Brexit: Filmul primei zile de negocieri la Bruxelles. Tensiuni, replici transante, huiduieli si proteste

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 02:02
53925 citiri
Brexit: Filmul primei zile de negocieri la Bruxelles. Tensiuni, replici transante, huiduieli si proteste
Foto: Ziare.com

Intalniri cruciale au avut loc marti, la Bruxelles, unde liderii europeni au discutat ore intregi despre consecintele votului pentru Brexit.

Ziua de marti a debutat cu o sedinta extraordinara in Parlamentul European (PE). Intalnirea a fost una cu scantei: liderul UKIP, Nigel Farage, a fost huiduit dupa ce i-a acuzat pe europarlamentari ca nu au lucrat nicio zi in viata lor si ca, pentru Marea Britanie, chiar si iesirea fara niciun acord din UE este mai buna decat situatia actuala.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut si el o replica transanta pentru liderul UKIP, de altfel artizanul iesirii Marii Britanii din UE. "Tu ce cauti aici? Credeam ca vrei sa iesi...", i-a transmis oficialul european lui Farage.

La sfarsitul unei sedinte tensionate, PE a adoptat cu 395 de voturi si 200 impotriva o rezolutie prin care cere Londrei sa activeze urgent procedurile pentru iesirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Au urmat intalniri ale principalelor partide din PE, socialistii si popularii europeni, dupa care liderii europeni s-au intalnit cu presedintele Parlamentului de la Bruxelles, Martin Schulz.

Tensiunea a continuat si la summit-ul UE, unde fiecare tara a trebuit sa isi spuna punctul de vedere cu privire la divortul de Marea Britanie.

David Cameron a spus ca Marea Britanie trebuie sa pastreze relatiile cu Europa privind comertul si securitatea. Modul in care se va face acest lucru insa va fi stabilit de noul premier, a subliniat el.

Totodata, premierul a spus inca o data ca nu va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care ar incepe procesul de iesire a Marii Britanii din UE. "Aceasta este o noapte trista pentru mine", a declarat Cameron.

In replica, liderii europeni au avertizat Marea Britanie ca trebuie sa suporte consecintele referendumului si sa iasa cat mai repede din UE.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de marti:

01:45 - Prima zi a summit-ului de la Bruxelles s-a incheiat. Miercuri, sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre (fara UK) vor avea o intalnire informala, in cadrul careia vor discuta implicatiile politice si practice ale rezultatului referendumului din Regat.

01:02 - "Nu avem timp sa meditam luni intregi, trebuie sa actionam", a declarat la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

00:57 - Angela Merkel a declarat ca nu exista motive pentru a amana iesirea Marii Britanii din UE, pentru ca, afirma ea, rezultatele referendumului nu se pot schimba.

00:54 - Liderii europeni reactioneaza la discursul lui David Cameron, avertizand ca Marea Britanie trebuie sa suporte consecintele referendumului cat mai curand.

00:49 - Sefii de stat si de guverne din UE care participa la summit condamna atacul de pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

"Gandurile noastre sunt alaturi de victimele atacului de pe aeroportul din Istanbul", a scris pe Twitter premierul belgian Charles Michel.

00:43 - Cameron a spus inca o data ca nu va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care ar incepe procesul de iesire a Marii Britanii din UE.

"Aceasta este o noapte trista pentru mine", a declarat premierul britanic.

00:42 - David Cameron le-a spus liderilor europeni care sunt, dupa parerea sa, motivele pentru care britanicii au votat sa iasa din UE. Astfel, potrivit premierului, unul dintre factorii hotaratori in votul pentru Brexit a fost faptul ca accesul la piata unica europeana implica acceptarea liberei circulatii a persoanelor.

00:40 - David Cameron vorbeste la aceasta ora in cadrul summit-ului UE. El a declarat ca Marea Britanie trebuie sa pastreze relatiile cu Europa privind comertul si securitatea. Modul in care se va face acest lucru insa va fi stabilit de noul premier, a spus el.

00:20 - Protestele din Londra s-au incheiat.

