Brexit: Votul s-a dat, incep negocierile. Cine apara interesele Romaniei

Marti, 28 Iunie 2016, ora 21:30
21405 citiri
Brexit: Votul s-a dat, incep negocierile. Cine apara interesele Romaniei
Foto: Hepta.ro

Referendumul de saptamana trecuta din Marea Britanie a reprezentat o decizie politica, insa de abia de acum inainte urmeaza pasii legali prin care ea va fi pusa in aplicare. Romania va trebui sa stie sa isi apere interesele, la toate nivelurile, subliniaza europarlamentarul PNL Theodor Stolojan.

Declaratiile au fost facute marti dupa amiaza, la finalul sesiunii extraordinare a Parlamentului European la care s-a discutat despre Brexit, cand Theodor Stolojan a facut pentru Ziare.com o sinteza a dezbaterilor.

Cuvantul zilei - incertitudine

"Majoritatea celor care si-au exprimat pozitiile, in general sefii grupurilor politice, dar si reprezentantul Consiliului European si presedintele Comisiei Europene, au declarat ca se respecta votul cetatenilor britanici.

S-a subliniat ca s-a creat o situatie de incertitudine atat in Marea Britanie, cat si la nivelul UE, vizavi de ceea ce urmeaza, situatie care nu e buna pentru nimeni, deoarece pe de o parte provoaca pe piata aceste socuri up and down de care profita in general speculatorii, iar pe de alta parte companiile, si cele britanice si cele care se gandeau sa investeasca in UK, intra toate in asteptare pana cand se lamureste situatia legata atat de iesirea propriu-zisa, dar si de statutul ulterior al Marii Britanii", a declarat Theodor Stolojan.

"Cat mai curand posibil"

Europarlamentarul liberal a mai precizat ca liderii partidelor politice din PE au aratat foarte limpede ca "nu vor fi niciun fel de negocieri informale" in perioada urmatoare.

De asemenea, acesta a subliniat faptul ca Parlamentul European a adoptat astazi o rezolutie care contine expresia "cat mai curand posibil" referitoare la inceperea procesului legal de iesire a UK din UE.

"A fost interesanta pozitia deputatilor europeni din partea Scotiei si cei ai Irlandei de Nord, care au aratat foarte limpede ca doresc sa ramana in UE, asta a fost si votul lor la referendum. Au loc acum tatonari pentru a se vedea cum se poate realiza acest lucru, adica Marea Britanie sa iasa afara din UE, in timp ce Scotia si Irlanda de Nord sa ramana. E o problema interna a UK in primul rand. E o situatie neclara, insa pozitia adoptata de ei in PE a fost aplaudata.

S-a mai subliniat ca tineretul din UK in proportie de peste 75% a votat pentru ramanerea in UE, ceea ce arata ca tineretul pretuieste foarte mult aceste libertati care exista in UE, legate de circulatie, de afaceri, de slujbe etc.", a continuat acesta.

Care sunt pasii legali

Theodor Stolojan a precizat ca in acest moment "Marea Britanie are decizia politica exprimata de cetateni, dar trebuie sa ia si decizia legala".

"Asta inseamna o decizie a Parlamentului si pe urma un Guvern care transmite in mod oficial scrisoarea catre UE. Dupa cum vedem, in UK exista o tendinta de temporizare, pana cand se numeste un nou prim ministru, undeva in septembrie. S-ar putea sa aiba loc si alegeri anticipate.

Trebuie facuta o distinctie foarte clara intre acordul de iesire a UK din UE, care va fi aprobat de Consiliul European cu majoritate calificata, adica o dubla 'cheie' - numar de state si pondere de populatie, si acordurile ulterioare, care definesc relatia UK cu UE, cum ar fi cel de comert, de exemplu. Acestea trebuie aprobate de toate statele membre UE si apoi ratificate de toate parlamentele nationale.

Prin urmare, oricare dintre cele 27 de state membre poate bloca acest proces, si bineinteles ca fiecare stat membru are propriile interese de aparat, inclusiv Romania", a explicat europarlamentarul PNL.

Cine apara interesele Romaniei?

Intrebat cine apara interesele Romaniei si la cel nivel, Theodor Stolojan a explicat ca sunt mai multe trepte.

"In primul rand la nivelul Consiliului European, unde Guvernul Romaniei va fi principalul actor in acest proces. Apoi, e vorba despre deputatii europeni din partea Romaniei, pentru ca si PE va trebui sa aprobe acordurile, iar acolo se fac amendamente, se apara pozitiile. Si evident Parlamentul Romaniei, care va trebui sa ratifice aceste acorduri.

De exemplu, pe noi ne intereseaza daca Marea Britanie doreste sa ramana un actor al pietei unice, pentru ca asta este pozitia intregului sector de afaceri de la ei. Asta se poate accepta, dar in niciun caz, si aici e rolul nostru, in niciun caz nu vom putea accepta fara ca UK sa accepte la randul ei respectarea celor 4 libertati fundamentale ale pietei unice: libertatea de circulatie a produselor, serviciilor, persoanelor (inclusiv a fortei de munca) si a capitalului. Romania si alte tari, Polonia sau Ungaria, vor insista pe acest lucru", a dezvaluit acesta.

Mai este cale de intors?

O alta intrebare des auzita zilele acestea este ce se intampla daca starea de incertitudine se prelungeste si dupa plecarea lui David Cameron din fruntea guvernului britanic.

"Incertitudinea provoaca retineri in deciziile de investitii si stimuleaza speculatorii. 45% din exportul UK e pe UE si 55% din import e din UE, de aceea pentru ei este vital sa obtina cat mai repede un statut clar in ce priveste relatia post-iesire. Dar mai avem mult pana acolo.

Conform tratatului UE, toata perioada de negociere dureaza pana la 2 ani, dar ea poate fi prelungita. In toata aceasta perioada, Marea Britanie este membru cu drepturi depline al UE si intreaga legislatie europeana se aplica in Marea Britanie", a explicat Theodor Stolojan.

Pe de alta parte, in ciuda agitatiei starnite de referendum, sansele ca Marea Britanie sa nu paraseasca UE nu sunt tocmai zero.

"Este posibil sa fie si o cale de intors. Depinde de cateva forte aflate la lucru. Prima e o petitie care a strans aproape 4 milioane de semnaturi, la care Parlamentul britanic e obligat sa raspunda, si in care se cere un nou referendum. Sa vedem rezultatul.

Apoi trebuie sa vedem efectiv hotararile parlamentelor din Scotia si din Irlanda de Nord, daca acestea pana la urma hotarasc ramanerea in UE. E o situatie destul de complicata pentru UK si poate fi un factor care sa ii determine sa judece altfel", a mai comentat europarlamentarul PNL.

De asemenea, nu trebuie sa uitam ca "Marea Britanie este cel mai important partener in blocul NATO", a completat acesta.

"Ea cheltuie cel mai mult pentru aparare si la ora actuala e singura tara din UE care are capabilitatea de deplasare rapida de forte in orice zona a globului", a reamintit Stolojan.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Stolojan Brexit Romania, #Marea Britanie iesire UE , #Romania