The Guardian: Uniunea Europeana ia in considerare amanarea Brexit pana in 2021

Luni, 25 Februarie 2019, ora 09:27
6372 citiri
The Guardian: Uniunea Europeana ia in considerare amanarea Brexit pana in 2021
Foto: Arhiva Ziare.com

Brexit-ul ar putea fi amanat pana in 2021 conform planurilor unor oficiali UE, afirma surse citate de The Guardian.

O extindere majora a perioadei de negocieri devine o idee din ce in ce mai populara printre oficialii UE, in situatia in care Camera Comunelor din parlamentul britanic va continua sa respinga acordul premierului Theresa May.

Inlocuirea perioadei de tranzitie de 21 de luni cu o perioada in care Marea Britanie ar continua sa fie membru UE ar permite celor doua parti sa isi dezvolte planurile pentru viitoarea relatie, astfel incat sa treaca peste asa-zisa "plasa de siguranta" din actualul acord de Brexit.

UE este hotarata sa accepte o extindere a perioadei, noteaza sursa citata.

"Daca liderii vad rostul unei extinderi, ceea ce nu este sigur avand in vedere situatia din Marea Britanie, va avea loc o extindere lunga pentru a ne asigura o perioada decenta pentru a rezolva problemele majore", a afirmat un diplomat UE.

"O extindere de 21 de luni are sens pentru ca ar acoperi perioada bugetului UE si ar face lucrurile mai usoare. Daca liderii nu sunt deja extenuati de Brexit si o extindere de trei luni nu va fi suficienta, ma astept sa aiba loc o extindere de 21 de luni.

Este o varianta discutata la Bruxelles. Martin Selmayr (secretarul general al Comisiei Europene) este un sustinator al acestei idei, printre altii", a adaugat diplomatul.

Oficialii UE sunt exasperati de felul in care May gestioneaza Brexit-ul, iar tot mai multi considera ca sansele unui Brexit fara acord "sunt de peste 50%".

Conform unor surse, exista nemultumiri ale oficialilor UE privind faptul ca oficialii guvernului britanic par concentrati pe a obtine avantaje politice interne si nu par constienti de faptul ca UE a afirmat clar ca acordul nu poate fi renegociat.

O sursa din UE a declarat pentru The Guardian ca exista ingrijorari privind faptul ca nu exista un consens printre politicienii britanici pentru acordul Brexit-ului, dar si referitor la viitoarea relatie comerciala intre UE si Regatul Unit.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz si-a aratat sustinerea pentru o amanare a Brexit-ului, avand in vedere impasul la care s-a ajuns in negocieri.

"Daca pana la inceputul lui martie nu exista o sustinere pentru acord, atunci cred ca ar fi bine sa amanam Brexit-ul, pentru ca o iesire fara acord nu este ceva bun pentru UE, dar este si mai rau pentru Marea Britanie", a afirmat Kurz in Egipt, fiind prezent la un summit UE-Liga Araba.

Lideri din aproape 40 de tari de la Marea Mediterana au fost primiti duminica de catre presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

Theresa May a decis, duminica, sa amane votul din Parlament asupra acordului cu privire la Brexit pentru data de 12 martie, cu mai putin de trei saptamani inainte de iesirea efectiva din UE.

Vezi si Trei ministri britanici cer amanarea Brexit

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#amanare Brexit 2021 , #stiri Brexit