00:05 - Este trecut de miezul noptii, dar summit-ul UE nu s-a incheiat nici pana la aceasta ora. Din pacate insa nu exista informatii despre ce discuta liderii celor 27 de state membre.

23:24 - Manifestatiile pro-UE continua la Londra.

22:14 - Liderul UKIP Nigel Farage a sustinut ca, in timpul discursului sau din Parlamentul de la Bruxelles, europarlamentarii au fost "grosolani si au strigat la mine, iar eu i-am tachinat putin".

Asta dupa ce a fost intrebat, la Channel 4, daca a fost un gest intelept sa-i insulte pe europarlamentari, in conditiile in care politicienii britanici vor avea de purtat negocieri dure cu UE.

22:07 - Manifestantii marsaluiesc catre Parlamentul britanic.

22:00 - Sute de britanici s-au adunat in Trafalgar Square din centrul Londrei, la o demonstratie pro-UE. Desi la un moment dat a plouat, asta nu i-a alungat din piata pe oamenii care nu isi doresc Brexitul si flutura steagurile Uniunii Europene. Unii manifestanti au si pancarte cu mesaje precum "Refugiatii sunt oameni", "EUnited" sau "UE, te iubim!".

21:50 - Trei tineri britanici care au agresat marti dimineata un imigrant in tramvai, in orasul Manchester, au fost arestati. Asta dupa ce pe Internet a aparut un clip in care britanicii, in varsta de 20, 18 si 16 ani, ii striga imigrantul sa se dea jos din tramvai si sa se intoarca in Africa, dupa care arunca cu bere, stropind alti pasageri, printre care o femeie cu un copil.

21:02 - Liderii europeni nu poarta discutii aprinse pe stomacul gol nici la acest summit. Jurnalistii au facut rost de meniul de marti seara si, dupa cum era de asteptat, carnea de vita a fost nelipsita. La aperitiv s-a servit prepelita cu fasole verde si un triunghi de foietaj cu fructe uscate, iar la felul principal - vita cu legume. Desertul a fost usor: o cupa cu capsune.

20:55 - Cel mai tanar participant la dezbaterile pe Brexit: deputatul laburist Karl Turner si-a adus fetita in Parlamentul britanic.

20:53 - Jurnalistii, in numar impresionant in cladirea Consiliului European, nerabdatori sa afle noi vesti de la summit.

20:50 - Fostul premier belgian, Guy Verhofstadt, care acum conduce grupul ALDE din Parlamentul European, spune ca nu ar fi prea greu pentru Scotia independenta sa adere la UE.

20:44 - Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar intentiona sa extinda zona euro la toate tarile membre UE, ca reactie la iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, sustin surse citate de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), potrivit Daily Express.

Pe de alta parte, potrivit FAZ, Junker ar dori accelerarea integrarii europene prin admiterea tuturor tarilor UE in zona euro, relateaza Mediafax, care subliniaza ca informatiile despre acest plan nu au putut fi confirmate din alte surse.

In prezent, din zona euro fac parte 19 tari europene. Marea Britanie, Bulgaria, Croatia, Cehia, Danemarca, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia nu sunt membre ale zonei euro.

20:09 - Liderul laburist Jeremy Corbyn a refuzat sa demisioneze, dupa ce marti a pierdut un vot de incredere al Partidului Laburist. Membrii formatiunii il acuza ca nu a facut suficienta campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE. 172 de deputati laburisti au votat motiunea de neincredere, iar alti 40 l-au sustinut pe Corbyn.

"Votul de astazi al parlamentarilor (labursti - n.red.) nu are legitimitate constitutionala", a declarat Corbyn. Asta in contextul in care, intr-adevar, votul de neincredere nu are caracter constrangator.

19:54 - Numele noului sef al Partidului Conservator (Tory) din UK va fi cunoscut pe data de 9 septembrie, a anuntat un purtator de cuvant al formatiunii politice. Acesta ii va lua locul lui David Cameron, care, odata cu demisia din functia de premier, a renuntat si la sefia Partidului Conservator.

