Panica legata de Brexit, privita din prisma Romaniei

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 07:21
24646 citiri
Panica legata de Brexit, privita din prisma Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Referendumul legat de soarta Marii Britanii din Romania naste cateva intrebari legate de relatiile dintre tara noastra si Regatul Unit, dar si de schimbarile care ar putea avea loc.

In ultima vreme s-a tot vorbit despre ce efecte ar avea un eventual Brexit, mai ales ca iesirea unei tari din Uniunea Europeana ar fi un eveniment in premiera. Si nu e ceva de dorit pentru Romania, dupa cum arata specialistii BNR.

Acestia precizeaza intr-un raport legat de riscurile care "planeaza" deasupra tarii noastre ca Brexit ne-ar pune unele piedici, in special "prin slabirea proiectului european, care reprezinta o ancora pentru dezvoltarea tarii noastre". Ideea lor este ca ne-am dezvoltat impreuna cu UE, in interiorul UE, iar daca blocul comunitar nu va mai fi la fel, atunci vom resimti si noi o parte din undele de soc.

Chiar daca Brexit ne-a preocupat foarte mult pana acum, adevarul este ca trebuie sa privim si in cealalta parte, anume ca vor exista schimbari chiar si in cazul unui vot pentru ramanerea in UE.

"Un vot pentru ramanere va schimba raportul de forte din interiorul UE. (...) Stabilitatea financiara a tarii nu este de sine statatoare, ci parte si rezultat al unui mix de politici macroeconomice", potrivit raportului BNR publicat in aprilie 2016.

Relatiile comerciale cu Marea Britanie

Unul din subiectele despre care s-a vorbit in contextul referendumului este legat de relatiile comerciale cu Marea Britanie. Romania nu este foarte de expusa riscului unui Brexit din acest punct de vedere, avand in vedere ca exporturile noastre catre aceasta tara au insumat anul trecut 2,38 miliarde de euro, ceea ce inseamna doar 4 la suta din total.

Da, comerciantii care vand produse in Regatul Unit ar fi direct afectati, insa lucrurile trebuie privite in perspectiva. O tara nu poate iesi din UE imediat. Procesul este unul de durata, astfel ca afaceristii romani ar avea ragaz sa gaseasca alte piete de desfacere, mai avantajoase. Situatia va fi dificila, dar nu imposibil de rezolvat.

Dar ar fi pacat sa pierdem un partener comercial cu care avem relatii din ce in ce mai bune. Potrivit datelor oficiale, volumul schimburilor bilaterale a insumat 3,95 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 13,21% fata de anul 2014.

Insa ce exporta romanii cel mai mult in Marea Britanie? Iata principalele categorii de marfuri:

  • masini si aparate, echipamente electrice si parti ale acestora: 28,75% in totalul exportului;
  • produse si materiale textile: 22,27%;
  • vehicule, aeronave, vase si echipamente auxiliare de transport: 17,74%;
  • marfuri si produse diverse: 7,04% (in majoritate mobila: 6,81%) ;
  • produse agroalimentare: 5,61%;
  • materiale plastice, cauciuc si articole din acestea: 5,34%;
  • produse ale industriei chimice: 4,26% (in principal produse farmaceutice 3,66%) ;
  • metale comune: 4,14%.

La randul nostru, am importat din Marea Britanie cazane si turbine, dar si echipamente electrice si produse farmaceutice.

Curs valutar

Teama de Brexit a starnit si unele ingrijorari legate de evolutia leului. Insa analistii grupului bancar Erste, care detine BCR, preconizeaza ca nu avem oricum niciun motiv de ingrijorare: banca centrala va veghea asupra stabilitatii cursului valutar.

Deci orice volatilitate va fi corectata (cat se poate) de interventiile BNR, asa ca impactul va fi pe termen scurt.

Iata ce spuneau analistii Erste: "Un eventual Brexit ar putea cauza noi pierderi pentru leu, insa estimam ca banca centrala va preveni volatilitatea extrema, conform regimului de flotare controlata. Daca britanicii aleg sa ramana membrii UE, leul ar putea sa recupereze o parte din pierderile recente".

Fonduri europene si munca

Adevaratele consecinte ale unui Brexit pentru Romania ar fi venit pe doua fronturi. In primul rand, exista posibilitatea ca tara noastra si alte state din regiune sa primeasca o "felie" mai mica din fondurile UE. Asta pentru ca Marea Britanie nu ar mai contribui la bugetul structural si de investitii al blocului comunitar, deci ar exista mai putini bani pusi la dispozitie. Dar asta nu opreste autoritatile romane sa negocieze dur si sa-si apere interesele.

Insa poate ca lovitura cea mai mare ar fi resimtita de strainii care muncesc in Marea Britanie. Sunt deja peste 180.000 de conationali care lucreaza acolo cu forme legale, iar acestia s-ar lovi de piedici mai mari pe piata muncii. In plus, ajutoarele sociale ar fi mai mici.

Cu toate acestea, analistii Erste considera ca e putin probabil ca strainii din UK vor fi constransi sa se intoarca in locurile de bastina. Intr-adevar, ar fi nevoiti sa indeplineasca mai multe formalitati, dar e putin probabil ca cea mai mare parte sa-si piarda joburile de acolo.

Concluzie

Romania se numara printre cele mai ferite tari de efectele Brexit. Iar acest lucru e evidentiat intr-un raport realizat de firma de analiza Global Counsel, care ne plaseaza in randul statelor protejate cel mai mult de astfel de unde de soc, alaturi de Italia, Croatia si Slovenia. Pe de alta parte, la polul opus se afla Olanda, Irlanda si Cipru.

Brexit va avea efecte peste tot, insa noi vom fi mai putin afectati ca altii. In orice caz, nimeni nu poate spune cu exactitate care va fi soarta unei Uniuni Europene dezbinate.

Sursa: Global Counsel

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#efecte Brexit Romania, #Brexit consecinte Romania , #Romania