Mita pentru voturi? May da peste un miliard de lire sterline pentru orasele pro-Brexit

Luni, 04 Martie 2019, ora 12:27
4793 citiri
Mita pentru voturi? May da peste un miliard de lire sterline pentru orasele pro-Brexit
Fotomontaj Ziare.com

Premierul Theresa May va prezenta, luni, un plan de investitii in valoare de 1,6 miliarde de lire sterline pentru stimularea cresterii economice in comunitatile care sustin Brexit-ul.

Despre acest lucru ministrii arata ca nu reprezinta o mita pentru a obtine sprijin in Parlament pentru acordul ei cu UE, relateaza Reuters.

Asa-numitul "The Stronger Towns Fund", din care unele detalii au aparut in presa luna trecuta, este vazut de multi drept o parte integranta a eforturilor lui May de a obtine sprijin pentru acordul ei de Brexit de la parlamentarii de opozitie laburisti, care reprezinta zone in special din nordul Angliei, unde s-a votat puternic in favoarea parasirii UE.

Marea Britanie urmeaza sa paraseasca blocul comunitar la sfarsitul lunii, iar May, al carei acord de Brexit cu Bruxelles-ul a fost respins de o larga majoritate in ianuarie, a promis Parlamentului ca va avea ocazia sa voteze asupra unui acord revizuit pana la 12 martie.

Guvernul a precizat ca fondul va fi indreptat spre locuri care nu au beneficiat in mod echitabil de prosperitatea tarii si va fi folosit pentru crearea de noi locuri de munca, instruirea oamenilor si stimularea activitatii economice.

"Comunitati din intreaga tara au votat pentru Brexit, ca o expresie a dorintei lor de a vedea schimbare; aceasta trebuie sa fie o schimbare in bine, cu mai multe oportunitati si un control mai mare", a precizat May intr-un comunicat.

"Aceste orase au o mostenire glorioasa, un potential urias si, cu ajutorul adecvat, un viitor stralucit inainte", a adaugat ea.

Purtatorul de cuvant pe probleme financiare al Partidului Laburist, John McDonnell, a spus ca fondul este "mita pentru Brexit".

"Acest fond pentru orase arata disperarea unui guvern redus la mituirea membrilor Parlamentului pentru a vota pentru legislatia sa esentiala si distructiva privind Brexit-ul", a precizat el intr-un comunicat.

Cu toate acestea, ministrul pentru Comunitati, James Brokenshire, a spus ca banii care vor fi alocati nu au legatura cu sprijinul pentru acordul pe Brexit.

"Finantarea exista indiferent de rezultat", a declarat el pentru postul de radio BBC cand a fost intrebat daca banii reprezinta o mita. "Evident, vrem sa vedem un acord votat. Dar nu, nu exista nicio conditionalitate in acest sens", a adaugat el.

Un miliard de lire sterline a fost deja alocat, peste jumatate din aceasta suma ajungand la orase din nordul Angliei. Alte 600 de milioane de lire sterline vor fi disponibile pentru comunitatile din intreaga tara care pot concura pentru acesti bani, a precizat Guvernul.

Criticii sustin ca fondul, cand este impartit intre un numar mare de orase, nu va furniza localitatilor prea multi bani, nici nu va compensa ce au pierdut ca urmare a reducerilor de cheltuieli ale Guvernului din ultimii ani.

Brokenshire nu a spus cate orase ar putea beneficia de finantare din acest fond, dar a precizat ca banii ar putea aduce "transformari profunde".

"Fondul poate face diferenta in ceea ce priveste crearea de locuri de munca, instruirea oamenilor si schimbarea vietilor oamenilor intr-o economie pozitiva moderna", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#May plan investitii Brexit, #May Brexit , #Marea Britanie