Cat valoreaza Brexit in Romania? Unde si cat investesc britanicii la noi

Luni, 18 Iulie 2016, ora 09:44
3868 citiri
Cat valoreaza Brexit in Romania? Unde si cat investesc britanicii la noi
Foto: Arhiva Ziare.com

Un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din Romania ar insemna evaporarea a aproximativ 2,6 miliarde de euro din economia tarii noastre, arata un studiu efectuat de analistii de la KeysFin, pe baza datelor companiilor cu actionar majoritar din UK.

De la constructii si imobiliare la industria berii, domeniul farmaceutic, IT, tutun sau comert, britanicii sunt prezenti in aproape toate segmentele economiei romanesti. Astfel, efectele unei iesiri din piata a firmelor cu capital majoritar din UK ar fi semnificative, in ciuda asigurarilor optimiste date de autoritati.

Guvernul Ciolos prezinta efectele Brexit asupra Romaniei si face o analiza dura a UE

Potrivit datelor KeysFin, afacerile celor 1.098 de firme cu actionariat majoritar britanic din Romania au crescut in ultimii ani in mod sustinut, de la 10,7 miliarde de lei in 2010, la 10,9 miliarde in 2011, 11,3 miliarde in 2013 si au depasit 11,89 miliarde lei in 2014.

Singurul an in care trendul a fost descendent a fost punctul de maxim al crizei, din 2011, cand business-ul cu pedigree englez a atins 10,39 miliarde lei.

Statistica KeysFin arata, totodata, ca britanicii fac cele mai mari afaceri in Romania in sectorul farmaceutic, de peste 2 miliarde lei, urmate de piata berii, cu 1,41 miliarde lei si fabricarea articolelor din fire metalice (lanturi si arcuri metalice) - 963 milioane de lei.

Productia de software, comertul si productia de imbracaminte aduna impreuna 1,8 miliarde lei, iar industria tutunului si cea a jocurilor de noroc pluseaza cu peste jumatate de miliard de lei.

Vezi si de ce statele din Europa de Est sunt cele mai vulnerabile in fata Brexit

O alta statistica KeysFin arata ca, din punct de vedere al domeniului de activitate, cele mai multe firme cu actionariat majoritar britanic sunt prezente in sectorul imobiliar (237 de firme) urmate de cele din domeniul consultantei pentru afaceri si management (72 de companii) si productia de software (31 de firme). De asemenea, 21 de companii au drept obiect de activitate productia de imbracaminte, 11 productia de energie electrica si 10 sunt specializate in comert.

Cei mai importanti investitori britanici in economia romaneasca sunt, potrivit datelor statistice de la Registrul Comertului si Ministerul de Finante, cei de la SABMiller, care controleaza Ursus Breweries SA, care au realizat in 2014, in industria berii, o cifra de afaceri de 1,41 miliarde de lei.

Pe locurile urmatoare in topul investitorilor britanici in Romania se situeaza Sews Romania SRL, cu 963,6 milioane de lei, Europharm Holding SA, cu 870, 9 milioane lei, Bricostore Romania SA cu 572,4 milioane lei si Glaxosmithkline SRL, cu 514,7 milioane lei.

Unda de soc la periferia UE: A doua tara care tremura in fata Brexit

Brexit, poveste cu doua taisuri

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar avea consecinte negative greu de estimat la nivel financiar, pentru ca multe dintre firmele cu capital majoritar din UK sunt implicate adanc in lantul economic din Romania, spun analistii de la KeysFin.

"La prima vedere, judecand teoretic, inchiderea acestor firme ar evapora din piata 2,6 miliarde de euro, insa trebuie luate in calcul efectele pe orizontala, pe lanturile de furnizori, clienti etc. Practica economica arata ca retragerea unei firme importante in piata duce, dincolo de la evaporarea ofertei, la blocaje financiare, pierderi de locuri de munca, venituri in scadere din taxe si impozite etc., astfel ca eventualele consecinte trebuie multiplicate cu un ordin de marime superior", mai spun acestia.

Unda de soc provocata de Brexit ajunge pana-n China: Repercusiunile vor fi resimtite intre 5 si 10 ani

Expertii de la KeysFin cred insa ca, dincolo de decizia politica privind Brexit, business-ul britanicilor va continua in Romania, o piata cu potential pentru capitalul din UK.

"Britanicii se afla printre investitorii straini cei mai bine ancorati in realitatile din Romania. Sunt implicati in mod direct in business-uri cu potential, iar perspectivele investitionale, pana sa vina Brexitul, erau dintre cele mai pozitive. Nu credem ca, in viitor, trendul se va schimba. In cel mai rau caz, o parte din firme vor trece pe offshore-uri, pentru a evita o posibila taxare suplimentara celei practicata in prezent", au mai spus acestia.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Brexit economie Romania, #investitori britanici Romania, #afaceri UK Romania , #Romania