Bloomberg: Ce vor Romania si celelalte state membre UE dupa Brexit

Luni, 20 Martie 2017, ora 16:51
12073 citiri
Bloomberg: Ce vor Romania si celelalte state membre UE dupa Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Cele 27 de state membre UE au prioritati diferite in ceea ce priveste Brexit-ul - de la garantarea drepturilor cetatenilor si pana la apararea intereselor nationale.

Guvernele isi aspresc insa liniile rosii si sunt in general unite, cu toate ca aceste pozitii s-au schimbat din septembrie, cand insistau ca Regatul Unit nu poate sa ramana in Uniune daca vrea sa restrictioneze principiul liberei circulatii prin controlarea imigratiei din blocul european, scrie Bloomberg, care prezinta aceste pozitii.

Liniile rosii ale Guvernului britanic sunt controlul imigratiei din UE, iesirea de sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie si amanarea contributiilor importante la bugetul UE. Ele sunt bine cunoscute in prezent, dupa ce au fost prezentate mai intai in discursurile premierului Theresa May si confirmate ulterior de Executiv in Cartea Alba.

ROMANIA - cooperare stransa cu Marea Britanie, drepturi pentru romanii din regat

Bucurestiul vrea sa se asigure ca acordul cu privire la iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana garanteaza deplina protectie a drepturilor romanilor din aceasta tara. Klaus Iohannis a insistat asupra importantei unei negocieri cat mai curand posibil a aspectelor referitoare la drepturile cetatenilor europeni din Marea Britanie. Guvernul roman sustine continuarea unei cooperari stranse intre UE si Londra dupa Brexit.

Citeste mai multe despre:

AUSTRIA - britanicii sa nu ia "pranzul gratuit", Londra sa-si respecte angajamentele bugetare

Viena insista ca Guvernul britanic nu trebuie sa primeasca "pranzul gratuit" in negocierile Brexitului si ca regatului trebuie sa-i fie mai rau dupa ce pleaca. In pofida faptului ca nu exista probleme bilaterale grave, cancelarul Christian Kern preconiza o "dezbatere indelungata" pe tema angajamentelor britanice fata de Uniunii. In opinia sa, o factura de 60 de miliarde euro ii va dezamagi pe britanici, in contextul in care tabara leave a promis ca Brexitul va insemna economii.

BELGIA - relatii stranse cu M.Britanie, unitate si integrare europeana

Bruxellesul, care are una dintre cele mai deschise economii, vrea relatii cat mai apropiate posibil cu Londra dupa Brexit si subliniaza asupra unei negocieri comune a Celor 27. Premierul Charles Michel insista ca Guvernele statelor membre sa se abtina de la tentatia de a purta negocieri comerciale paralele cu britanicii si sa nu cedeze tentativelor acestora de a crea disensiuni intre ele.

BULGARIA - dezvoltarea ajutoarelor europene, drepturi "nationale" in Regatul Unit

Doar 3% din exporturile bulgare sunt destinate britanicilor, insa Sofia se afla printre beneficiarii ajutoarelor pentru dezvoltare de la bugetul UE. Alaturi de protejarea drepturilor celor aproape 60.000 de bulgari care traiesc si muncesc in regat, Guvernul bulgar vrea ca politica UE de dezvoltare sa continue si dupa plecarea britanicilor.

CROATIA - drepturi pentru croatii din Regatul Unit, libertate de miscare

Zagrebul este extrem de interesat de mentinerea libertatii de miscare a cetatenilor sai care traiesc si muncesc in Regatul Unit. Guvernul croat insista ca britanicilor sa nu li se acorde acces pe piata unica daca nu respecta cele patru libertati fundamentale europene.

CIPRU - drepturi pentru cipriotii din M.Britanie, baze britanice in Cipru

Guvernul cipriot vrea sa obtina garantarea drepturilor cipriotilor care traiesc in regat si o tranzitie fara frictiuni la noua relatie dintre UE si Regatul Unit. Nicosia acorda tot atata importanta drepturilor cetatenilor sai care locuiesc si muncesc in doua teritorii britanice suverane din Cipru, in care regatul va mentine in continuare baze militare.

CEHIA - relatii economice, securitate, cehi in Regatul Unit

Praga vrea ca UE sa mentina relatii stranse cu Regatul Unit in domeniile comercial si al securitatii. Guvernul ceh cauta sa pastreze cat mai mult posibil relatiile economice actuale, iar premierul Bobuslav Sobotka s-a angajat sa se opuna barierelor tarifare si netarifare. El insista asupra garantarii drepturilor cehilor din Marea Britanie. Cehii vor totodata o "reglare financiara corecta" a contributiilor britanice la bugetul european.

