Efectele votului pentru Brexit: Cand va prelua Romania presedintia UE

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 16:29
5065 citiri
Efectele votului pentru Brexit: Cand va prelua Romania presedintia UE
Foto: Ziare.com

Romania va detine presedintia Uniunii Europene in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, dupa ce Marea Britanie a renuntat oficial sa mai asigure presedintia semestriala a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, in urma referendumului de parasire a Uniunii.

Astfel, decizia privind devansarea cu sase luni a tuturor presedintiilor a fost adoptata marti de Consiliu si stabileste ordinea preluarii presedintiei pana in 2030, potrivit unui comunicat al Celor 28.

Procesul de devansare a presedintiilor va incepe la 1 iulie 2017, a mentionat sursa citata. Astfel, in locul Marii Britanii, care urma sa asigure presedintia UE in a doua jumatate a anului 2017, presedintia UE va fi asigurata de Estonia.

In primul semestru al anului 2017, presedintia UE va fi asigurata de Malta. In 2018, Bulgaria va asigura presedintia UE in prima jumatate a anului, iar Austria in cea de-a doua. Practic, Romania va prelua presedintia UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, si o va preda Finlandei, care o va exercita de la 1 iulie 2019.

Totodata, Consiliul a decis sa adauge Croatia, care nu era inca membra a UE in momentul fixarii calendarului presedintiilor, care ar urma sa asigure presedintia prin rotatie in prima jumatate a anului 2020.

Noua ordine revizuita a presedintiilor Consiliului este valabila pana in 2030, decizia anterioara acoperind intervalul de timp doar pana in iunie 2020.

Tara care detine presedintia prin rotatie are misiunea de a organiza reuniunile statelor membre. Ea stabileste agenda discutiilor si da astfel un anumit impuls subiectelor tratate. De la 1 iulie 2016, Slovacia asigura aceasta presedintie.

Marea Britanie a anuntat miercurea trecuta ca renunta sa asigure presedintia prin rotatie a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, prima consecinta concreta a votului asupra Brexitului. Premierul britanic, Theresa May, a explicat ca tara sa "va fi extrem de ocupata cu negocierile privind iesirea din UE".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Romania presedintie UE, #Marea Britanie renunta presedintie UE, #Romania presedintie Consiliu UE, #Romania Brexit presedintie UE , #Romania