UE ameninta Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie daca nu va respecta conditiile amanarii Brexitului

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 22:20
9923 citiri
UE ameninta Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie daca nu va respecta conditiile amanarii Brexitului
Foto: Arhiva Facebook/Theresa May

Liderii Uniunii Europene vor ameninta Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie, in cazul in care Camera Comunelor nu aproba Acordul Brexit si refuza participarea la scrutinul europarlamentar, arata un proiect de document UE.

Conform textului elaborat inaintea summitului extraordinar al Consiliului European programat miercuri, liderii Uniunii Europene ar accepta "amanarea Brexit pentru a permite ratificarea Acordului" de retragere a Marii Britanii din Blocul comunitar.

Liderii UE vor impune Guvernului Theresa May obligatia de a nu afecta activitatea institutiilor europene. "In cazul in care Marea Britanie este inca membra a UE in perioada 23-26 mai 2019 si daca nu a ratificat Acordul de retragere din UE pana pe 22 mai 2019, natiunea britanica va trebui sa participe la scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, in conformitate cu reglementarile comunitare. Daca Marea Britanie nu va indeplini aceasta obligatie, retragerea din UE se va produce pe 1 iunie 2019", se arata in proiectul de document, obtinut de agentia de presa Reuters, citat de Mediafax.

"Uniunea Europeana reitereaza ca proiectul de Acord Brexit nu poate fi renegociat" si ca, pana la iesirea din UE, "Marea Britanie va fi membru cu drepturi si obligatii depline", precizeaza proiectul de document.

Tusk vorbeste de o amanare de un an

Pe de alta parte, intr-o scrisoare adresata celor 27 de state membre UE, presedintele Consiliului European Donald Tusk a pledat in favoarea unei amanari a Brexitului de pana la "maximum" un an, relateaza AFP, citata de News.ro.

In document Tusk se indoieste ca cererea lui May de amanare pana la 30 iunie va include si ratificarea acordului divortului in Camera Comunelor.

"Daca noi nu ajungem sa ne punem de acord asupra unei viitoare amanari, va exista riscul unui Brexit fara acord accidental. De aceea cred ca trebuie sa discutam, de asemenea, despre o amanare alternativa mai lunga.

O posibilitate ar fi o amanare flexibila, care sa dureze atat timp cat este necesar, dar nu mai mult de un an, pentru ca, dupa aceasta data, noi va trebui sa hotaram in unanimitate cu privire la anumite proiecte europene-cheie", spune Tusk, referindu-se la elaborarea bugetului UE pe perioada 2021-2027.

Potrivit presedintelui Consiliului European - instanta care reprezinta statele membre -, "aceasta flexibilitate ar permite sa se puna capat automat amanarii, imediat ce cele doua partide vor fi ratificat acordul retragerii".

"Regatul Unit va fi liber sa pece imediat ce va fi pregatit. Iar cei 27 vor evita, astfel, summituri dedicate Brexitului cu repetitie", mai scrie Tusk, apreciind ca este necesara "eliminarea amenintarii unei schimbari constante a datelor-limita".

Theresa May a efectuat marti vizite la Berlin si Paris, cu scopul de a obtine sustinerea partenerilor sai europeni cu privire la aceasta noua cerere de amanare a Brexitului, cu o zi inaintea summitului extraordinar UE.

Totodata, membrii Camerei Comunelor au aprobat marti seara un proiect prin care ii acorda premierului Theresa May mandatul de a cere amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana pana pe 30 iunie. Proiectul a fost aprobat cu 420 de voturi pentru si 110 impotriva.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeana. Bruxellesul a amanat producerea Brexit pana pe 12 aprilie in cazul in care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. In cazul in care Acordul ar fi aprobat, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar urma sa se produca pe 22 mai.

Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan initial al Guvernului Theresa May de a solicita amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Tusk amanare Brexit scrisoare, #UE amanare Brexit conditii , #Marea Britanie
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
....nuuooo breee!....pai cum ???....las-o sa mai cangreneze 1 an!...