DANEMARCA - exporturi agricole si energetice, drepturi de pescuit

Grupul de lucru danez cu privire la Brexit este insarcinat sa gaseasca prioritati defensive si ofensive. Intre ele se afla protejarea exporturilor agricole si energetice catre Regatul Unit, drepturi de pescuit in apele britanice si atragerea Agentiei europene pentru medicamente de la Londra.

ESTONIA - solidaritate europeana, aparare, relatii apropiate

Tallinnul vrea "relatii cat mai stranse si mai bune posibil" cu Londra si va depune eforturi in vederea mentinerii solidaritatii intre Cei 27 in timpul mandatului la presedintia Uniunii, in a doua jumatate a acestui an. Estonia va depune eforturi in vederea altor forme de cooperare dupa ce cadrul UE nu va mai mentine relatiile, potrivit lui Matti Maasikas, negociatorul-sef eston pentru Brexit.

Acest lucru este valabil mai ales in domeniul Apararii, in contextul in care Londra trimite trupe in Estonia si al mesajelor contradictorii ale administratiei lui Donald Trump cu privire la NATO.

FINLANDA - unitate UE, libertate de miscare si integrare europeana

Prioritatea absoluta a Guvernului de la Helsinki este sa asigure unitatea UE in timpul negocierilor divortului cu Londra, iar principala sa ingrijorare este echilibrul puterii in Uniune dupa plecarea britanicilor. Guvernul finlandez este convins ca chiar si un acces limitat pe piata unica necesita ca Londra sa accepte cele "patru libertati" si cauta oportunitati in vederea unei aprofundari a integrarii europene post-Brexit.

FRANTA - britanicii sa nu primeasca favoruri, drepturi pentru francezii din Regatul Unit

Parisul insista asupra faptului ca Londra nu se poate astepta la favoruri la iesirea din UE, iar candidatii la presedintie Emmanuel Macron si Francois Fillon promit negocieri dure. Guvernul francez vrea sa se garanteze drepturilor cetatenilor sai din regat si sa se faca ordine in drepturile de pescuit cu privire la britanici post-Brexit.

GERMANIA - britanicilor sa le fie mai rau dupa Brexit, sa nu aiba loc negocieri pe usa din dos in industrie

Berlinul a spus clar ca Londra "trebuie sa se multumeasca cu mai putin", avand in vedere ca premierul Theresa May nu este interesat ca regatul sa ramana membru deplin al pietei unice. Guvernul german vrea sa se asigure ca se va ajunge la un acord global, fara negocieri pe usa din spate in sectoarele constructiilor de masini, bancar si in alte industrii.

GRECIA - exporturi agricole, cetateni greci in Marea Britanie

Principala ingrijorare a Atenei este comertul, mai ales exporturile de produse agricole in Regatul Unit. Una dintre prioritatile sale absolute este totodata pastrarea statutului social al angajatilor si studentilor greci din regat. Atena vrea sa obtina protejarea drepturilor cu privire la texele universitare si securitatea sociala ale grecilor din Marea Britanie.

IRLANDA - relatii stranse cu Londra, o frontiera permisiva, o zona comuna de calatorie

Dublinul vrea relatii cat mai apropiate posibil de nivelul celor dinainte de Brexit cu Londra. Asta ar insemna o frontiera permisiva cu Irlanda de Nord si o zona comuna de calatorie. Guvernul irlandez vrea totodata ca regatul sa beneficieze de cat mai mult acces posibil la piata unica, dar insista ca Marea Britanie sa permita libera circulatie a cetatenilor europeni.

ITALIA - drepturi pentru italienii din Regatul Unit

Roma vrea sa se asigure ca cetatenii sai care traiesc in Marea Britanie sunt tratati corect. Premierul Paolo Gentiloni declara in februarie, cupa o intalnire cu May, ca este important ca "negocierile sa nu fie distructive".

LETONIA - securitate si aparare, drepturi pentru letonii din Marea Britanie

Prioritatile Rigai sunt drepturile cetatenilor sai in Regatul Unit, alaturi de securitate si aparare. Letonia vrea ca, dupa Brexit, Londra sa participe la politica europeana de securitate. Marea Britanie urmeaza sa trimita militari in Letonia, in cadrul politicii NATO de consolidare si asigurare a tarilor baltice.

LITUANIA - drepturi pentru lituanienii din Regatul Unit, angajamente bugetare

Prioritatea numarul unu a Vilniusului este sa obtina asigurarea drepturilor cetatenilor sai din Marea Britanie, urmata de pastrarea relatiilor comerciale. Pentru Guvernul lituanian este important, de asemenea, ca Londra sa-si onoreze angajamentele bugetare in diverse programe europene care vor continua dupa Brexit.

