Comisia Europeana confirma acordul pe Brexit cu Londra. Cum se evita o "frontiera dura"

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 22:47
6828 citiri
Comisia Europeana confirma acordul pe Brexit cu Londra. Cum se evita o "frontiera dura"
Foto: Twitter/@MichelBarnier

Comisia Europeana a confirmat, miercuri seara, ca Marea Britanie si Uniunea Europeana au ajuns la un acord "decisiv" pe tema Brexit.

"Negociatorii Comisiei Europene si Marii Britanii au ajuns la un acord asupra conditiilor Articolului 50 al Tratatului UE. Toate aspectele acordului Brexit au fost finalizate si stabilite la nivelul echipelor de negociere. Acest acord marcheaza un moment decisiv in negocieri", transmite Comisia Europeana.

Acest acord marcheaza un moment decisiv in negocieri. Prin urmare, Comisia Europeana recomanda Consiliului European sa constate ca s-au inregistrat progrese decisive in negocierile privind retragerea ordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana, permitand incheierea negocierilor pentru acordul de retragere si initierea urmatorului pas al procesului. De asemenea, negociatorii au convenit asupra unei schite a declaratiei politice legate de viitoarea relatie UE-Regatul Unit, arata un comunicat CE remis miercuri seara.

Cum s-a evitat o frontiera dura

Acordul de retragere acopera toate elementele retragerii Regatului Unit din UE: drepturile cetatenilor, aspectele financiare, perioada de tranzitie, guvernarea, protocoalele privind Irlanda, Gibraltarul si Ciprul, precum si o serie de alte probleme de separare.

Negociatorii UE si britanici au convenit asupra modului de a evita o frontiera dura intre Irlanda si Irlanda de Nord. Ambele parti vor depune toate eforturile pentru a incheia un viitor acord inainte de sfarsitul perioadei de tranzitie, la 1 iulie 2020.

In caz contrar, UE si Regatul Unit vor putea extinde in comun perioada de tranzitie.

Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o "plasa de siguranta" (backstop solution) pentru Irlanda si Irlanda de Nord, sub rezerva unui mecanism comun de revizuire.

"Plasa de siguranta" inseamna ca va exista "un teritoriu vamal unic" intre UE si Regatul Unit, care se va institui de la sfarsitul perioadei de tranzitie pana la data la care un acord ulterior devine aplicabil.

Irlanda de Nord va ramane, prin urmare, parte a aceluiasi teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. Teritoriul vamal unic se refera la toate marfurile, cu exceptia produselor piscicole si de acvacultura.

Crearea teritoriului unic vamal include angajamente echivalente si mecanisme de aplicare corespunzatoare pentru a asigura o concurenta loiala intre UE-27 si Regatul Unit.

Schita declaratiei politice publicate miercuri mentioneaza progresele inregistrate pentru a se ajunge la o intelegere generala privind cadrul viitoarei relatii UE-Regatul Unit. UE si Regatul Unit isi vor continua activitatea pe baza acestei schite.

Nimic nu este convenit pana cand nu este convenit totul. Prezentul acord de retragere - inclusiv perioada de tranzitie - trebuie sa tina seama de cadrul viitoarei relatii. Prin urmare, declaratia politica trebuie dezvoltata in continuare si acceptata in forma finala.

In paralel, Comisia Europeana isi va continua activitatea de pregatire si pentru situatii neprevazute.

Negociatorii din UE si Regatul Unit isi vor continua activitatea cu privire la declaratia politica privind cadrul pentru viitoarea relatie pe baza schitei publicate miercuri.

Este de competenta presedintelui Consiliului European sa decida daca si cand sa convoace un summit al celor 27 de sefi de stat si de guvern. Va reveni Consiliului European (Articolul 50) sa aprobe acordul de retragere si declaratia politica bilaterala privind cadrul relatiei viitoare.

Dupa ce acordul de retragere este aprobat de Consiliul European (Articolul 50) si inainte sa intre in vigoare, acesta trebuie ratificat de UE si de Regatul Unit. Pentru UE, Consiliul Uniunii Europene trebuie sa autorizeze semnarea acordului de retragere, inainte de a-l transmite Parlamentului European pentru aprobarea sa.

Regatul Unit trebuie sa ratifice acordul potrivit propriilor aranjamente constitutionale, mai scrie in comunicatul Comisiei.

Ce spun Juncker si negociatorul sef al UE

Negociatorul-sef al Uniunii Europene, Michel Barnier (foto), a salutat aprobarea proiectului de acord pe tema Brexit de catre Guvernul Marii Britanii.

"As vrea sa le multumesc ambelor echipe pentru munca dura. A fost o onoare si un privilegiu sa fac parte din aceasta echipa exceptionala. Acordul este un pas decisiv si esential pentru finalizarea negocierilor", a declarat Michel Barnier miercuri seara.

A fost gasita o solutie intre UE si Londra pentru a evita "o frontiera dura" intre Irlanda si Irlanda de Nord in proiectul de acord privind Brexitul, a adaugat Barnier, citat de AFP si Reuters.

Problema frontierei irlandeze a blocat negocierile timp de mai multe saptamani. "Impreuna am gasit o solutie", si-a exprimat satisfactia Michel Barnier in fata reprezentantilor presei.

In plus, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat ca a recomandat Uniunii Europene sa organizeze un summit cu Marea Britanie dupa ce Guvernul de la Londra a aprobat proiectul de acord privind Brexitul, transmite Reuters.

"Am trimis o scrisoare recomandand ca s-au inregistrat progrese decisive in negocierile privind retragerea ordonata a Marii Britanii din Uniunea Europeana", a scris Jean-Claude Juncker joi pe Twitter, adaugand ca summit-ul urmeaza sa aiba loc pana la sfarsitul lunii.

"Anuntul ca s-a ajuns la un acord intre Marea Britanie si UE este un pas inainte, dar mai sunt multe etape de parcurs", a reactionat Catherine McGuinness, presedintele Districtului financiar din Londra (City of London).

Acordul pentru Brexit a fost aprobat de Guvernul May, dupa o dezbatere "pasionala". Premierul va cere joi votul Parlamentului

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#negiator sef UE acord Brexit , #UE