Adevar sau manipulare? Cati britanici au cautat, de fapt, "ce e UE" pe Google dupa referendum

Marti, 28 Iunie 2016, ora 05:52
16494 citiri
Adevar sau manipulare? Cati britanici au cautat, de fapt, "ce e UE" pe Google dupa referendum
Foto: Arhiva Ziare.com

Ce au cautat britanicii pe Google dupa ce a fost anuntat rezultatul referendumului referitor la Brexit? Raspunsul la aceasta intrebare i-a facut pe multi sa traga o concluzie pripita si sa spuna ca o mare parte din populatie nu a fost suficient informata in legatura cu miza acestui vot. Insa, ca sa aflam adevarul, trebuie sa privim statisticile in amanunt.

Totul a pornit de la Google Trends, instrumentul gigantului IT care prezinta - asa cum ii spune si numele - tendintele in cautarile online.

Mai exact, a fost vorba despre un grafic care arata ca, la scurt timp dupa anuntarea rezultatului referendumului, s-au inmultit cautarile facute de britanici dupa sintagme precum "Ce inseamna iesirea din UE?", "Ce este UE?", "Ce tari sunt in UE?", "Ce se va intampla acum ca am iesit din UE?" si "Cate tari sunt in UE?".

Insa interpretarea acestor date a fost deficitara, iar unele publicatii au generalizat situatia. De exemplu, Washington Post a titrat "Britanicii cauta frenetic ce inseamna UE, la cateva ore dupa ce a fost anuntat rezultatul referendumului".

Dar ziarul american nu a fost singurul care, prin titlu si prin faptul ca au omis cateva explicatii-cheie in text, a dat de inteles ca multi britanici au votat in necunostinta de cauza.

La randul sau, publicatia The Verge orientata catre IT a scris "Cautarile pe Google sugereaza ca britanicii nu stiu de ce au votat pentru Brexit", in timp ce revista de business Fortune a "pacatuit" cel mai grav prin faptul ca a publicat un articol pe aceasta tema cu titlul "Toti britanicii cauta pe Google 'ce e UE' la cateva ore dupa ce au votat pentru Brexit". Iar exemplele pot continua.

Intr-adevar, cautarile despre UE s-au inmultit

Dar ce arata, de fapt, statisticile Google Trends? Graficele demonstreaza ca britanicii au cautat de trei ori mai multe informatii despre Uniunea Europeana dupa publicarea rezultatelor referendumului decat in zilele anterioare.

De asemenea, o crestere mare se observa si in legatura cu intrebarea "Ce e UE?". Conform graficului, cautarile s-au inmultit joi si vineri.

De mentionat este ca cele mai multe cautari au fost facute din Londra, in conditiile in care cetatenii capitalei Marii Britanii au votat in majoritate pentru a ramane in UE.

Insa cum trebuie interpretate aceste date? Graficele nu arata valoarea nominala a acestor cautari, ci doar evolutia lor. Adica nu avem cifre exacte, nu stim cate cautari au fost facute dupa sintagmele respective, ci avem doar informatia ca numarul lor s-a triplat.

Asta inseamna ca e posibil ca inainte de referendum sa fi fost facute doar 10 cautari pe acest subiect, iar ele sa fi crescut vineri la 30. Mergand pe aceeasi idee, la fel de posibil e ca sa fi fost 1.000.000 de cautari pe aceasta tema inainte, respectiv 3.000.000 dupa.

Ba mai mult, din graficul prezentat nu reies alte lucruri esentiale: Utilizatorii care au cautat aceste lucruri pe Internet au mers la vot? Sau macar aveau drept de vot? Iar daca au mers la vot, pe ce a pus stampila? IN sau OUT? Google nu ne ofera raspunsurile la aceste intrebari.

Fara aceste date, nu poti trage concluzia ca toti sau multi britanici au cautat pe Google "Ce e UE?" dupa referendum - asa cum au facut unele publicatii sau unii utilizatori pe retelele sociale.

Sa privim lucrurile in perspectiva

Primul lucru care atrage atentia asupra faptului ca, de fapt, nu au fost foarte multi britanici care au cautat "Ce e UE?" pe Internet este ca aceasta sintagma NU se afla in topul celor mai cautate cuvinte, vineri, de catre britanici.

Google are un alt instrument, Hot Trends, care arata cele mai populare cautari dintr-o zi anume, intr-o tara anume.

Iata ce subiecte au fost in top 10, vineri, in Marea Britanie:

  1. BBC News - cel putin 5.000.000 de cautari
  2. Pound to Euro - cel putin cel putin 1.000.000 de cautari
  3. Sky News - cel putin 500.000 de cautari
  4. FTSE 100 - cel putin 500.000 de cautari
  5. Referendum - cel putin 200.000 de cautari
  6. referendum petition - cel putin 200.000 de cautari
  7. Boris Johnson - cel putin 200.000 de cautari
  8. Adele - cel putin 200.000 de cautari
  9. Guardian - cel putin 200.000 de cautari
  10. EU referendum petition - cel putin 200.000 de cautari

Avand in vedere ca "Ce e UE?" nu se afla in top 10, inseamna automat ca numarul cautarilor a fost mai mic de 200.000. Ba mai mult, un alt instrument al Google ne poate da o mana de ajutor.

Remy Smith, student la Northwestern University, a folosit Google AdWords Keyword Planner pentru a arata ca, in luna mai, au existat 8.100 de cautari dupa sintagma "Ce e UE?", ceea ce inseamna o medie de 261 pe zi.

Iar mergand pe informatia publicata de Google ca numarul cautarilor pe aceasta tema s-a triplat, asta inseamna ca in ziua de dupa referendum s-au facut in jur de 780 de cautari dupa sintagma "Ce e UE?". Avand in vedere ca peste 30 de milioane de oameni au mers la urne la referendumul pentru Brexit, acest numar este infim.

"Ce e UE?" versus "Games of Thrones" si "EURO 2016"

Britanicii au cautat mult mai multe informatii, vineri, in ziua cand au fost anuntate rezultatele, despre serialul "Games of Thrones" si despre turneul final EURO 2016 decat intrebarea "Ce e UE?".

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Ce e UE Brexit, #cautare ce e UE, #cautari britanici UE, #cautari Google Brexit , #UE