Profesor roman din UK: Brexit ar da apa la moara altor tari, exista riscul dizolvarii UE - Interviu

Joi, 23 Iunie 2016, ora 09:32
5976 citiri
Profesor roman din UK: Brexit ar da apa la moara altor tari, exista riscul dizolvarii UE - Interviu
Foto: Ziare.com

O eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, in urma referendumului de astazi, ar da apa la moara gruparilor radicale si extremiste din alte tari UE, formate din eurosceptici, si nu ar fi de neconceput chiar si o dizolvare a Uniunii.

In plus, cel mai putin pesimist scenariu dupa Brexit ar fi o cadere a lirei sterline.

Aceasta este opinia lui Radu Cinpoes, senior lector la Universitatea Kingston din Londra, Facultatea de Arte si Stiinte Sociale, specializarile politica, drepturile omului si relatii internationale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, miercuri seara, acesta a dezvaluit ca in mediul universitar britanic se sustine in unanimitate ramanerea tarii in UE, aratand care este, in viziunea rectorilor britanici, riscul unui Brexit.

Nu in ultimul rand, Radu Cinpoes, care are un doctorat in stiinte politice la Kingston, a explicat care ar putea fi urmarile pentru romani, in situatia iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Restrictionarea dreptului la munca si la ajutoarele sociale ar putea fi una dintre consecintele asteptate in cazul Brexit, care i-ar putea viza pe cei ce vor dori sa mearga in Marea Britanie dupa acest moment.

Urmareste, in format LIVE, desfasurarea evenimentelor de astazi, legate de referendumul din Marea Britanie

Multi se gandesc la acest lucru: care ar fi efectele iesirii Marii Britanii din UE? Sa zicem - scenariul pozitiv si cel pesimist, negativ.

Imi este foarte greu sa ma gandesc la vreun scenariu pozitiv. Cred ca cel mai corect in contextul de fata este sa vorbim despre scenarii pesimiste si foarte pesimiste.

La polul mai putin pesimist putem vorbi despre o cadere a lirei sterline (previzibila, de altfel, tinand cont ca doar faptul ca, in saptamana trecuta, tabara Brexit a depasit in sondaje tabara sustinatorilor ramanerii a rezultat intr-o scadere vizibila a lirei sterline) si o probabila recesiune. Aceasta va avea repercusiuni si asupra economiei UE, care va incetini (cel putin pe termen scurt).

Din punct de vedere social si politic, cred ca atat in Marea Britanie, cat si in celelalte state ale UE se vor accentua politicile exclusiviste. Atmosfera politica aici este deja toxica, dupa cum s-a si vazut prin atacul asupra lui Jo Cox, care nu poate fi calificat altfel decat un act de terorism de extrema dreapta, iar violenta (in atitudini si limbaj, daca nu si fizica) are potentialul de a creste.

La cealalta extrema, nu este de neconceput chiar o potentiala dizolvare a Uniunii Europene, in contextul cresterii nationalismului, xenofobiei si intolerantei in Europa.

La ce rezultat putem sa ne asteptam in acest moment (miercuri seara - n.red.), cu cateva ore inainte de referendum?

Cifrele din sondajele de opinie sunt extrem de apropiate, in timp ce castigatorii difera de la o companie la alta. Din acest motiv, este foarte greu sa speculam asupra rezultatului final (spre exemplu, pe 19 iunie, You Gov arata 44% pentru iesire si 42% pentru ramanere in timp ce rezultatele de la ORB aratau 47% iesire si 53% ramanere; pe 20 iunie Survation arata 44% iesire si 45% ramanere, iar pe 22, rezultatele Opinium erau 45% iesire si 44% ramanere).

Rezultatul va depinde, asadar, de doi factori principali: prezenta la vot si pozitionarea celor indecisi. Datele arata ca, in general, cei nehotarati opteaza pentru status quo, lucru care ar favoriza votul pentru ramanerea in UE. Prezenta la vot poate fi influentata de lucruri foarte diverse si banale, incluzand starea vremii. Prognoza de ploaie pentru Londra, spre exemplu, poate afecta negativ prezenta la vot (si prin urmare votul pentru ramanere, care este majoritar in Capitala).

Lupta dintre cele doua tabere va fi, asadar, foarte stransa. Daca ar fi sa ofer un pronostic, as spune (cu rezervele de rigoare) ca, in final, mai multi cetateni britanici vor vota pentru ramanerea in UE.

Iata ce spune ultimul sondaj facut inainte de referendum

Inteleg ca, in randurile universitatilor britanice, parerea majoritara este pentru ramanerea in UE. Asa este? Cum se vede din interior?

Acest lucru este in mod categoric adevarat. Inca din februarie, imediat dupa ce data referendumului a fost facuta publica, nu mai putin de 103 vice-chancellors (rectori) au semnat o scrisoare publica in Sunday Times exprimandu-si sustinerea ferma pentru ramanerea in UE. De asemenea, 13 oameni de stiinta castigatori ai premiului Nobel (incluzandu-l pe Peter Higgs - cel care a anticipat existenta bosonului care-i poarta numele) au evidentiat in mod neechivoc riscul major pe care iesirea din UE l-ar avea asupra cercetarii si stiintelor.