19:41 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la sosirea la summit-ul de la Bruxelles, ca "trebuie sa transmitem mesajul clar ca votul UK de a parasi Uniunea Europeana nu inseamna ca nu suntem capabili sa cooperam, sa lucram impreuna".

"Unitatea si cooperarea au fost, desigur, importante si inainte de votul din Marea Britanie. Dar acum au devenit si mai importante", le-a spus Stoltenberg reporterilor.

19:30 - Alerta de pe Podul Westminster s-a dovedit a fi falsa. Soferul care si-ar fi abandonat masina pe pod a fost escortat de Politie la autoturism, insa nu se stie de ce acesta si-a lasat autovehiculul in mijlocul drumului. Autoritatile nu au gasit nimic suspect, iar circulatia a fost reluata pe podul de langa Parlamentul britanic.

18:37 - Se pare ca proprietarul masinii abandonate pe Podul Westminster s-a intors la autoturism. Deocamdata nu se stie, insa, de ce si-a lasat masina in mijlocul drumului, declansand o alerta de securitate langa Parlamentul britanic.

18:29 - Presedintele american Barack Obama a facut apel la calm, in timp ce la Bruxelles se poarta discutii tensionate pe tema Brexitului. Liderul de la Casa Alba a spus ca, de exemplu, Norvegia nu este membra a Uniunii Europene, insa aceasta tara este unul dintre cei mai apropiati aliati ai Americii, sugerand ca si Marea Britanie ar avea parte de acelasi tratament dupa iesirea din UE.

18:16 - Atacurile xenofobe s-au intensificat in UK dupa referendum, iar un incident dezgustator, dupa cum l-au numit martorii, a avut loc marti dimineata, cand mai multi adolescenti britanici au agresat un tanar imigrant, intr-un tramvai din Manchester.

Pustii l-au injurat pe imigrant si au strigat la el sa se dea jos din tramvai. "Intoarce-te in Africa", i-au spus britanicii, care aparent beau din niste sticle de bere. Apoi au vrut sa il stropeasca cu bere pe tanar, insa au nimerit alti calatori, inclusiv o femeie cu un bebelus.

Ceilalti oameni din tramvai au sarit in apararea imigrantului, iar adolescentii pusi pe scandal s-au dat in cele din urma jos din tramvai.

18:04 - Podul Westminster, aflat langa Parlamentul britanic, a fost evacuat si inchis, dupa ce o masina marca Smart a fost abandonata in mijlocul drumului. Numeroase masini de politie se afla acum la locul incidentului, iar companiile de transport din Londra le recomanda oamenilor sa circule pe rute alternative, potrivit Daily Express.

17:50 - Atitudinea britanicilor s-a schimbat radical dupa Brexit, a spus o romanca stabilita de 13 ani la Londra, Oana Gorgea, care a vorbit, la Digi 24, despre o intensificare a atacurilor impotriva imigrantilor.

Ea a spus ca, dupa referendum, unii britanici au devenit mai violenti, atat verbal, cat si fizic, in special la adresa imigrantilor polonezi, in numar foarte mare in UK. Romanca a marturisit chiar ca se gandeste foarte serios sa plece din Marea Britanie si sa se mute intr-un alt stat european, insa exclude o reintoarcere acasa.

17:34 - Klaus Iohannis a declarat, la sosirea la summit-ul de la Bruxelles, ca oficialii de la Bucuresti sunt constienti ca trebuie sa negocieze cu UK pe tema situatiei romanilor din Marea Britanie, ca acestia sa nu aiba de suferit de pe urma Brexit-ului. In orice caz, nu se va schimba nimic in urmatorii 1-2 ani pentru concetatenii din Regat, a spus liderul de la Cotroceni.

"Deocamdata nu se intampla nimic (cu romanii din UK - n.red.) si nu se va intampla nimic un an, doi ani (...), timp in care se negociaza toate aceste lucruri. Dar Romania e constienta ca trebuie sa se implice pentru romanii din Marea Britanie si o va face", a declarat Iohannis.

Foto: Captura Digi24

17:12 - Presedintele roman Klaus Iohannis a ajuns la Consiliul European, relateaza Digi 24.

Foto: Captura Digi24

17:11 - Si presedintele PSD Liviu Dragnea a luat parte la discutiile socialistilor din Parlamentul European.

Foto: Facebook/Liviu Dragnea

17:09 - Reuniunea Partidului Socialistilor Europeni (PES) s-a incheiat, iar comisarul roman Corina Cretu, care a participat la intalnire alaturi de lideri precum Francois Hollande, Matteo Renzi si Martin Schulz, a dezvaluit ce s-a discutat pe marginea iesirii Marii Britanii din UE.

"Am discutat despre ce obiective avem ca social-democrati: sa promovam si sa intarim democratia si egalitatea sociala in interiorul Uniunii Europene, sa consolidam democratia sociala in lupta impotriva populismului si incalcarii principiilor statului de drept. (...) Sper ca dezbaterile de la Consiliul European sa genereze solutii pentru o Europa unita, orientata spre viitor", a scris pe Facebook Corina Cretu.

16:58 - Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, va merge miercuri la Bruxelles pentru a discuta cu presedintele Parlamentului European, Martin Sculz, despre viitorul tarii sale. Sturgeon se va intalni si cu Guy Verhofstadt, liderul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, care a sustinut ca este incorect ca Scotia sa fie scoasa din UE impotriva vointei sale.

Asta in contextul in care majoritatea scotienilor au votat ca UK sa ramana in blocul comunitar. Asadar, Sturgeon va discuta cu liderii de la Bruxelles daca Scotia poate ramane in UE, facand in acelasi timp parte din Regatul Unit, sau daca este necesar sa isi declare independenta si sa adere din nou.

16:43 - Omul de afaceri american Rupert Murdoch, care detine al doilea cel mai mare conglomerat media din lume, a comentat pentru prima data votul de iesire a Marii Britanii din UE, numindu-l "minunat" si "ca o evadare din inchisoare". Acesta a sugerat ca in curand vor incepe negocieri pentru un acord comercial intre Statele Unite si UK.

15:50 - Europarlamentarul german Christian Ehler, membru al Partidului Crestin Democrat al cancelarului Anegla Merkel, a spus ca Marea Britanie nu poate fi "o Elvetie cu arme nucleare si cu o perspectiva globala".

15:45 - Vicecancelarul german Sigmar Gabriel este de parere ca David Cameron a condus o "campanie groaznica" in timpul referendumului, subliniind ca rezultatul votului este "o catastrofa pentru Europa si pentru Marea Britanie pe termen lung".

15:40 - "Cred ca actuala situatie din Uniunea Europeana reprezinta, clar, o sansa si pentru Romania sa se regaseasca. Ne aflam intr-o perioada de criza. Daca nici in criza, cand se rup faliile si se intampla modificari pe piata, daca nici atunci tu nu izbutesti sa te trezesti...

Romania trebuie sa se pregateasca pentru situatia asta, sa-si primeasca oamenii inapoi, pentru ca ei vor veni. Si vor ajunge la Gara de Nord si vor zice 'eu ce fac acum?! '", a scris pe Facebook Mircea Diaconu.

15:25 - Rolls-Royce a transmis ca Brexitul nu va avea un "impact imediat" asupra afacerilor sale, scrie Derby Telegraph.

15:15 - Premierul britanic David Cameron tocmai a sosit la summit-ul UE.

"Voi explica faptul ca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana, insa vreau ca acel proces sa fie cat se poate de constructiv si sper ca rezultatul sa fie cat se poate de constructiv, pentru ca, desigur, in timp ce noi parasim Uniunea Europeana, nu ar trebui sa intoarcem spatele Europei.

Aceste tari sunt vecinii nostri, prietenii nostri, aliatii nostri, partenerii nostri si sper foarte mult ca vom cauta cea mai apropiata relatie posibila in ce priveste comertul, cooperarea si securitatea, pentru ca asta este bine pentru noi si bine pentru ei", a spus Cameron.

15:05 - "Toti suntem intr-o situatie imposibila. Marea Britanie intra intr-o perioada de maxima incertitudine, neavand inca un plan pentru a implementa dorinta cetatenilor ei de a parasi Uniunea.

Dar si Uniunea Europeana, desi arata hotarare si unitate, ramane cu sentimentul unei pierderi. Ce este clar, din punctul meu de vedere, este ca nici Marea Britanie si nici Uniunea Europeana fara britanici nu vor fi la fel de puternice ca atunci cand eram impreuna", a transmis pe Facebook europarlamentarul Adina Valean.

15:00 - Goldman Sachs informeaza ca iesirea Marii Britanii din UE ar putea sa stearga profituri de 32 de miliarde de euro reusite de bancile europene, pana in anul 2018.

14:50 - David Cameron va ajunge la summit-ul UE dupa ora 15:00.

14:48 - "Este imposibil sa apartii unei comunitati doar cu lucrurile bune si nu cu cele rele. In orice familie, daca apartii unei familii, trebuie sa accepti lucrurile bune si lucrurile rele", a declarat premierul italian, Matteo Renzi.

14:44 - "Mesajul pe care l-a dat astazi Parlamentul European, prin rezolutia adoptata, se poate rezuma astfel: vrem o initiere cat mai rapida a procesului de iesire a Marii Britanii din UE, pentru a putea repara cat mai bine impactul acestui eveniment grav.

(...) Asa cum spuneam si inainte de referendum, Romania are nevoie, in acest moment, de o implicare puternica a autoritatilor in lupta pentru protejarea drepturilor romanilor.

Autoritatile trebuie sa se implice in negocierile privind Brexit, asa cum o fac si alte state care au multi cetateni la munca sau la studii in Marea Britanie", a scris Daciana Sarbu pe Facebook.

14:28 - Un raport al Consiliului European pe Afaceri Externe arata ca referendumul din Marea Britanie privind iesirea din UE ar putea genera un "tsunami politic" care ar "paraliza" uniunea.

Mai multe partide din Europa au cerut ca referendumul din Marea Britanie sa fie repetat in tarile lor, in acest sens putand fi organizate 34 de referendumuri in urmatorii ani, scrie The Independent.

14:18 - "Ce s-a intamplat, s-a intamplat si trebuie sa mergem mai departe cu agenda noastra normala. Vom discuta si despre criza migratiei, despre cum sa limitam fluxul de migranti. Vom vorbi si despre cooperarea cu NATO", a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Europa este pregatita sa inceapa procesul de divort chiar astazi, fara niciun entuziasm, asa cum va puteti imagina. Asta nu este scenariul la care am visat", a mai spus Tusk.

14:10 - Ministrul lituanian de Externe a spus ca Regatul Unit trebuie sa clarifice daca decizia sa de a parasi Uniunea Europeana este "clara si finala".

13:59 - Intr-o rezolutie adoptata cu 395 de voturi si 200 impotriva, Parlamentul European subliniaza totodata ca "vointa exprimata de poporul britanic trebuie sa fie pe deplin respectata".

13:50 - Un protest din Londra, fata de Brexit, a fost anulat dupa ce organizatorii au transmis ca este "prea periculos pentru a fi dus la indeplinire", scrie The Independent. Circa 50.000 de oameni erau asteptati sa participe.

13:37 - "Europa are nevoie de schimbare. Insa vrem sa o imbunatatim, nu sa o distrugem", a spus Manfred Weber.

13:20 - Miliardarul britanic Richard Branson a avertizat ca Marea Britanie se indreapta catre un dezastru, a criticat campania pentru parasirea UE si a cerut un nou referendum, scrie Mirror Online.

13:11 - S-a incheiat sesiunea din Parlamentul European, urmeaza intalnirile socialistilor si popularilor.

13:07 - Dezbaterea s-a incheiat, iar europarlamentarii au votat motiunea privind felul in care ar trebui sa se desfasoare negocierea iesirii Marii Britanii din UE.

In motiune se cere ca Marea Britanie sa inceapa negocierile oficiale prin activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona "cat de curand posibil".

Proiectul rezolutiei pregatit pentru sesiunea de marti spune ca procesul iesirii Marii Britanii ar trebui lansat odata ce prim-ministrul David Cameron ii anunta pe liderii UE despre rezultatul referendumului britanic.

