Pas crucial in Parlamentul European privind dreptul britanicilor de a calatori fara vize in UE dupa Brexit

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 08:50
12536 citiri
Pas crucial in Parlamentul European privind dreptul britanicilor de a calatori fara vize in UE dupa Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a sustinut miercuri acordarea pentru cetatenii britanici a dreptului de a calatori fara vize in Uniunea Europeana dupa Brexit, dupa mai multe saptamani de controverse legate de Gibraltar.

Noul act normativ european le va da britanicilor dreptul de a calatori liber in UE chiar si in cazul unui Brexit fara acord, cu conditia ca Regatul Unit sa acorde un tratament similar cetatenilor europeni care calatoresc pe teritoriul britanic pentru cel mult 90 de zile, transmite Reuters.

Pentru a putea deveni lege europeana, documentul adoptat miercuri in LIBE trebuie sa fie votat in plenul PE si, ulterior, publicat in Jurnalul Oficial al UE inainte de 12 aprilie. Votul in plenul Parlamentului European este prevazut pentru joi, 4 aprilie.

Spania - care a fost nevoita sa cedeze Gibraltarul dupa un razboi din secolul XVIII cu britanicii - a insistat ca in proiectul de lege europeana Gibraltarul sa fie descris drept "colonie" a Regatului Unit. Timp de cateva saptamani, statele membre nu au reusit sa ajunga la un acord cu Parlamentul European intrucat raportorul in acest dosar, britanicul laburist Claude Moraes (care este si presedintele LIBE), l-a blocat din cauza folosirii termenului "colonie", in timp ce unele tari membre au luat partea Madridului.

In conditiile in care Regatul Unit risca o iesire abrupta din Uniunea Europeana saptamana viitoare (12 aprilie), statele UE pun presiune pe Parlamentul European sa adopte acest raport in cursul acestei saptamani, presedintele PE luand marti decizia - una destul de rara in astfel de cazuri - de a numi un alt raportor in acest dosar, pe socialistul bulgar Serghei Stanisev.

Raportul Stanisev, care pastreaza denumirea de "colonie" britanica pentru Gibraltar, a fost adoptat miercuri in LIBE cu 38 voturi pentru si opt voturi contra.

"Data de 12 aprilie se apropie si increderea a milioane de cetateni ai Regatului Unit si de cetateni ai UE si dreptul lor de a calatori se afla in mainile noastre", a declarat Serghei Stanisev miercuri in sedinta LIBE.

Unii eurodeputati au apreciat ca proiectul legislativ este "ridicol" si au acuzat guvernul spaniol de intransigenta si politizarea acestei teme inaintea alegerilor nationale din cursul acestei luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#britanici calatorit UE viza , #stiri Brexit