Brexit-ul ne va costa scump - Romania a acceptat sa plateasca anual in plus la UE

Vineri, 02 Februarie 2018, ora 17:14
4461 citiri
Brexit-ul ne va costa scump - Romania a acceptat sa plateasca anual in plus la UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Opt tari est-europene, inclusiv Romania, vor suplimenta sumele alocate bugetului comunitar in viitorul cadru financiar multianual al UE, pentru a contribui astfel la acoperirea golului creat de Brexit in acest buget.

Anuntul a fost facut, vineri, de seful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orban, dupa o reuniune ministeriala desfasurata la Budapesta.

Ministrii din Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria si Romania s-au intalnit in capitala ungara cu comisarul european pentru Buget, Guenther Oettinger, potrivit Reuters.

"Cele opt tari au convenit o crestere a contributiilor proportional cu PIB-ul, ceea ce este un mare succes al acestei zile", a spus la o conferinta de presa Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Orban, mentionand ca aceste tari sunt deschise propunerii de suplimentare a contributiilor chiar si pana la 1,1% din PIB.

Principala sursa de venituri a bugetului comunitar este furnizata de plata de catre statele membre a unui procent uniform din PIB-ul lor. Desi va iesi din UE in martie 2019, Marea Britanie - contributor net la bugetul UE - a promis ca isi va onora obligatiile fata de bugetul comunitar pana in anul 2020, ultimul an al actualului cadru financiar multianual.

Golul lasat de Brexit in bugetul comunitar va fi de 12-13 miliarde de euro pe an.

Comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, a propus ca in viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 statele membre sa-si suplimenteze contributiile de la circa 1% din PIB pana la 1,1% din PIB pentru a acoperi aproximativ jumatate din golul financiar lasat de pierderea contributiei britanice, iar cealalta jumatate sa fie diminuata din buget prin realizarea de economii.

Acest ultim aspect ingrijoreaza tarile est-europene, care se tem de o diminuare a fondurilor alocate in cadrul politicii de coeziune, mai ales ca executivul comunitar are in vedere ca prioritati pentru viitorul cadru financiar multianual domeniile ce s-au evidentiat ca provocari deosebite pentru blocul comunitar, respectiv migratia, apararea sau combaterea terorismului.

De asemenea, unele tari contributoare nete la bugetul UE, cum ar fi Austria si Olanda, au anuntat ca refuza sa-si majoreze contributiile.

Citeste si Europenii care vin in Marea Britanie dupa Brexit nu vor avea aceleasi drepturi ca cei deja instalati in Regat

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#buget UE post Brexit, #Romani bani buget UE Brexit , #Romania