De asemenea, au fost voturi pe amendamente aduse de diferite grupuri motiunii principale, care este sustinuta de patru dintre grupurile politice ale Parlamentului European.

12:55 - Primarul Londrei, Sadiq Khan, a cerut mai multa autonomie pentru capitala Marii Britanii, dupa ce s-a votat iesirea tarii din Uniunea Europeana.

12:53 - Europarlamentarul scotian Alyn Smith a sustinut un discurs extrem de emotionant, care i-a determinat pe cei din plen sa se ridice in picioare si sa il aplaude.

"Reprezint Scotia si, asa cum sunt mandru sa fiu scotian, sunt mandru sa fiu european. (...) Iar locuitorii Scotiei, la fel ca cei din Irlanda de Nord si cei din Londra si multi alti oameni din Tara Galiilor si Anglia au votat sa ramana in familia noastra de natiuni.

Dragi colegi, sunt multe lucruri care trebuie negociate si avem nevoie de doua capete si o singura inima, dar va rog tineti cont de asta: Scotia nu v-a dezamagit, va rog, va implor, nu dezamagiti Scotia", a spus Smith in aplauzele puternice ale colegilor sai.

12:52 - "Cea mai mare risipa este ca v-am platit salariul 17 ani", le-a transmis Guy Verhofstadt eurodeputatilor britanici.

12:45 - "Este ultima oara cand aplaudati aici. De ce mai sunteti aici?", i-a transmis Juncker lui Farage.

Foto: Facebook/ Corina Cretu

12:40 - "Domnule Farage, dvs incercati sa ne spuneti povesti", a adaugat Juncker.

12:39 - A luat cuvantul Juncker: "Am aflat ceea ce stiam deja: Ca natiunile nu trebuie lasate in mainile nationalistilor, care sunt anti-europeni si anti-patrioti. Ar trebui sa tragem invatamintele din ce s-a intamplat saptamana trecuta. Nu trebuie sa lasam impresia ca Europa este Europa a austeritatii".

12:37 - "Populistul Nigel Farage spune din nou multe lucruri neadevarate in plenul Parlamentului European. Acesti populisti trebuie confruntati, trebuie spus oamenilor adevarul. Clar si cu voce tare!", a scris pe Facebook europarlamentarul Siegfried Muresan.

12:35 - "Este un semnal de libertate transmis lumii intregi. Britanicii au ales sa inchida usa pentru totdeauna si dvs faceti parte din aceasta constructie si vor sa inchida usa acestei structuri europene. Este o victorie fantastica pentru democratie. (...) Ceea ce s-a intamplat ar trebui sa ne motiveze pe toti pentru a construi un viitor mai bun", a declarat Le Pen.

12:32 - Farage incheie alocutiunea. O parte dintre europarlamentari il aplauda, altii il huiduie. Ia cuvantul Marine Le Pen, presedintele Frontului National din Franta.

12:29 - Martin Schulz il intrerupe pe Farage si spune ca unele dintre afirmatiile sale nu sunt corecte.

12:26 - A luat cuvantul Nigel Farage: "E amuzant, nu? E amuzant. Va multumesc mult pentru primire! (...) Cand am venit aici, in urma cu 17 ani, si am spus ca vreau sa conduc o campanie pentru ca Regatul Unit sa paraseasca UE, cu totii ati ras de mine. Acum nu mai radeti, nu? Si sunteti suparati. Motivul este foarte clar: Acest proiect politic isi neaga realitatea - ca moneda a esuat, uitati-va ce se intampla la Mediterana.

Ati reusit foarte bine sa impuneti saracia Greciei. Dna Merkel a cerut ca tot mai multi oameni sa treaca Mediterana. Dvs, in mod secret, prin minciuna, le-ati impus oamenilor o uniune politica. Si atunci cand oamenii in 2005 au votat impotriva, i-ati ignorat si ati introdus Tratatul de la Lisabona prin usa de dos.

