UE dezvaluie primul plan de negocieri cu privire la Brexit

Vineri, 31 Martie 2017, ora 10:33
3100 citiri
UE dezvaluie primul plan de negocieri cu privire la Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

UE va dezvalui vineri liniile mari ale planului sau de negocieri cu privire la Brexit, la doua zile dupa declansarea procedurii de retragere a Regatului Unit, deja marcata de prime frictiuni cu Londra.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmeaza sa prezinte in capitala Maltei, la Valetta, un proiect de "orientari ale negocierilor", pe care liderii celor 27 de state membre UE le vor adopta la summitul din 29 aprilie la Bruxelles, comenteaza AFP.

Textul va stabili prioritatile lor politice, precum si viziunea lor privind ritmul negocierilor, care apare ca unul dintre primele subiecte ale tensiunilor dupa ce premierul britanic Theresa May a declansat miercuri procedura de iesire din UE.

Theresa May vrea ca procesul sa se desfasoare mai repede si sa poata negocia in paralel acordul care va reglementa modalitatile de iesire din UE si cel care va defini viitoarea sa relatie cu aceasta, in special, in plan comercial.

Principalele puncte ale scrisorii prin care Marea Britanie a declansat Brexit

Brexitul a fost declansat oficial. Theresa May: E un moment istoric si nu poate exista cale de intoarcere

Dar "orientarile" lui Donald Tusk ar urma sa excluda orice acord cu privire la "viitoarea relatie" inainte ca separarea sa fie efectiva, lasand totusi deschisa usa discutiilor preliminare inainte de plecarea Regatului Unit, prevazuta pentru martie 2019.

Inca din primele ore care au urmat notificarii formale a Brexitului miercuri, un alt mar al discordiei a aparut deja privind viitoarea cooperare a Londrei in materie de securitate cu UE.

Guvernul britanic a trebuit astfel joi sa incerce sa aplaneze o polemica dupa ce Theresa May a parut sa puna aceasta cooperare in balanta negocierilor, pentru a obtine conditii de retragere avantajoase.

"Securitatea tuturor cetatenilor este un subiect mult prea grav" pentru a constitui obiectul unei targuieli, a reactionat eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt, referent al Parlamentului European pentru negocierile privind Brexit.

Ministrul britanic responsabil de Brexit, David Davis, l-a asigurat ca "aceasta nu este o amenintare", ci un "argument pentru a obtine un acord" cu Bruxellesul.

Cele trei principale prioritati ale UE pentru negocierile viitoare sunt deja cunoscute. Ele vor sa se clarifice soarta a peste 3 milioane de cetateni europeni aflati in Regatul Unit si a peste 1 milion de britanici care locuiesc intr-un alt stat membru al UE, si sa inlature incertitudinile care persista asupra frontierei intre Republica Irlanda si Irlanda de Nord, provincie britanica.

Cele 27 de state membre vor cere de altfel "sa se regleze conturile" angajamentelor bugetare ale Regatului Unit fata de UE. Comisia a evaluat factura intre 55 si 60 de miliarde de euro, potrivit unui inalt responsabil european.

Dar Londra "nu recunoaste sumele, uneori foarte importante, care au circulat la Bruxelles", a avertizat joi ministrul britanic al finantelor, Philip Hammond.

Nu va exista "niciun rabat britanic", a avertizat, la randul sau, de la Berlin, seful diplomatiei germane Sigmar Gabriel, facand aluzie la contributia redusa la bugetul european, smulsa de Margaret Thatcher in 1984.

Berlinul, ca si Parisul, a avertizat de asemenea ca viitoarea relatie a UE cu Londra nu va putea fi abordata decat cu conditia ca negocierile pentru iesire sa fie mult mai avansate si ca nu va exista un acord inainte de plecarea efectiva a Regatului Unit.

Incepe Brexit: Merkel respinge cererea UK pentru negocieri paralele

Parlamentul European, care va trebui sa dea aprobarea oricarui acord cu Londra, impartaseste aceeasi opinie.

"Eventualele dispozitii tranzitorii" sunt avute in vedere pentru perioada de dupa separare, dar fara a depasi trei ani, estimeaza Parlamentul intr-un proiect de rezolutie ce urmeaza sa fie votat in 5 aprilie.

Dupa summitul european al Celor 27, prevazut sa aiba loc in 29 aprilie, va mai trebui ca statele membre sa se reuneasca la sfarsitul lunii mai, la nivel ministerial, pentru a adopta "directive" ale negocierilor, mai detaliate decat "orientarile" Consiliului European.

Francezul Michel Barnier, negociatorul sef al UE, va trebui atunci sa-si aiba mandatul confirmat pentru a incepe in fine tratativele cu Londra dupa aproape un an de la referendumul prin care britanicii au ales sa paraseasca UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#UE plan negocieri Brexit vineri, #Tusk plan negocieri Brexit vineri, #UE negocieri Brexit , #Marea Britanie