Va putea fi "Proiectul de tara" un "Snagov 2"?

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Marti, 05 Iulie 2016, ora 08:33
5387 citiri

In anul 2002 am publicat opinia mea conform careia Romania are nevoie de un proiect de tara care sa translateze problematica aderarii in cea a postaderarii. De atunci, continui sa spun acest lucru oriunde si oricand am ocazia.

Iata de ce ideea presedintelui Iohannis de a elabora sub directa sa autoritate un proiect de tara, chiar si la zece ani dupa aderare, o consider salutara. Felul in care a prezentat-o in conferinta de presa de luni seara m-a dus cu mintea la un alt proiect de tara (de altfel, singurul finalizat), acela numit "Snagov", care a fundamentat calea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Se considera in mod unanim ca "spiritul de la Snagov" a constituit o dovada incontestabila a puterii gandirii strategice romanesti de a asigura prin argumente stiintifice si patriotice orientarea corecta a Romaniei in trecerea de la totalitarism si autarhie la democratie si europenizare.

Imi pun intrebarea daca noul proiect de tara ar putea fi un "Snagov 2", devenind si el un jalon esential in orientarea corecta postaderare a Romaniei in conditii interne si internationale total diferite de cele ale anilor '90.

Greu de crezut daca analizam capacitatea si creativitatea celor implicati in realizarea proiectului, ca si conditiile concret istorice in care se vrea realizat.

Fara indoiala, Banca Nationala este un centru de elita al gandirii economice romanesti, dar inclinatia sa obsesiva spre cai si metode excesiv monetariste, uitand de multe ori latura sociala a dezvoltarii, ar trebui contracarata si echilibrata de gandirea pragmatica guvernamentala.

Problema este insa extrem de grava din simplul motiv ca nu avem guvern, ci doar un prim ministru izolat de crasa mediocritate a majoritatii ministrilor sai.

Despre partide numai vorbe bune, caci asa trebuie pomeniti mortii. Cum se poate contura un proiect de tara membra a UE fara a avea conturat un proiect UE in conditiile Brexit-ului?

Cum se concep strategia si locul Romaniei in cadrul geopolitic, cand nu se cunoaste orientarea noii administratii americane, chiar daca excelenta sa ambasadorul SUA la Bucuresti ne declara sprijin fratesc?

Ce veridicitate poate avea garantarea stabilitatii politice, ca element sine qua non al unui proiect de tara, inaintea momentului electoral, mai imprevizibil ca niciodata in ultimii ani? Cum se concepe viitorul fortei de munca romanesti cand nu se cunoaste evolutia viitoare a deschiderii pietei fortei de munca europene?

Sunt doar cateva neclaritati pe care le am si sunt constient ca este greu sa-mi fie lamurite acum, din simplul motiv ca suntem in centrul unui amplu si istoric fenomen de schimbare a modelului global de dezvoltare si a principiilor mecanismului geopolitic si geoeconomic. Imprevizibilul este oricand posibil.

In aceste conditii, inainte de a incepe conturarea proiectului, ar fi utila consultarea specialistilor din zona Mamei Omida. Fara ironii, trebuie spus ca momentul elaborarii unui serios proiect nu este favorabil. Sunt prea multe elemente inca necunoscute din punctul de vedere al efectelor lor directe sau indirecte, pozitive sau perverse. Daca elaborarea acestui proiect se vrea a fi gata pana la sfarsitul anului, atunci vom mai avea parte de o gluma buna, dar in nici un caz de "un lucru bine facut".

De un proiect de tara bine facut avem multa nevoie, dar sa nu-l facem pe genunchi doar pentru obtinerea de efect telegenic.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Romania proiect de tara, #Romania grup lucru Brexit, #Romania UE , #Romania