To Brexit or not to Brexit? This is the question

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Sambata, 02 Iulie 2016, ora 17:50
4058 citiri

Probabil ca, in ciuda rezultatului de la referendum, UK nu va invoca art. 50 din Tratatul UE.

Cata vreme UE refuza sa negocieze Brexitul inainte ca UK sa declanseze formal procedura de parasire a UE, o invocare a acestui articol ar fi un salt in orb. David Cameron a jucat, prin convocarea referendumului, o ruleta ruseasca si a pierdut.

Au pierdut si conservatorii care au sustinut Brexitul (nu vorbesc de UKIP, ca aia sunt niste vadimi), care acum nu au nicio solutie la refuzul de a negocia un Brexit. De fapt, conservatorii care au sustinut Brexitul au crezut fie ca referendumul nu va trece, caz in care ei si-ar fi continuat discursul anti-UE pentru a obtine punte electorale interne, fie ca, daca acesta va trece (cum s-a si intamplat), vor pastra accesul la piata unica sub forma unui acord de liber schimb.

Este evident ca UE va refuza din capul locului un astfel de acord, deoarece nu ar face decat sa incurajeze si alte plecari din UE.

Din pacate, nici ramanerea UK in UE nu va linisti apele. Pe de-o parte, va accentua frustrarile celor care au votat "leave" si vad ca votul lor este ignorat de politicieni, ceea ce va ingrosa procentele UKIP, iar, pe de cealalta parte, pozitia UK in UE va fi mult slabita, deoarece nemtii si francezii vor spune ca, daca nu ii convine, poate oricand sa plece.

O pozitie slaba a UK va insemna pecetluirea hegemoniei germano-franceze asupra UE, cu efecte care vor accentua miscarile nationaliste din statele membre. Pe langa problemele curente legate de criza migrantilor din Orientul mijlociu si Africa, adica partea vizibila a problemei, exista numeroase frustrari, de exemplu, pe pietele financiare, din cauza viziunii etern stangiste a Parisului in acest domeniu, adica partea vizibila doar actorilor acestor piete.

Asadar, desi Londra a votat masiv "remain", jocurile financiare ale UE se vor face tot de nemti si, din pacate, de francezi (pentu cine nu stie, popularii francezi sunt mai de stanga decat socialistii nemti), adica o situatie mai proasta decat cea de dinainte de referendum, cand portofoliul serviciilor financiare din CE era detinut de britanici, portofoliu devenit vacant si incert prin demisia Lordului Hill.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Brexit iesire Marea Britanie UE, #Marea Britanie tratat articol iesire UE , #Marea Britanie