Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Marea Britanie iese din UE: S-a deschis Cutia Pandorei? Apeluri pentru referendumuri similare in alte tari

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 11:37
10620 citiri
Marea Britanie iese din UE: S-a deschis Cutia Pandorei? Apeluri pentru referendumuri similare in alte tari
Foto: Hepta.ro

Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, in urma referendumului desfasurat joi, iar acest lucru a fost ultima scanteie care a aprins discursurile euroscepticilor din alte tari UE.

Franta, Olanda si Italia sunt trei dintre cele mai importante tari europene si ale lumii, ai caror politicieni de extrema dreapta vor de asemenea o iesire din Uniunea Europeana.

Liderul Frontului National din Franta, Marine Le Pen, a salutat cu entuziasm decizia majoritara in urma referendumului, relateaza Times of Israel.

"Victorie pentru libertate! Asa cum am cerut de multi ani, trebuie acum sa avem acelasi referendum in Franta si in tarile UE", a scris Marine Le Pen pe Twitter.

De asemenea, europarlamentarul de extrema dreapta Geert Wilders a cerut si el organizarea unui astfel de referendum in Olanda.

"Si poporul olandez merita un referendum. Partidul Libertatii cere un referendum Nexit (Netherlands Exit - n.red.), o iesire a Olandei din UE. Vrem sa ne controlam propria tara, propriii bani, propriile grantie si propria politica a imigratiei.

Daca voi ajunge prim-ministru, va fi un referendum si in Olanda pe tema iesirii din Uniunea Europeana. Lasati poporul olandez sa decida", a spus Wilders.

Alegeri in Olanda vor avea loc anul viitor.

Nu in ultimul rand, Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, formatiunea de extrema dreapta din Italia, a tinut sa felicite Marea Britanie pentru rezultatul referendumului de joi.

"Bravo pentru curajul cetatenilor liberi! Inima, creierul si mandria au invins minciunile, amenintarile si santajul. Multumim, Marea Britanie. Acum este randul nostru", a spus Salvini, potrivit Agerpres.

Alte miscari de trupe in Marea Britanie - ramane Anglia singura?

De asemenea, in Irlanda de Nord, partidul republican Sinn Fein a cerut un referendum pentru reunificarea Irlandei, scrie Quartz.

Partidul National Scotian a transmis ca "isi vede viitorul in Europa", sugerand posibilitatea unui nou referendum de separarea de Marea Britanie.

Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor

Iata si anuntul pe care l-a facut premierul David Cameron privind viitorul sau in fruntea Marii Britanii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Franta iesire UE, #Marea Britanie iesire UE, #referendum Brexit, #Olanda iesire UE, #Italia iesire UE , #UE