"Romanii de la est de Bug" - cartea lunii iunie la MAE

   

La Ministerul Afacerilor Externe a avut loc joi, in cadrul programului "Cartea lunii" lansarea lucrarii "Romanii de la est de Bug" realizata de sociologul Anton Golopentia in baza unei cercetari efectuate intre anii 1941 si 1944 in regiunile Harkov si Donetk ale Ucrainei de astazi.

Lucrarea in doua volume, aparuta la sfarsitul anului 2006 la Editura Enciclopedica, aduce in fata cititorilor rezultatele cercetarii intreprinse in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, de o echipa a Institutului Central de Statistica (I.C.S.) condusa de Anton Golopentia, pe baza dispozitiei primite de la presedintia Consiliului de Ministri, avand drept scop identificarea romanilor de la est de Bug.

Astfel, in primul volum sunt incluse rapoartele lui Anton Golopentia referitoare la identificarea romanilor de la est de Bug, note despre administratia rurala sovietica si despre problemele ridicate administratiei romanesti de teritoriul dintre Nistru si Bug.

In volumul al doilea apar evocarile si articolele scrise de cei 19 membri ai echipei conduse de Golopentia, dintre care multi au fost cercetati penal si au avut de suferit la inceputul anilor '50, sub regimul comunist, pentru faptul ca au participat la misiunea IREB (Identificarea Romanilor de la Est de Bug).

La eveniment a participat si fiica sociologului, profesorul american de la Brown University, Sanda Golopentia, care a aratat ca acum, dupa mai mult de o jumatate de secol, recolta bogata (lucrarea are 1.546 de pagini) a echipei IREB trebuie redescoperita, promovata, si nu in ultimul rand, continuata.
"E timpul sa incercam sa scoatem de sub sfielile tacerii de cultura, mereu altfel dominata si mereu indoindu-se de sine, momente cum a fost cel al cercetarii IREB, in care s-a indraznit tinereste intalnirea cu semeni instrainati de multa vreme, dar pastrand inca nume si vorbe prin care puteau fi contactati si intelesi. Momente de acest fel lumineaza nu numai un aspect al trecutului romanesc, ci si modul in care se poate vorbi astazi despre o diversitate romaneasca", a spus prof. Sanda Golopentia.

De asemenea, prof.univ.dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie a punctat seriozitatea stiintifica a lucrarii, evidentiind ca realitatea descoperita ca urmare a cercetarii e prezentata in rapoarte, studii si tabele demografice indicand, pe localitati, populatia romaneasca de pe teritoriul ucrainean dintre Bug si Nipru, gradul in care aceasta si-a pastrat limba si, nu de putine ori, gradul in care au fost conservate obiceiurile traditionale.

Totodata, conf.univ. Dan Dungaciu a aratat ca munca intreprinsa de Anton Golopentia demonstreaza ca poporul roman s-a extins natural in campia nord-pontica, inclusiv prin roire naturala si transhumanta, stabilirea romanilor in acele locuri fiind marcata si de descoperirea arheologica la est de Bug a unor vetre de locuire sedentara identice cu cele romanesti.

La randul sau, prof. univ.dr. Vintila Mihailescu, director al Muzeului Taranului Roman, a aratat ca in volum este surprinsa uimirea si revelatiile traite de Golopentia si membrii echipei sale cand au descoperit mostre exceptionale de straveche cultura romaneasca in aceste comunitati care s-au dezvoltat cateva sute de ani in ruptura aproape totala cu arealul romanesc si in conditiile vitrege ale guvernarilor tariste si comuniste.

"Scoartele si prosoapele, elementele arhitectonice, traditiile sarbatorilor calendaristice si a celor religioase, felul de a trai si munci in comunitate, dar mai ales vorbirea romaneasca si cantecul romanesc au constituit o adevarata revelatie pentru Anton Golopentia si echipa lui", a spus prof. Mihailescu.

La evenimentul gazduit de Sala Gafencu a MAE au mai luat parte tineri diplomati, studenti, precum si alti reprezentanti ai vietii academice si culturale din Bucuresti si din tara.
Vineri, 22 Iunie 2007, ora 08:03
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Fabuloasa poveste a lui Samuel Calota: turnator, traseist, cartita. Umbra lui Dragnea bantuie Guvernul si din puscarie
Niculae Badalau, ministrul Economiei, pregateste numirea lui Samuel Calota in fruntea Institutului ...
Adevarul despre OZN-uri. "Ce naiba e aia?" Armata americana, intalnire de gradul zero
Pe imagini se aude vocea pilotilor uimiti de ceea ce vad "Ce naiba e aia?" Purtatorul de cuvant al ...
Un hot din Romania a socat Marea Britanie. Imaginile cu romanul au facut inconjurul lumii
Incidentul a avut loc la inceputul lunii septembrie. Potrivit proprietarului casei din Bedfordshire, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor