Ziare.com

Reuters: Comisia Europeana se opune unei amanari a Brexit-ului pana la 30 iunie

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 17:07

   

Reuters: Comisia Europeana se opune unei amanari a Brexit-ului pana la 30 iunie
Comisia Europeana se opune prelungirii apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana pana la 30 iunie, dupa cum a cerut miercuri premierul Theresa May, potrivit unui document intern al UE, citat de Reuters.

Intr-o nota privind procesul Brexit-ului analizata de Comisia Europeana la reuniunea saptamanala a comisarilor de miercuri, oficialii au scris ca liderii UE care se vor intalni cu Theresa May la Consiliul European de joi si vineri vor fi confruntati cu o alegere "binara", a unei amanari scurte a Brexit-ului de la 29 martie la 23 mai sau a unei amanari lungi, pana cel putin la sfarsitul acestui an, Marea Britanie fiind obligata sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European.

"O amanare oferita Marii Britanii ar trebui fie sa aiba ca termen 23 mai 2019, fie sa fie semnificativ mai lunga si sa impuna alegeri europene. Aceasta este singura cale de a proteja functionarea institutiilor UE si abilitatea lor de a lua decizii", se mentioneaza in document.

"Orice alta opinie (ca de exemplu o amanare pana la 30 iunie 2019) ar antrena grave riscuri juridice si politice pentru UE si ar aduce in UE 27 unele dintre incertitudinile actuale din Marea Britanie", se mai precizeaza in nota citata de AFP.

Statele UE care urmau sa beneficieze de locuri suplimentare dupa Brexit vor trebui sa fie anuntate pana cel mai tarziu la mijlocul sau sfarsitul lui aprilie daca va fi necesar sa renunte la aceste mandate pentru ca Marea Britanie ramane, cel putin momentan, in blocul comunitar.

Nota mai mentioneaza si ca, in cazul unei amanari a Brexit-ului, Marea Britanie ar trebui ca, "in spiritul unei cooperari loiale", sa se angajeze la o "abtinere constructiva" in probleme cheie, precum bugetul UE pe termen lung si ocuparea de posturi de varf la nivelul UE dupa alegerile din mai.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre iesire Marea Britanie UE iesire UK UE
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5166 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe 26 iunie 2018

... regina Elisabeta a promulgat legea privind Brexit-ul (după 3 luni de crunte dezbateri parlamentare, textul legii fiind cunoscut incă din iulie 2017). "Consimțămantul reginei" este ultima etapă in procesul legislativ britanic. Legea prevede Brexit pe 29 martie 2019, ora 23 ora locală (miezul nopții la Bruxelles). Acest demers a redus la zero posibilitatea de a stopa Brexit-ul. Acum insă, pe sub ușa de la bucătărie cineva a strecurat o propunere (o fi balon de incercare? de cand sugestiile bat legea?) iar membrii UE ar putea fi dispuși să ia in răspăr cadrul legal britanic. Cine o face totuși să caște ochii la Scotland Yard. Asta nu iartă.

 

Interesant de vazut ce se va intampla pana la urma

Dar e deja destul de aberant sa dorești brexit și in același timp sa nu-ți permiți un brexit fără acord. Asta arata totuși cat de dependenta e Marea Britanie de UE.
După mine cea mai ințeleaptă decizie e un nou referendum, pentru ca cei care au votat pentru brexit nu cunoșteau condițiile la momentul acela iar acum se cam cunosc, iar condițiile se dovedesc a fi un aspect extrem de important, asta a și făcut ca termenul prevazut sa nu poată fi respectat.
Pare absurd și ca guvernul britanic aduce ca argument impotriva unui nou referendum faptul ca nu e normal sa se voteze a doua oara același lucru (deși n-ar fi același lucru pentru ca atunci nu se cunoșteau condițiile) dar in același timp dorește sa supună la vot in Parlament pentru a 3-a oara același acord. Daca Parlamentul poate vota de mai multe ori același lucru, de ce populația nu ar putea?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor