Ziare.com

Brexit, inca o incercare: s-au stabilit cele patru variante care vor fi votate de parlamentari

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 19:50

   

Brexit, inca o incercare: s-au stabilit cele patru variante care vor fi votate de parlamentari
Parlamentarii britanici desfasoara luni seara o noua runda de voturi orientative (''indicative votes'') in incercarea de a gasi o solutie care ar putea fi sustinuta de o majoritate parlamentara si sa scoata astfel din impas procesul Brexitului, dupa respingerea de trei ori a acordului de retragere din UE convenit de premierul Theresa May cu blocul comunitar, informeaza agentia Reuters.

Prima runda de voturi orientative, desfasurata saptamana trecuta, s-a incheiat cu respingerea tuturor celor opt motiuni supuse la vot, cele mai multe fiind acum propuse din nou de initiatorii lor, in aceeasi forma sau putin modificate.

Din cele noua texte propuse, presedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a selectat patru asupra carora deputatii se vor pronunta.

Prima optiune selectata, ''motiunea C'', solicita guvernului sa negocieze o uniune vamala permanenta cu Uniunea Europeana. O motiune similara a fost respinsa la runda precedenta cu o diferenta de numai sase voturi.

Urmatoarea optiune, ''motiunea D'', sugereaza o ''Piata Comuna 2.0'', adica negocierea unui acord de retragere din blocul comunitar insotit de un aranjament dupa modelul relatiei Norvegiei cu UE, ceea ce ar insemna atat ramanerea Regatului Unit in Piata Unica europeana, cat si incheierea unui acord vamal cu UE. Aceeasi motiune a fost respinsa anterior cu 283 de voturi la 189.

Cea de-a treia optiune, ''motiunea E'', cere convocarea unui referendum pentru validarea oricarui acord privind Brexitul convenit cu UE de guvernul de la Londra. Si aceasta alternativa a fost supusa votului Camerei Comunelor saptamana trecuta, fiind respinsa cu 295 de voturi la 268.

Ultima alternativa, ''motiunea G'', cere guvernului sa anuleze Brexitul (sa revoce articolul 50), ca masura extrema de evitare a unei iesiri din UE fara acord. Este o varianta revizuita a unei alte motiuni respinse la votul precedent, cu 293 de voturi la 184.

Chiar daca una sau mai multe dintre aceste motiuni vor fi votate acum de o majoritate in Camera Comunelor, ele nu vor avea forta juridica, in schimb pot pune presiune pe premierul Theresa May sa urmeze o anumita cale in acest proces.

Conform deciziei luate de liderii europeni la ultimul summit, in conditiile unui nou vot negativ al parlamentului britanic fata de acord, ceea ce s-a intamplat vineri pentru a treia oara, noua data efectiva a Brexitului este 12 aprilie, aceasta fiind si data pana la care, conform aceleiasi decizii, Londra trebuie sa comunice Bruxelles-ului calea pe care doreste sa o urmeze in dosarul Brexitului. Un summit european extraordinar a fost convocat in acest scop pentru 10 aprilie.

Camera Comunelor nu a reusit sa ofere un vot majoritar pentru acordul convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul intrucat deputatii pro-europeni considera ca acesta va mentine legaturi prea slabe cu UE, in timp ce deputatii sustinatori ai Brexitului au considerat ca, dimpotriva, Regatul Unit ar ramane captiv in uniunea vamala europeana din cauza clauzei de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeza, clauza pe care liderii europeni au refuzat sa o renegocieze.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Brexit variante vot aprilie
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 9075 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Burn, Witch, Burn! — Theresa May Denounced as Liar and Traitor

for Brexit Betrayal

https://www.darkmoon.me/2019/burn-witch-burn-theresa-may-denounced-as-liar-and-traitor-for-brexit-betrayal/

 

O problema de logica matematica

De fapt problema consta in alegerea unei opțiuni din mai mult de doua existente (cel puțin 5 in cazul asta):
- Brexit fara acord (opțiunea implicita)
- Brexit cu acordul negociat cu UE
- Brexit mai lejer (uniune vamala etc)
- Un nou referendum
- Anularea brexit
- Etc.
Blocajul in care se afla Parlamentul e provocat de neințelegerea unei realități destul de simple. Atunci cand sunt mai mult de 2 opțiuni se poate foarte bine ca niciuna sa nu fie opțiunea preferata de o majoritate. Dar trebuie oricum aleasa una din opțiuni (a nu alege nimic e echivalent cu a alege opțiunea implicita, deci o opțiune va fi oricum aleasa).
De fapt sistemul de vot parlamentar, nu doar cel britanic, nu generalizează corect sistemul de vot pentru alegerea unei opțiuni cand numărul lor e mai mare ca 2.
Pentru asta exista de fapt sistemul de vot "preferențial", prin care fiecare alegători (parlamentar in cazul asta) exprima o ordine a preferințelor intre opțiunile existente.
Algoritmul ce determina opțiunea caștigătoare e următorul:
1) Daca exista o opțiune care e prima preferință pentru o majoritate din alegători, atunci acea opțiune e caștigătoare
2) Daca condiția de la punctul 1) nu e indeplinită, atunci opțiunea care e prima preferință pentru cel mai mic număr de alegători e eliminata din cursa, e eliminata din lista de preferințe a fiecărui alegător și se reia algoritmul de la punctul 1)
Algoritmul garantează alegerea unei opțiuni pentru ca cel mai tarziu in momentul in care răman in cursa doar doua opțiuni, una dintre ele e majoritara (numărul de parlamentari e impar).
Asta e o generalizare a sistemului de vot cu doua opțiuni, care evident ca nu se poate aplica mereu. Deci e o simpla problema de logica, ce nu e nici măcar conștientizată (asta reiese evident din impasul in care se afla parlamentarii UK care cauta de atata amar de vreme o opțiune majoritara, fără sa realizeze ca sursa impasului e chiar sistemul de vot insuși).
Daca stai sa te gandești unde a ajuns tehnologia in ziua de azi, e totuși incredibil ca cineva nu a reușit sa rezolve o problema atat de elementara a sistemului de vot parlamentar.
De fapt același sistem ar trebui in mod normal introdus și la alegeri, e de fapt o generalizare a sistemului de vot in doua tururi existent acum la alegerile prezidențiale de exemplu, care e evident mai bun decat un sistem cu un singur tur, dar nu e o generalizare corecta, pentru ca atunci cand sunt multi candidați se poate ca primii doi sa nu adune 50% (e cazul acum in Ucraina de exemplu), ceea ce inseamnă ca de fapt opinia unei majorități (care a votat cu restul candidaților) e ignorata, ceea ce intra in contradicție flagranta cu un principiu de baza al democrației.

Ruleta rusească

... (in rusă Русская рулетка) este un joc de noroc cu potențial mortal. Jocul are loc cu un revolver in al cărui butoiaș se găsește un singur glonț. Butoiașul revolverului este rotit la intamplare, fără a se ști dacă in poziția de oprire se află sau nu un glonț pe țeavă. Jucătorul pune țeava revolverului la tampla și apasă pe trăgaci. Se repetă pană ce la unul din jucători declanșează impușcătura fatală.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor