ar insemna ca ramanem pe jumatate inauntru si pe jumatate pe dinafara UE", se arata in notitele discursului pe care ar urma sa-l rosteasca premierul Theresa May.

De asemenea, prim-ministrul britanic a explicat in notite ca nu doreste ca negocierea sa inceapa de la un model agreat de tarile membre.

"Nu vrem sa pastram anumite parti din acest statut de membru atunci cand iesim", ar mai urma sa spuna sefa Executivului de la Londra.

Insa notitele obtinute de presa britanica nu vorbesc despre detaliile explicite ale relatiei comerciale dorite intre Marea Britanie si Uniunea Europeana sau despre cele 12 prioritati propuse pentru Brexit.

Totusi, jurnalistii speculeaza ca prim-ministrul isi doreste sa scoata natiunea din jurisprudenta Curtii Europene de Justitie.

Theresa May ar urma sa fie mai putin explicita cu privire la planurile de a parasi uniunea vamala europeana, dar aceasta este dedicata sa scoata Marea Britanie din toate parteneriatele care tin de UE.

Printre cele 12 prioritati pe care le va prezenta s-ar putea numara iesirea de pe piata unica europeana si recapatarea unui control complet asupra granitelor Marii Britanii. Aceste propuneri nu fac decat sa intareasca ingrijorarile investitorilor cu privire la un "hard Brexit".

De asemenea, lira sterlina s-a prabusit luni pe pietele internationale, cu doar o zi inaintea discursului considerat esential pentru viitoarea relatie dintre Marea Britanie si UE.

Negociatorii Uniunii Europene ar putea sa insiste cu privire la pastrarea libertatii de miscare pentru cetatenii europeni, in schimbul unui acces complet la piata unica, insa mare parte din alegatorii britanici au votat pentru "iesire" tocmai pentru a restrictiona imigratia.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Marea Britanie rupe piata comuna UE , #Marea Britanie