UE acorda o noua amanare pentru Brexit. Ce conditii le impun liderii europeni britanicilor

Luni, 28 Octombrie 2019, ora 11:41
10384 citiri
UE acorda o noua amanare pentru Brexit. Ce conditii le impun liderii europeni britanicilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Cei 27 de ambasadori ai statelor UE au agreat, luni, o noua amanare pentru Brexit. Noul termen limita acum este 31 ianuarie 2020, insa este unul flexibil, astfel ca britanicii pot iesi si mai devreme de aceasta data, daca se pun de acord.

Liderii europeni s-au reunit la ora 11:00 si le-a luat doar 20 de minute sa se puna de acord. Amintim ca vineri ei au decis, dupa mai multe ore de discutii, sa amane decizia. Unul dintre statele care s-au opus unei noi prelungiri a fost Franta, dar au fost mai multe tari care au spus ca trebuie ca Marea Britanie sa fie mai clara in ce pasi urmeaza sa faca, pentru a fi astfel siguri ca amanarea nu va fi si de data aceasta in zadar.

Anuntul a fost facut pe Twitter de presedintele Consiliului European Donld Tusk: "EU27 a stabilit ca accepta cererea Marii Britanii pentru o amanare flexibila a Brexit, pana la 31 ianuarie 2020. Decizia va fi formalizata in scurt timp".

Documentul formalizat de care vorbeste Tusk se pare ca va fi publicat marti sau miercuri, insa pana atunci jurnalistii europeni au reusit sa afle punctele cheie ale acordului de amanare a Brexitului.

Astfel, la 3 ani si jumatate de cand a votat iesirea din blocul comunitar, Marea Britanie nu numai ca a trebuit sa organizeze alegeri europarlamentare si sa trimita eurodeputati, dar acum trebuie sa desemneze si un comisar european, intarziind si mai mult instalarea noii Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen.

Mandatul lui Jean-Claude Juncker se incheie la 31 octombrie, data la care Ursula Von der Leyen urma, teoretic, sa-i succeada. Predarea stafetei a fost amanata insa cu o luna, in contextul in care comisarii francez, ungar si roman nu au fost confirmati de Parlamentul European (PE). Ramane de vazut acum cat de rapid se vor misca britanicii.

Iata punctele cheie ale acordului de prelungire a Brexit-ului votat astazi la Bruxelles:

  • Marea Britanie va iesi din UE in prima zi a lunii urmatoare ratificarii la Londra a acordului de Brexit sau la 1 februarie 2020, fara acord;
  • Acordul de Brexit nu mai este deschis renegocierii pe perioada acestei extensii de 3 luni. (Aici, insa, e de consemnat ca liderii UE au luat o decizie similara in aprilie, cand au acceptat prima extensie, dar si-au incalcat propria regula cand Guvernul May a fost inlocuit de Guvernul Johnson);
  • Marea Britanie trebuie sa nominalizeze un comisar european. Din formularea europenilor reiese insa ca e luata in calcul posibilitatea ca acest proces sa nu fie finalizat pana la sfarsitul lui ianuarie, ceea ce inseamna ca, de fapt, Marea Britanie nu va avea cu adevarat un comisar. Este neclar insa daca asta inseamna si o amanare a instalarii Comisiei von der Leyen;
  • UE reaminteste Marii Britanii ca inca are dreptul sa revoce cu totul Brexit-ul;
  • In final, guvernele UE avertizeaza Marea Britanie sa nu faca nimic ce ar putea fi privit ca un sabotaj al blocului comunitar pe perioada acestor 3 luni.

Nu exista inca un raspuns de la Guvernul Johnson, insa este obligat sa accepte oferta liderilor europeni.

Vor fi anticipate la Londra?

Pe de alta parte, Parlamentul de la Londra este chemat astazi, incepand cu 17:30 (ora Romaniei), sa voteze daca accepta sau nu propunerea Guvernului Boris Johnson de a organiza alegeri anticipate pe 12 decembrie.

O alta motiune depusa de parlamentarii scotieni si liberal-democrati prevede anticipate cu 3 zile mai devreme, pe 9 decembrie.

Boris Johnson a spus ca, daca motiunea sa privind anticipatele este votata azi, planurile de Brexit vor continua parcursul parlamentar pana cand Legislativul va fi dizolvat pe 6 noiembrie, imediat dupa miezul noptii.

Este nevoie de doua treimi ca motiunea sa treaca, adica 434 de voturi. Daca motiunea nu trece, el nu mai poate supune acestui Parlament pentru dezbatere si vot acordul de Brexit.

Insa sansele nu par nici de aceasta data sa fie de partea lui Boris Johnson. Democrat-liberalii si parlamentarii care reprezinta Scotia (SNP) au propriul plan pentru anticipate. Ei vor ca alegerile sa aiba loc cu 3 zile mai devreme, pe 9 decembrie, dar doar daca UE va acorda prelungirea de 3 luni pentru Brexit.

Motiunea lor a fost insa depusa in baza legislatiei care stabileste intervalul pentru alegeri, astfel ca nu au nevoie de doua treimi din voturi, ca Johnson, ci doar de o majoritate simpla.

Parlamentarii nu au incredere ca Johnson, odata ce s-a vazut cu motiunea trecuta, nu va schimba data alegerilor, pentru ca legal poate face asta.

In mod normal, Marea Britanie ar fi avut alegeri legislative in mai 2022.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Brexit amanare 2020 , #Marea Britanie
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
Poza memorex
memorex
rank 1
brexit in stil britanic