Brexitul, tot mai posibil. Cum vor fi afectati romanii de decizia britanicilor

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 21:00
17299 citiri
Brexitul, tot mai posibil. Cum vor fi afectati romanii de decizia britanicilor

Nu se prea vorbeste despre cum va fi afectata Romania de o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana dupa referendumul din 23 iunie.

Cumva, liderii de opinie locali traiesc cu convingerea ca o astfel de ruptura nu se va produce. In purul spirit national, noi credem ca se va intampla ceva si "binele va invinge", daca nu, multi vor sari si vor spune "v-am zis eu".

Nu prea credem in democratie, in puterea votului, in efectul campaniilor de orice fel, cu toate ca de peste 25 de ani asa ne ducem zilele, fiind victimele propriului scepticism.

In acest moment, Brexit-ul (cum a fost denumita de presa plecarea Marii Britanii din UE) se poate produce. Media celor 33 de sondaje de opinie facute in luna martie arata ca diferenta intre cei pro UE si cei care vor sa plece e de doar doua puncte, cu o tendinta clara de crestere a celor din urma.

Tabloidele "The Sun", "Daily Express" si "Daily Mail" cu armata lor de peste 20 de milioane de cititori fac o puternica propaganda pentru iesirea din Uniune.

David Cameron, actualul premier conservator, sustine ramanerea, spunand ca a obtinut promisiuni de la liderii de la Bruxelles ca dorintele Marii Britanii vor fi ascultate.

In trei luni se pot intampla multe, dar in acest moment e destul de clar ca batalia va fi stransa. In cazul in care britanicii decid sa ramana, Uniunea Europeana va iesi intarita. Vreme de cel putin doua decenii cred ca nimeni nu va mai contesta constructia politica si nu-i va mai testa soliditatea prin referendumuri.

Daca, in schimb, Brexit-ul va avea loc, atunci lucrurirle se complica. Vom avea o uniune mult mai slaba, dominata de o Germanie care nu poate sa-si asume leadership-ul, o Franta nemultumita si fara putere economica pentru a juca un rol de prim plan.

Sunt sigur ca Uniunea Europeana va fi la mila securitatii livrate de americani si sub o mare presiune politica din partea Moscovei.

Cred ca Uniunea va rezista, dar va avea mult mai putina influenta atat economica, dar si politica, iar crizele de toate felurile se vor succeda cu repeziciune.

Din pacate, Romania ar fi puternic afectata de iesirea britanicilor din Europa. In primul rand, piata muncii din insula se va inchide pentru noi. Vor intra in vigoare noi reguli, probabil, ne vom intoarce la vize si la permise de munca, ceea ce va provoca o mare nemultumire in randul tinerilor lucratori cu studii medii care pleaca cu miile spre Marea Britanie, unde salariile sunt mari in comparatie cu piata locala, iar locurile de munca nu sunt atat de greu de gasit.

Parerea mea este ca Germania, Italia si Spania nu vor putea absorbi excesul de lucratori, iar salariile se vor diminua din cauza competitiei sufocante.

Un alt efect va fi cel din zona studiilor. Foarte multi studenti din Romania sunt la facultati din Marea Britanie, iar costurile de scolarizare sunt relativ scazute, fiind aceleasi pentru toti cetatenii UE, inclusiv pentru supusii Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a.

Vor fi multe schimbari si in domeniul afacerilor, care vor afecta inclusiv economia noastra si nu in sens pozitiv. Dar macar o sa avem o satisfactie, ceea ce vom suferi noi aici va fi floare la ureche fata de socul pe care-l vor avea britanicii, a doua zi dupa ce nu vor mai face parte din hulita Uniune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Brexit efecte romani, #Brexit Romania , #Romania