Ce sanse au mesajele anti-UE in Romania dupa votul pro-Brexit

Marti, 16 August 2016, ora 07:09
5534 citiri
Ce sanse au mesajele anti-UE in Romania dupa votul pro-Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezultatul referendumului pentru Brexit a luat pe toata lumea prin surprindere. Desprinderea Marii Britanii de UE, prima de acest fel, a fost vazuta ca o noua lovitura asupra blocului comunitar deja slabit de criza imigrantilor, de problemele economice din ultimii ani si de amenintarea terorista tot mai mare.

In majoritatea tarilor europene, insa, referendumul britanic a avut drept efect cresterea increderii in Uniunea Europeana si reducerea sentimentelor eurosceptice, a declarat sociologul Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

In Romania, 77% dintre romani ar vota pro Uniunea Europeana si doar 14% ar vrea ca tara noastra sa iasa din UE, arata un sondaj recent al IRES.

"Conexiunile dintre Romania si Uniunea Europeana exista la toate nivelele sociale si intr-o varietate de moduri (nu numai economic). Discursul eurosceptic are fundamentele sale - componente din societate pentru care UE este mai degraba un pericol sau un competitor - insa nu are masa critica, depinde pentru crestere de emotii. Aceste emotii nu sunt neaparat de moment, ci pot fi de durata.

Euroscepticismul in Europa de Est e in genere legat de existenta unei clase mijlocii care acum e de varsta medie, continand chiar varstnici, precum si de existenta unui capital local puternic. Romania sta prost in ambele privinte, deci doua izvoare importante de euroscepticism sunt non-existente", spune sociologul.

Acesta ne-a explicat si cum a evoluat in tara noastra acest curent eurosceptic, care e la o cota destul de mica acum, insa acesta ar putea fi doar un efect al referendumului din Marea Britanie.

"Aproape non-existent la momentul integrarii, a cunoscut un varf dupa 2010 ca efect al masurilor de austeritate si, mai general vorbind, ca verdict cu privire la criza economica. In acest moment, se inregistreaza un recul, nefiind foarte clar daca reculul este substantial, adica de durata, sau doar un efect al referendumului din Marea Britanie", adauga Barbu Mateescu.

Riscam sa avem si in Romania o crestere a partidelor eurosceptice?

Asadar, euroscepticismul a scazut acum, dupa referendumul istoric prin care britanicii au votat sa paraseasca blocul comunitar. "Insa ascensiunea euroscepticismului in Romania e blocata de faptul ca cei mai multi eurosceptici sunt deja votanti ai unor partide existente", subliniaza Mateescu.

Perceptia sociologului este ca aproape toata scena politica "s-a ingramadit si se ingramadeste de ani buni pe mesaje literalmente 'euro-sceptice' (deci nu chiar anti-UE) ".

Citeste si Paradoxul Brexit si Romania invizibila: Nota de plata va fi uriasa. Trebuie sa ne pregatim pentru orice

"Aceste mesaje sunt integrate de obicei intr-o platforma mai larga, care are de-a face cu sustinerea Bisericii Ortodoxe Romane si mai generic spus a traditiilor din epocile pre-UE, nationalism de mai multe intensitati, sentimentul ca Romania si romanii nu sunt tratati cu respectul cuvenit etc.

Restul perceptiilor, ideilor si emotiilor din societate nu beneficiaza de atentia cuvenita din partea partidelor. Aceasta disjunctie intre cerere si oferta poate avea efecte interesante, mai ales daca starea descrisa continua si in campania electorala", conchide Barbu Mateescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Romania euroscepticism, #Barbu Mateescu romani UE , #Romania