Academia da in judecata Primaria, pentru Sala Dalles

   


Academia Romana a deschis luni, o actiune in instanta impotriva Primariei Municipiului Bucuresti, in care cere retrocedarea imobilului unde functioneaza Sala Dalles, in centrul Capitalei. In aceeasi cerere, Academia revendica si Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti (MNAC). Sala Dalles din centrul Bucurestiului, in care functioneaza Universitatea Populara 'Ioan I. Dalles', o sala de expozitii si Libraria Noi, este revendicata din anul 2000 de Academia Romana.

'Academia Romana revendica cladirea Dalles. Printr-o Decizie a Consiliului de Ministri, din 1948, mai multe proprietati ale Academiei au fost date altor institutii publice ale statului. Academia a fost deposedata samavolnic de mai multe proprietati, printre care si cladirea Dalles', a declarat Ioan Paun Otiman, secretarul general al Academiei Romane.

Totusi, Gabriela Stanescu, avocatul Universitatii Populare 'Ioan I. Dalles', sustine ca actiunea Academiei nu se justifica, din cauza ca Sala Dalles a fost pierduta de for 'prin transfer', motiv pentru care nu ar face obiectul Legii 10 din 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

'Prin hotararea Consiliului de Ministri s-a facut un transfer intre Academia Romana si MCC de atunci. Academia a primit o serie de imobile, dar a si pierdut unele, printre care si Sala Dalles. Insa aceasta Sala Dalles a fost pierduta prin transfer, nu i-a fost nationalizata, nici sechestrata, ceea ce Academia nu mai recunoaste. Asta inseamna ca Sala Dalles nu poate fi retrocedata pe baza Legii 10 din 2001 pentru ca nu intra sub incidenta acestui act normativ', a declarat Gabriela Stanescu.

Actiunea deschisa in 2000 se judeca la Tribunalul Bucuresti, insa instanta a suspendat dosarul, intrucat nu se stie cu exactiate cine este proprietarul imobilului din B-dul. Nicolae Balcescu, Primaria Muncipiului Bucuresti (PMB) sau Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).

Motivul este acela ca, prin Hotararea Guvernului 442 din 22 iulie 1994, Universitatea Populara 'Ioan I. Dalles' a intrat din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, sub autoritatea Primariei Municipiului Bucuresti.

Universitatea Populara 'Ioan I. Dalles' a fost infiintata prin Dispozitia numarul 780 din 24 septembrie 1963, data de fostul Comitet de Stat pentru Cultura si Arta, actualul MCC. Ioan I. Dalles a lasat prin testament statului roman o suma de bani, ca sa se construiasca o cladire care sa serveasca educatiei adultilor.

Luni, 26 Martie 2007, ora 02:07
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1005 ori

Cele mai citite stiri
Doi adolescenti din Tulcea au spart 15 masini intr-o noapte! Au folosit doar o foarfeca
Tinerii banuiti de spargerea celor 15 masini au fost prinsi de jandarmi, in noaptea de sambata spre ...
TRAGEDIE in televiziune. ACCIDENT CUMPLIT! TREI VEDETE si-au PIERDUT VIAEsA
Garzile de coasta americane au anuntat decesul a trei dintre cei mai populari prezentatori de la ...
Fiscul a inceput operatiunea "Nunti si botezuri", vanandu-l pe Smiley. Cum se calculeaza prejudiciile si numarul evazionistilor
Inspectorii fiscali au inceput deja verificarile pentru stabilirea numarului liber-profesionistilor ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor