Negocieri Brexit: Va fi Romania barca de salvare a Marii Britanii?

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 12:01
25677 citiri

Brexit - Ce prioritati trebuie sa aiba Uniunea Europeana? Vom avea un Brexit abrupt sau lin? Va juca Romania rolul central in prelunigrea negocierilor? Suntem pregatiti de un rol atat de important? Care este viitorul relatiilor UE - Marea Britanie?

Uniunea Europeana (UE) si Marea Britanie se afla la startul negocierilor pentru Brexit dupa ce, luna trecuta, Guvernul de la Londra a notificat formal Consiliul European privind intentia de a parasi UE.

Drept consecinta, Consiliul European va adopta, sambata, prioritatile de negociere ale Uniunii privind Brexit. In acest context, merita sa ne punem urmatoarele intrebari: care trebuie sa fie prioritatile zero de negociere ale Uniunii Europene, la ce tip de Brexit sa ne asteptam - lin sau abrupt - si cum va arata viitorul relatiilor dintre Marea Britanie si UE?

Romania, care va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in perioada in care ar trebui sa se ratifice acordul privind Brexit, in prima parte a anului 2019, va avea, astfel, un rol deosebit de important in aceste negocieri - o adevarata palma morala fata de politicienii populisti din Marea Britanie care au denigrat Romania ori de cate ori au putut.

Acest rol al tarii noastre ar putea deveni chiar unul crucial daca negocierile, de altfel, de o profunzime complexa, vor necesita mai mult timp decat cel prevazut in Tratatul privind Uniunea Europeana.

Drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie - prioritate zero de negociere

Imediat dupa ce au fost publicate rezultatele referendumului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, acum aproape un an, am spus ca prioritatea zero a politicienilor din Romania trebuie sa fie drepturile cetatenilor romani aflati in Marea Britanie.

Sunt oameni care au mers sa munceasca, sa traiasca, sa studieze intr-un alt stat membru al Uniunii Europene si s-au trezit peste noapte, fara sa-si doreasca acest lucru, in afara UE.

Nu este vina lor ca Marea Britanie a vrut sa paraseasca Uniunea si nu trebuie sa fie victimele colaterale ale Brexit. Este, deci, datoria politicienilor romani sa puna ca prioritate in negocierile cu Marea Britanie apararea drepturilor acestor cetateni.

In aceeasi situatie sunt, insa, si alte milioane de cetateni europeni: bulgari, polonezi, italieni, germani etc.

De aceea, Partidul Popular European si-a asumat ca prioritate de negociere asigurarea drepturilor cetatenilor europeni din Marea Britanie. Este clar ca aceasta trebuie sa fie prioritatea zero de negociere a Uniunii Europene si pe care trebuie sa o transmitem clar Marii Britanii: garantati drepturile cetatenilor nostri si de abia dupa aceea trecem mai departe cu negocierile.

Datoriile Marii Britanii catre UE - o obligatie legala, nu o negociere politica

A doua prioritate de negociere este ca Marea Britanie sa plateasca toata contributia pe care o mai are de achitat la bugetul Uniunii Europene. Aceasta nici nu este, insa, o negociere politica, ci strict o obligatie legala a Marii Britanii, pe care si-a asumat-o atunci cand a votat Bugetul multianual al UE 2014 - 2020.

Vorbim de bani care urmeaza a fi absorbiti de catre statele membre, inclusiv de Marea Britanie, in unele cazuri chiar si dupa anul 2020. Aceasta factura trebuie, deci, platita indiferent de relatia pe care pe care Marea Britanie o va avea cu Uniunea Europeana in viitor. A nu plati aceasta factura este ca si cum Marea Britanie a locuit cu chirie intr-o casa timp de o luna de zile, a existat un angajament ca factura sa fie platita la sfarsitul lunii, iar, dupa ce luna s-a incheiat, Marea Britanie a spus "nu voi mai locui de luna viitoare in aceasta casa, dar nici nu vreau sa platesc chiria pe luna in care am locuit".

Nu este, deci, o factura pe care Uniunea Europeana o inmaneaza ca pret pentru Brexit, nu este o amenda, sunt niste bani pe care Marea Britanie ii datoreaza Uniunii Europene, in baza unui contract agreat.

Factura reiese din drepturile si beneficiile pe care Marea Britanie le-a avut, le are si va continua sa le aiba si in urmatorii ani, beneficii care sunt mult mai mari decat aceasta factura.

Un Brexit abrupt sau lin? Cum poate Romania sa joace un rol crucial

Marea Britanie a luat hotararea formala de a parasi Uniunea Europeana la sfarsitul lunii martie, astfel, conform Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeana, acordul privind iesirea Marii Britanii din UE trebuie ratificat in doi ani de zile, adica pana la sfarsitul lunii martie 2019.

Mai avem, asadar, cam 18 luni de negociere, pana in octombrie-noiembrie 2018, avand in vedere ca este nevoie de 5-6 luni de pregatiri de la finalizarea negocierilor pana la ratificare.

Este o perioada relativ scurta care pune o mare presiune mai ales pe Marea Britanie. De ce? Pentru ca, daca, din cauza divergentelor de opinie, in cele 18 luni nu se ajunge la finalizarea negocierilor dintre Londra, pe de-o parte, si celelalte 27 de state membre, pe de alta parte, vom avea parte de un Brexit abrupt.

Ce inseamna un Brexit abrupt?

