UE: Fiecare britanic va fi intrebat daca vrea sa-si pastreze cetatenia europeana

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 19:55
5605 citiri
UE: Fiecare britanic va fi intrebat daca vrea sa-si pastreze cetatenia europeana
Foto: Arhiva Ziare.com

Negociatorii UE vor propune britanicilor sa-si pastreze in mod individual cetatenia europeana.

Anuntul a fost facut de europarlamentarul Guy Verhofstadt (ALDE), belgianul care va reprezenta Parlamentul European la masa negocierilor pentru Brexit, care ar urma sa inceapa dupa invocarea articolului 50 de catre Executivul May, transmite The Independent.

"Este o propunere foarte importanta si care a reusit sa atate imaginatia si speranta multor britanici, care vor sa-si pastreze drepturile de cetateni europeni", a declarat liderul grupului parlamentar ALDE.

Potrivit propunerii, britanicii vor primi sansa de a opta in mod individual pentru o cetatenie "asociativa", care le va permite sa-si pastreze dreptul la libera circulatie in statele Uniunii Europene.

Britanicii care traiesc si locuiesc in statele europene vor putea sa evite astfel problemele cauzate de iesirea Marii Britanii din UE. De asemenea, tinerii britanici vor putea sa aiba o optiune, daca vor sa evadeze dintr-o natiune tot mai izolata dupa iesirea din blocul comunitar.

In functie de abordarea aleasa de negociatorii europeni, propunerea are o sansa mare sa fie acceptata de Executivul Theresei May, scrie sursa citata.

Guy Verhofstadt se pregateste sa redacteze un raport alaturi de comisia pentru probleme constitutionale din Parlamentul European, care va propune schimbari de termen lung ale structurii UE.

Ideea pastrarii cetateniei europene a fost initial propusa de catre europarlamentarul liberal Charles Goerens.

Britanicii ies din UE dar isi pot cumpara cetatenie europeana cu 100 de euro - una digitala

Studentii britanici ar putea primi pasaport european daca studiaza in UE

Parlamentarii britanici au aprobat, miercuri seara, planul prezentat de Guvern privind declansarea pana la finele lunii martie a procedurii de iesire a Marii Britanii din UE prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Insa calendarul de negociere propus ar putea sa fie intarziat de apelul executivului britanic de la Curtea Suprema. Magistratii britanici au decis in prima instanta ca este necesara aprobarea parlamentarilor pentru invocarea articolului 50.

Citeste alte articole despre BREXIT:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Brexit cetatenie europeana , #Marea Britanie