Tusk nu e multumit de oferta lui May: Risca sa agraveze situatia europenilor in Marea Britanie

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 21:14
4435 citiri
Tusk nu e multumit de oferta lui May: Risca sa agraveze situatia europenilor in Marea Britanie
Foto: Arhiva Ziare.com

Propunerile premierului britanic Theresa May cu privire la drepturile cetatenilor UE in Marea Britanie dupa iesirea acestei tari din Uniune sunt sub asteptarile noastre si risca sa agraveze situatia europenilor de pe teritoriul britanic, a avertizat, vineri, presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Prima mea impresie este ca oferta Regatului Unit este sub asteptarile noastre. Drepturile cetatenilor sunt prima prioritate a UE cu 27 de membri in negocierile cu Regatul Unit, care s-au deschis oficial luni, la Bruxelles", a subliniat Tusk, intr-o conferinta de presa, dupa reuniunea liderilor statelor membre ale UE.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat ca oferta Londrei constituie "un pas, dar acest pas nu este suficient", relateaza AFP si DPA.

El a adaugat ca nu isi poate imagina ca in supravegherea respectarii drepturilor cetatenilor UE in perioada post-Brexit sa nu fie implicata Curtea de Justitie a UE.

Premierul britanic Theresa May a afirmat, vineri, la Bruxelles, ca oferta adresata cu o zi in urma la summit-ul de la Bruxelles cu privire la drepturile cetatenilor Uniunii Europene de a locui in Marea Britanie dupa Brexit este una "foarte corecta si foarte serioasa", detalii suplimentare urmand sa fie prezentate de guvernul sau pe 26 iunie.

"Noaptea trecuta am fost foarte incantata sa pot prezenta ceea ce este o oferta foarte corecta si foarte serioasa pentru cetatenii Uniunii Europene care traiesc in Marea Britanie, iar Guvernul va prezenta propuneri mai detaliate luni.

Vreau sa-i asigur pe toti acei cetateni ai UE care se afla in Marea Britanie, care si-au construit vietile si caminele in Marea Britanie, ca niciunul nu va trebui sa plece. Nu vom vedea familii despartite", le-a declarat Theresa May reporterilor, inaintea celei de-a doua zile a summit-ului de la Bruxelles.

Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, Londra propune concret acordarea unui statut definitiv cetatenilor UE, oferind dreptul la o sedere permanenta, cu conditia ca ei sa fi trait 5 ani in Marea Britanie.

Oferta Londrei pentru europenii din Regatul Unit. Ce trebuie sa faca pentru a primi drepturi egale cu britanicii

Oferta include tratament egal cu cetatenii britanici, in ceea ce priveste ingrijirile medicale, educatia, ajutoarele sociale si pensiile.

Acordul trebuie sa fie reciproc, pentru a oferi aceleasi garantii britanicilor care locuiesc intr-unul din celelalte 27 de state membre ale UE, a adaugat sursa guvernamentala, iar Londra spera sa gaseasca un acord in acest sens cat mai repede posibil.

Citeste si La un an de la referendum, marile intrebari despre Brexit raman. Iata si cateva raspunsuri

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#oferta May Brexit drepturi europeni , #Marea Britanie