Guvernul Ciolos prezinta efectele Brexit asupra Romaniei si face o analiza dura a UE

Joi, 14 Iulie 2016, ora 21:07
6683 citiri
Guvernul Ciolos prezinta efectele Brexit asupra Romaniei si face o analiza dura a UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul condus de Dacian Ciolos a facut o analiza a efectelor pe care le va resimti Romania in contextul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE).

Potrivit unor surse politice, citate de HotNews.ro, analiza Guvernului face parte dintr-un document prezentat de premierul Ciolos la intalnirea de la Palatul Cotroceni din 4 iulie cu presedintele Iohannis, liderii de partide si conducerea BNR, dar si la intalnirile cu europarlamentari romani.

Astfel, Guvernul considera ca unul dintre riscurile aduse de Brexit il reprezinta reducerea fondurilor europene care vor fi alocate tarii noastre cu 10-15%.

De asemenea, e posibil ca banii trimisi de romanii din UK acasa sa se imputineze, iar exporturile romanesti in Regatul Unit sa se diminueze pe termen scurt. Nu in ultimul rand, am putea fi decuplati de asa-numitul nucleu dur al UE format din statele din zona euro.

Totusi, Brexit aduce si unele oportunitati.

Dupa iesirea Marii Britanii din UE, Romania va deveni a sasea tara ca marime din blocul comunitar, astfel ca vocea noastra ar putea fi auzita mai bine la Bruxelles. Asta doar daca ne vom juca cartile cum trebuie.

Potrivit documentului, avem sansa sa devenim "un negociator strategic si un actor major", cu conditia ca avem si sa promovam "o atitudine pro-europeana puternica, critica, dar constructiva".

Insa Romania trebuie sa se implice activ in negocierile UK-UE si sa-si apere cu fermitate interesele. In caz contrar, avertizeaza Guvernul, statele din zona euro vor prelua controlul.

"Viitoarea Europa se va cladi foarte probabil in jurul celor care vor sa contribuie la relansare, care ofera credibilitate si stabilitate, care vin cu propuneri constructive", arata documentul.

Citeste toate stirile despre Brexit

De asemenea, Guvernul arata ca "unii lideri ai statelor membre refuza, mai ales din motive de agenda interna, sa-si asume pana la capat valorile pe care le proclama" si "nu pot exercita un leadership real si onest pe plan intern", potrivit surselor politice citate.

In ceea ce-i priveste pe liderii institutiilor UE, Guvernul arata ca se simte "nevoia unui leadership puternic si a unei viziuni clare la nivelul institutiilor europene".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Romania efecte Brexit, #Romania consecinte Brexit, #Ciolos efecte Brexit Romania , #Romania