Ambasadorul Romaniei la Londra: Cetatenii europeni din UK se tem de o hartuire administrativa dupa Brexit

Marti, 18 Octombrie 2016, ora 23:24
7983 citiri
Ambasadorul Romaniei la Londra: Cetatenii europeni din UK se tem de o hartuire administrativa dupa Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Ambasadorul roman in Marea Britanie, Dan Mihalache, a avertizat marti, in fata unei comisii a Camerei Lorzilor, ca romanii si toti cetatenii europeni din UK se tem de o "hartuire administrativa" dupa Brexit, chiar daca vor primi, in cele din urma, dreptul sa ramana in Regatul Unit.

Potrivit The Guardian, Mihalache le-a spus parlamentarilor britanici ca numerosi cetateni romani au sunat la Ambasada pentru a pune intrebari despre statutul lor si dreptul de rezidenta si pentru a sublinia ca exista zvonuri ca vor expulzati.

"Ce li se va intampla oamenilor care si-au platit contributiile aici, in Marea Britanie? Ce se va intampla cu mecanismul? Vor fi restituite platile facute in Marea Britanie - trebuie sa aiba certificate de inregistrare?", a intrebat el.

Diplomatul a adaugat ca ideile vehiculate privind inregistrarea muncitorilor straini "nu incurajeaza comunitatile".

Guvernul de la Londra s-a razgandit: Nu va obliga firmele sa spuna public cati straini au angajat

Marea Britanie va primi doar muncitori straini calificati, dupa iesirea din UE. Cei care sunt deja acolo pot ramane

In aceste conditii, el a cerut Guvernului de la Londra sa nu ridice noi obstacole birocratice in calea oamenilor care vor sa se mute in Marea Britanie pentru a munci si a-si aduce contributia, scrie The Independent.

"Cred ca Guvernul si toate autoritatile trebuie sa evite orice fel de hartuire administrativa", a spus Mihalache in Parlamentul de la Londra.

"Acest lucru (hartuirea administrativa - n.red.) inseamna, de exemplu, ca, daca vrei sa ai un permis de rezidenta, atunci cineva dintre autoritati iti ia actul de identitate si spune 'bine, il vom tine pentru sase luni'", a adaugat el.

"In aceste sase luni, persoana respectiva nu poate face aranjamente de calatorie si asa mai departe - sau nu poate deschide un cont bancar sau nu se poate inregistra pentru (a accesa - n.red.) unele servicii fara a avea pasaport", a atras atentia ambasadorul.

Mihalache a insistat ca, pe langa "ideea generoasa" de a linisti imigrantii europeni ca statutul lor va ramane neschimbat pana la finalizarea negocierilor, "ar trebui evitata si practica - practica zilnica - ce poate aduce, singura, o astfel de hartuire administrativa".

Mihalache a subliniat si ca Romania a avut o contributie semnificatica la sistemul medical britanic (NHS), prin numarul mare de medici care au emigrat in Marea Britanie.

Ambasadorul a explicat ca Romania plateste peste 100.000 de euro pentru pregatirea fiecarui student la Medicina. "Aceasta este contributia noastra la NHS", a afirmat el, adaugand ca cel putin 10.000 de romani lucreaza in clinicile si spitalele din Regatul Unit.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Mihalache romani UK, #ambasador romani Marea Britanie , #Romania