Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis, despre Brexit: Nu este cazul sa ne ingrijoram peste masura (Video)

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 12:42
3897 citiri
Iohannis, despre Brexit: Nu este cazul sa ne ingrijoram peste masura (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca romanii isi pot pastra calmul si ca nu este cazul sa ne ingrijoram peste masura, dupa ce Marea Britanie a decis sa iasa din Uniunea Europeana.

Seful statului a subliniat ca, desi regreta votul proBrexit, respecta rezultatul acestuia, iar Romania va negocia iesirea Marii Britanii din UE urmarindu-si interesul si protejand romanii care traiesc si lucreaza in Regatul Unit.

De asemenea, Iohannis a mentionat ca iesirea Marii Britanii din UE nu se va produce "de azi pe maine". In plus, premierul Ciolos a asigurat ca impactul Brexit asupra economiei romanesti nu este mare si nu este motiv de ingrijorare, in timp ce guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat ca impactul asupra leului este "mic si gestionabil", iar moneda nationala "nu va avea probleme".

Nu in ultimul rand, presedintele sustine ca aceasta criza "are oportunitati importante pentru Romania si vom avea grija ca Romania sa iasa intarita din aceasta criza".

Declaratia lui Iohannis a avut loc la finalul consultarilor avute cu premierul Dacian Ciolos, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si liderii partidelor parlamentare pe tema Brexit.

Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor

Iata si anuntul pe care l-a facut premierul David Cameron privind viitorul sau in fruntea Marii Britanii

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Am analizat impreuna situatia creata de votul de la referendumul care s-a tinut ieri in Marea Britanie si care, din nefericire, s-a soldat cu ceea ce se cunoaste sub denumirea de Brexit, adica Marea Britanie va parasi UE.

- Noi regretam acest vot, dar vreau sa spun foarte clar ca noi respectam acest vot.

- Uniunea Europeana este un proiect foarte valoros. Romania a fost de la bun inceput o tara care a dorit sa fie membra in Uniunea Europeana, o tara care a sustinut puternic ideea europeana si, in acest context, vreau sa spun dupa aceste consultari foarte clar: Romania ramane atasata proiectului european.

- Romania este covinsa ca UE trebuie sa continue, ca este un proiect bun si ca trebuie sa fim parte din el.

- Este nevoie de solidaritate in cadrul UE, intre cele 27 de state membre care vor ramane in Uniune.

- Putem sa pastram calmul si nu este cazul sa ne ingrijoram peste masura.

- Unu la mana: iesirea Marii Britanii din UE nu se va produce de azi pe maine. Specialistii evalueaza undeva la doi ani, timp in care se va negocia si pot sa va asigur de pe acum ca Romania este parte din aceasta negociere si Romania va negocia in asa fel incat interesul Romaniei sa fie protejat si in asa fel incat sa avem grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie.

- Este important de stiut ca Marea Britanie, dupa iesirea din UE, va ramane un partener foarte important pentru noi, pentru Romania. Nu va avea insa statut privilegiat in relatia cu Uniunea Europeana.

- Prim-ministrul ne-a asigurat ca impactul Brexit-ului asupra economiei romanesti nu este mare si nu este motiv de ingrijorare, iar acest impact este gestionat fara probleme majore.

- Impactul asupra monedei nationale este mic si gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat guvernatorul Mugur Isarescu. Am fost foarte bucuros sa constat consens politic intre liderii politici.

- Toti am fost de acord ca drumul Romaniei este in interiorul UE, impreuna cu statele membre.

- Si toti au fost de acord ca acest atu nu trebuie pus sub semnul intrebarii din motive electorale.

- Marti si miercuri se tine Consiliul European, la care voi participa. Dupa revenirea in tara, voi invita pe toti cei care au fost astazi la discutie la Cotroceni - premierul, guvernatorul si liderii partidelor politice - pentru a-i informa asupra celor discutate si hotarate la Bruxelles.

- Pentru toata lumea este clar ca Europa si UE au mult de lucru.

- A existat consens politic si vointa politica pentru integrarea europeana. Nu a existat, din pacate, un proiect de tara post aderare. Acum este momentul sa recuperam, momentul elaborarii unui nou proiect de tara, lucru pe care il putem face impreuna.

- Aceasta criza, numita Brexit, are oportunitati importante pentru Romania si vom avea grija ca Romania sa iasa intarita din aceasta criza.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Klaus Iohannis declaratii Cotroceni, #Iohannis Marea Britanie iesire UE, #Klaus Iohannis Brexit, #Marea Britanie iesire UE , #Romania
Comentarii