Ce s-a intamplat joi a fost un adevarat cutremur, nu doar pentru politica britanica, ci si pentru cea mondiala.

Regatul Unit nu va fi ultimul stat care va parasi UE. Intrebarea este ce facem acum. Nu cred ca ar trebui sa dureze foarte mult invocarea Articolului 50. Ceea ce mi-as dori este o atitudine matura, de bun simt, pentru a negocia un alt fel de relatie. Stiu ca aproape nimeni dintre dvs. nu ati avut un loc de munca cinstit. Sau nici nu ati muncit in afaceri, in comert sau nu ati creat un loc de munca in viata dvs", a spus Farage.

12:20 - Cancelarul german a precizat ca, dupa iesirea din UE, Marea Britanie nu poate sa-si mentina privilegiile europene.

12:13 - Merkel spune ca Marea Britanie trebuie sa transmita cum vrea sa isi modeleze viitorul in Europa, reiterand ca negocierile nu pot incepe pana cand tara nu va invoca Articolul 50.

12:07 - Juncker a declarat ca Regatul Unit "trebuie sa plece si sa accepte consecintele".

12:03 - Angela Merkel a vorbit despre Brexit in Parlamentul german, spunand ca discutiile cu Regatul Unit nu pot incepe pana cand Londra nu va initia oficial procesul de retragere.

11:57 - Liderul PPE, cel mai mare din Parlamentul European, germanul Manfed Weber, a spus ca sperantele britanicilor tineri si pro-UE au fost "distruse".

De asemenea, acesta a spus ca rezultatul referendumului este o "victorie a populistilor" si ca "noi ziuri" se ridica de catre o generatie care a cunoscut pacea in Europa.

11:50 - Presedintele Comisiei Europene a precizat ca nu ar trebui sa existe "negocieri secrete" cu Regatul Unuit pe tema viitoarei sale relatii in cadrul Uniunii Europene.

"Nu este momentul fragmentarii in interiorul Uniunii Europene, visul european va continua", a subliniat Juncker.

11:45 - "Am castigat razboiul, acum trebuie sa obtinem pacea. Vrem sa fim prieteni buni, vecini buni si buni parteneri comerciali", a declarat Nigel Farage.

11:42 - "Voi lupta pentru o Europa unita", a mai spus Juncker.

11:40 - "As vrea ca Regatul Unit sa-si clarifice pozitia", a declarat Jean-Claude Juncker.

11:37 - Rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezinta "un moment trist, complicat, care obliga liderii europeni sa ia deciziile necesare pentru mai multa integrare, mai multa solidaritate, mai putina birocratie si o redistribuire mult mai echitabila a avantajelor acestei constructii intre cele 27 tari ramase in Uniune, fie ca sunt in zona euro sau nu, fie ca sunt in nordul, sudul, estul sau vestul continentului", a scris pe Facebook Catalin Ivan.

11:35 - "Am interzis comisarilor europeni orice fel de negocieri si de discutii cu Marea Britanie, inainte ca liderii tarii sa decida ce vor face referitor la Brexit", a spus Jean-Claude Juncker.

11:31 - "Britanicii raman prietenii nostri, a spus Jean-Claude Juncker, acum, in plenul Parlamentului European", a scris pe Facebook Siegfried Muresan.

11:30 - Ministrul olandez al Apararii, Jeanine Hennis-Plasschaert, a spus ca "mingea este in terenul Londrei", pentru a incepe negocierile oficiale de iesire din UE.

11:29 - "Trebuie sa realizeze ca au facut o alegere pentru viitorul Regatului Unit, nu pentru viitorul Uniunii Europene", a spus premierul belgian, care avertizeaza ca tara sa nu este dispusa sa plateasca factura pentru Brexit.

11:16 - Liderul nationalist al UKIP, Nigel Farage, s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

11:10 - S-a reunit Parlamentul European, iar presedintele acestuia, Martin Schulz, a luat cuvantul: "Rezultatul referendumului trebuie respectat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#reuniune Consiliul European, #negocieri Brexit Consiliul European, #Farage Parlamentul European, #reuniune Parlamentul European Brexit , #UE