Presedintele Sloveniei: Mai multe tari UE sunt dispuse sa aprobe amanarea Brexit

Sambata, 02 Martie 2019, ora 11:53
3726 citiri
Presedintele Sloveniei: Mai multe tari UE sunt dispuse sa aprobe amanarea Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Numeroase state din cadrul Uniunii Europene sunt dispuse sa aprobe o amanare scurta a iesirii Marii Britanii din blocul comunitar, afirma presedintele Sloveniei, Borut Pahor, cerand insa Guvernului Theresa May sa ofere "claritate".

"Nu este clar in acest moment daca Marea Britanie are o pozitie clara in privinta unei solutii de compromis si daca pot fi indeplinite solicitarile majoritatii din Camera Comunelor", a declarat Borut Pahor, intr-un interviu acordat postului tv Sky News in timpul unei vizite la Londra.

Marea Britanie trebuie sa ofere "claritate si consens" si sa prezinte un plan care poate fi aprobat de Camera Comunelor, a subliniat Pahor. Referindu-se la posibilitatea amanarii Brexit, Pahor a precizat: "Cred ca Slovenia si multe alte tari UE ar spune 'da' . Nu cred ca vrea nimeni un Brexit dur, produs in mod haotic".

La randul sau, negociatorul-sef al UE, Michael Barnier, a afirmat intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt ca Bruxellesul este pregatit sa ofere Londrei "garantii suplimentare, asigurari si clarificari ca solutia mentinerii statutului frontierei irlandeze va fi doar temporara".

Apeluri pentru amanarea iesirii Marii Britanii din UE

Primarul Londrei, politicianul laburist Sadiq Khan, a cerut, vineri, amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana si convocarea unui nou referendum privind apartenenta tarii la Blocul comunitar.

"Este clar ca nu putem ajunge la un acord semnificativ aprobat de Parlament inainte de 29 martie. Sper ca premierul va asculta argumentele", a declarat Sadiq Khan, cerand amanarea sau anularea Brexit. "Trebuie sa oprim ceasul. Acordul negociat de premier, chiar daca este capabil sa amelioreze situatia, este unul prost. Parlamentul este in impas. In aceste conditii, cred ca ar trebui sa le permitem britanicilor sa aiba un cuvant de spus", a subliniat primarul Londrei.

Partidul Laburist va propune sau va sustine convocarea unui nou referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana, a anuntat miercuri seara formatiunea de opozitie.

"Suntem dezamagiti ca Guvernul a respins proiectul alternativ Brexit propus de Partidul Laburist. De aceea, Partidul Laburist va prezenta sau va sustine un amendament in favoarea unui nou vot public pentru a impiedica planul conservator de iesire din UE care va avea efecte negative", a declarat Keir Starmer, purtatorul de cuvant al formatiunii de centru-stanga.

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana poate fi amanata, dar doar pe baza unor motive intemeiate, a afirmat joi negociatorul-sef al UE, Michael Barnier. O amanare de ordin "tehnic" poate dura pana la alegerile europarlamentare programate in luna mai, a precizat Barnier, explicand ca altfel va aparea problema participarii Marii Britanii la acest scrutin.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, va propune amanarea scurt timp a iesirii tarii din Uniunea Europeana in cazul in care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit fara acord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#presedinte Slovenia amanare Brexit, #tari UE amanare Brexit , #stiri Brexit
Comentarii