LUXEMBURG - relatii economice, industria serviciilor financiare

Luxemburgul vrea sa pastreze relatii economice puternice cu Londra si sa-si consolideze relatiile cu City, cartierul financiar londonez, dupa ce regatul iese din UE. Premierul Xavier Bettel declara in februarie ca "un numar" de companii din domeniul serviciilor financiare s-au declarat interesate sa-si mute operatiunile in Luxemburg din cauza Brexitului. Luxemburgul este interesat, de asemenea, sa gazduiasca Autoritatea bancara europeana.

MALTA - acord cu privire la Brexit "echilibrat"

Malta, care detine presedintia semestriala a UE in prima jumatate a lui 2017, vrea un acord "bun si corect" cu privire la Brexit, declara in martie pentru Bloomberg premierul Joseph Muscat. "Acordul nu poate sa fie superior calitatii de membru" al blocului, a subliniat el.

OLANDA - comert si securitate, Brexitul sa provoace pagube militate ambelor parti

Haga este cel mai atenta sa-si protejeze interesele comerciale si in domeniul securitatii, insa vrea totodata sa limiteze cat mai mult pagubele pe care divortul le va produce ambelor parti.

POLONIA - drepturi pentru polonezi in Marea Britanie, dezvoltarea ajutoarelor

Varsovia, cel mai mare exportator de muncitori in Marea Britanie, este categorica in apararea drepturilor celor aproape un milion de polonezi care traiesc si muncesc aici. In contextul in care Poloina este principalul beneficiar de fonduri europene de dezvoltare, Guvernul va exercita presiuni ca bugetul alocat dezvoltrii sa nu fie redus dramatic.

PORTUGALIA - mentinerea relatiilor cu Regatul Unit, asigurarea drepturilor cetatenilor europeni

Lisabona considera drepturile cetatenilor europeni in Marea Britanie prioritatea numarul unu a Celor 27. Guvernul portughez vrea sa-si pastreze indelungata relatie bilaterala cu regatul. Portugalia intentioneaza, de asemenea, sa ceara sa gazduiasca la Lisabona Agentia europeana a medicamentelor.

SLOVACIA - drepturile cetatenilor europeni in Regatul Unit

Bratislava va lupta ferm in vederea protejarii drepturilor cetatenilor sai care traiesc si muncesc in Marea Britanie. Premierul slovac Robert Fico avertizeaza ca negocierile cu privire la Brexit trebuie sa impiedice aparitia unei "clase de cetateni de mana a doua" alcatuite din cetateni ai statelor membre UE care se afla in prezent in regat.

SLOVENIA - o UE ferma in negocierea Brexitului, un impact minim asupra bugetului european

Ljubljana insista ca Uniunea sa fie ferma in negocierile cu Londra, de teama ca "alegerea cireselor" ar putea sa impulzioneze miscari nationaliste in alte state europene. Guvernul sloven vrea sa se asigure totodata ca Brexitul va avea un impact minim asupra bugetului european.

SPANIA - drepturile spaniolilor in Regatul Unit si ale britanicilor in Spania

Principala prioritate a Madridului este sa elimine incertitudinea cu privire la soarta celor peste 130.000 de spanioli care traiesc in Marea Britanie si a celor aproximativ 800.000 de britanici care traiesc in Spania cel putin o parte a anului. Pastrarea fluxurilor comercial, turistic si de investitii este, de asemenea, esential pentru Guvernul spaniol, in contextul in care depune eforturi sa reduca deficitul.

SUEDIA - sa nu creasca contributiile la bugetul european, o UE unita in negocieri

Stockholmul este foarte ingrijorat de faptul ca Brexitul ar putea sa antreneze o crestere a nivelului contributiilor Celor 27 la bugetul european. Guvernul suedez considera ca celelalte state membre UE ar trebui sa evite sa-si lanseze agende individuale in negocieri, ceea ce ar putea sa submineze pozitia blocului in acest proces. Ministrul suedez al Finantelor Magdalena Andersson argumenteaza ca UE nu ar trebui sa incerce sa pedepseasca Londra cu scopul de a descuraja alte tari sa plece din Uniune.

UNGARIA - relatii comerciale si ungurii din Marea Britanie

Budapesta incearca sa pastreze relatii comerciale puternice cu Londra, iar impreuna cu alte state central-europene membre UE ca cetatenii sai care se afla deja in Regatul Unit sa poata sa munceasca si sa traiasca acolo nediscriminati. Guvernul ungar vrea ca Bruxellesul sa fie corect cu Londra la iesirea din Uniune si sa evite "strategia sinucigasa" de a-i aliena pe britanici, a seful diplomatiei ungare Peter Szijjarto pentru Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Brexit state UE cerinte, #Romania Brexit , #Romania