Universitatile raman spatii progresiste care ofera masa critica. Argumentele cu caracter populist si care apeleaza mai mult la emotii au mult mai putin succes in aceste spatii. Marturisesc ca dintre colegii mei de aici, de la Kingston, dar si de la alte universitati nu cunosc pe nimeni care intentioneaza sa voteze pentru iesirea din UE.

Ce preferati, ca profesor roman in Regatul Unit - sa ramana Marea Britanie in UE sau sa iasa?

Sunt, fara nicio urma de dubiu, un sustinator al ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana. Consider ca in contextul global actual tendinte cu caracter nationalist si izolationist sunt regresive. In momentul de fata avem nevoie de mai multa solidaritate. Uniunea Europeana poate sa ofere o platforma solida pentru acest lucru (capitolul social din legislatia europeana este un exemplu in acest sens).

Desigur, Uniunea Europeana este foarte departe de a fi o organizatie perfecta, existand o multime de motive pentru a o critica (de la deficitul democratic, sau supra-birocratizare, pana la perspectiva neo-liberala care ii caracterizeaza politicile economice si care s-a dovedit problematica recent, cum ar fi in cazul Greciei). Cu toate acestea, problemele regionale si globale cu care ne confruntam in momentul de fata nu pot fi adresate individual la nivelul statelor.

Sa ajungem la romani: cum ii va afecta Brexit, daca acest lucru se va intampla?

Depinde despre care romani este vorba. In mod cert vor fi efecte de unda in urma Brexitului care vor afecta (in principal economic) si Romania.

Daca vorbim despre cetatenii romani din Marea Britanie, ma indoiesc ca se va produce un efect foarte puternic pe termen scurt. In primul rand, procesul formal de retragere din UE se preconizeaza sa dureze cel putin doi ani. Suporterii Brexit care se asteapta ca imediat dupa referendum cea mai mare parte dintre imigrantii din UE sa plece acasa vor fi foarte dezamagiti (acesta este si unul dintre motivele principale pentru care argumentul imigratiei formulat de catre tabara Brexit este nu numai fals; neadevarurile sunt repetate nu din ignoranta, ci in mod cert intentionat - deci cu rea-vointa - pentru ca prind la public).

In plus, chiar si suporterii Brexit susting ca Marea Britanie va ramane in EEA (European Economic Area - n.red.), ceea ce presupune printre altele mentinerea principiului liberei circulatii a persoanelor. Acest lucru inseamna ca romanii vor putea continua sa circule in/prin Marea Britanie. Cel mai probabil, in cazul Brexitului, Marea Britanie va restictiona dreptul la munca (si - evident - si la ajutoare sociale) al cetatenilor UE. Chiar si asa, acest lucru ii va afecta in principal pe cei care ar dori sa vina in Marea Britanie dupa Brexit.

Ce se va intampla cel mai probabil in cazul imigrantilor (printre care si romani) care se afla deja aici: Marea Britanie va introduce proceduri de "regularizare" a statutului cetatenilor UE care se afla in UK. Trebuie sa tinem seama ca la inceputul lui 2015 numarul de cetateni nascuti in UE care locuiesc in UK era in jurul a 3 milioane. Nu cred ca isi poate nimeni imagina ca toti (nici macar o majoritate) ar putea sa plece.

Prin urmare, cea mai plauzibila varianta este introducerea unor premise de munca ce vor legaliza statutul acestor cetateni. Dar pana sa se ajunga la acest punct cred ca numarul cetatenilor UE care vor aplica pentru naturalizare imediat dupa un eventual Brexit va fi urias. Insusi volumul mare de aplicatii va forta Marea Britanie sa amane introducerea unui regim mai strict de excludere a cetatenilor europeni pentru macar cativa ani.

Asadar, cred ca pe termen scurt romanii din Marea Britanie nu vor fi direct afectati intr-un mod fundamental. O incetinire a economiei Marii Britanii (care este foarte probabila) si o eventuala recesiune vor pune presiuni asupra locurilor de munca si acest lucru ii va afecta si pe cetatenii romani - care lucreaza cu predilectie in sectoare cu calificari si abilitati scazute (low skills).

Ce pericol ar reprezenta, pentru Europa, situatia iesirii Marii Britanii din UE?

Pericolul este foarte mare pentru viitorul Uniunii Europene. Suportul pentru formatiuni de dreapta radicale si populiste (si extremiste in unele cazuri) este in crestere in Europa. Un eventual Brexit ar da apa la moara acestor grupari. Pe fondul unui euroscepticism in ascensiune, si cetatenii altor state UE ar putea face presiuni pentru un referendum in/out. Deja sunt voci in directia asta in tari precum Olanda sau Franta.

Citeste si alte interviuri pe tema Brexit, acordate de:

In plus, informeaza-te despre tot ce trebuie sa stii in legatura cu referendumul de joi

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#profesor roman Marea Britanie Brexit, #consecinte Brexit, #pericole Brexit, #romani iesire Marea Britanie UE, #consecinte romani Brexit, #universitati britanice Brexit , #UE