Inseamna ca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana intr-un mod dezordonat, fara a finaliza negocierile, deci fara sa aiba niciun acord tranzitoriu cu piata interna a UE - cea mai mare economie mondiala, de peste 15 mii de miliarde de euro anual - si niciun alt acord comercial semnat cu alte piete si care se afla in vigoare acum, precum cele cu Canada, Coreea de Sud si Norvegia.

Aceste acorduri comerciale internationale ale Marii Britanii sunt in calitate de stat membru al Uniunii Europene iar, in caz de Brexit abrupt, UE 27 va fi mostenitorul de drept al UE 28 si, deci, al acestor acorduri.

Marea Britanie va fi singura si invaluita de incertitudine, nevoita sa impuna taxe vamale pe toate produsele pe care economia Marii Britanii le importa din UE si, ca atare, aceste produse vor fi mult mai scumpe, iar britanicii nu si le vor mai putea permite la fel ca acum.

In plus, Marea Britanie va fi nevoita sa impuna taxe vamale si pe materia prima importata din Uniunea Europeana si care va fi folosita la bunurile produse in tara, deci toata economia va fi gripata.

De asemenea, Marea Britanie va trebui sa plateasca taxe vamale pe toate produsele pe care le exporta spre Uniunea Europeana.

Aceasta iesire dezordonata, daca se produce, va avea loc in timpul presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene si Romania va trebui sa vada cum o gestioneaza, astfel incat ea sa genereze efecte negative minime pentru cele 27 de state.

Un al doilea scenariu la care putem asista este cel in care negocierile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana decurg bine, dar, din motive ce tin de profunda complexitate a situatiei si de multiplele dosare de negociere, acestea nu se pot incheia la timp si trebuie prelungite.

Conform tratatelor, ele pot fi prelungite cu inca un an doar cu acordul unanim al statelor membre. In acest caz, revine datoria Romaniei, ca stat care detine presedintia Consiliului, sa obtina unanimitatea, adica sa satisfaca cerintele fiecarui stat membru vizavi de Marea Britanie.

Aceste cerinte pot fi multiple si oricare stat care se opune prelungirii negocierilor poate genera un Brexit abrupt. De aceea, in acest al doilea scenariu, rolul Romaniei este unul crucial in a obtine unanimitatea, va fi "barca de salvare" a Marii Britanii - Nigel Farage, cum iti suna? - care trebuie sa evite un Brexit abrupt cu consecinte economice enorme pentru britanici.

In al treilea scenariu, cel mai optimist, in care lucrurile merg bine si negocierile se termina la timp, adica in octombrie-noiembrie 2018, acordul va trebui ratificat in Parlamentul Marii Britanii, dar si in Parlamentul European, care va fi singurul for legislativ din UE ce va ratifica acest acord, el nu va fi votat si de parlamentele statelor membre.

In acest scenariu optimist, Romania are doua responsabilitati:

1. sa vegheze asupra ratificarii acordului in Parlamentul Marii Britanii, de catre partea britanica, si in Parlamentul European, de catre partea europeana

2. sa vegheze asupra intrarii in vigoare a acordurilor tranzitorii, ceea ce va implica foarte multa munca, deoarece Marea Britanie are mii de pagini de legislatie europeana transpusa in legislatie interna, pentru fiecare astfel de act legislativ vor trebui gasite dispozitii tranzitorii.

Discutiile despre viitorul relatiilor cu Marea Britanie, doar dupa acordul privind Brexit

In ceea ce priveste viitorul relatiilor dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie, consider ca discutiile trebuie sa se desfasoare in ordinea fireasca: intai vorbim despre iesire si dupa aceea despre viitoarea relatie.

Atat timp cat termenii iesirii Marii Britanii din UE nu sunt clarificati, nu putem vorbi despre niciun aspect privind relatiile urmatoare.

Consider o greseala ca britanicii incearca sa amestece discutiile privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana cu discutia despre viitorul relatiei cu Uniunea Europeana.

Este si-asa un timp relativ scurt sa negociem in 18 luni toate aspectele privind separarea Marii Britanii de UE. Este clar ca discutiile despre viitorul relatiilor dintre cele doua parti necesita mult mai mult timp. Trebuie, deci, sa ajungem mai intai la un acord privind iesirea Marii Britanii, care sa se produca preferabil intr-un mod lin, de aceea, avem nevoie de acorduri tranzitorii intre cele doua parti.

De abia apoi putem incepe discutia despre relatiile viitoare.

In concluzie, negocierile nu vor fi simple, este o situatie dificila de ambele parti, dar mult mai dificila pentru Marea Britanie care, in cazul unor negocieri esuate, risca o iesire abrupta din UE, fara perspective, izolata de principalul partener economic si fara deschidere la economia globala.

Evident ca toti ne dorim o negociere cu succes, lucru dovedit deja de Uniunea Europeana care a actionat in mod transparent pana acum, a respectat votul cetatenilor britanici si si-a expus de la inceput intentiile de negociere.

Romania va avea o misiune foarte importanta in aceste negocieri, chiar cu potentialul de a juca un rol crucial, daca va trebui sa obtina unanimitatea in Consiliu pentru prelungirea negocierilor.

Se va ridica Romania la inaltimea acestui rol? Depinde de cat de serios se pregatesc autoritatile de la Bucuresti in urmatoarele 18-20 de luni pana la preluarea presedintiei.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Romania negocieri Brexit UE , #Romania