Ziare.com

BVB a scazut usor, influentata de evolutia negativa a pietelor externe

Duminica, 25 Mai 2008, ora 16:35

   

BVB a scazut usor, influentata de evolutia negativa a pietelor externe
Evolutia negativa a pietelor externe, provocata de cresterea pretului la petrol, a afectat in ultima saptamana si Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care a consemnat corectii de pana la 4,20% pe sectorul societatilor de investitii, pe o lichiditate in scadere semnificativa.

"Atingerea de catre pretul petrolului a noi maxime in aceasta saptamana a pus presiune pe pietele financiare internationale importante, Dow Jones resimtind din plin acest lucru, in numai doua zile corectandu-se cu peste 3,3%", sustin Gabriel Aldea si Nicu Grigras, intr-o analiza a Intercapital Invest.

Astfel, climatul international agitat a influentat si piata autohtona, care a resimtit corectii pe majoritatea titlurilor.

Valoarea zilnica medie a tranzactiilor cu actiuni incheiate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in intervalul 19 - 23 mai a fost de 28,38 milioane lei (7,74 milioane euro), cu circa 28% mai mica fata de media din saptamana 12 - 16 mai, de 39,27 milioane lei (10,72 milioane euro).

In ultima saptamana, s-au tranzactionat la BVB toate tipurile de instrumente financiare disponibile in prezent (actiuni, drepturi, obligatiuni si contracte la termen), care au generat impreuna o lichiditate totala de 143,36 milioane lei (39,09 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta, schimburile au insumat 198,46 milioane lei (54,15 milioane euro).

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a scazut cu 2,2% in ultima saptamana, la 127,43 miliarde lei (34,67 miliarde euro), de la 130,35 miliarde lei (35,64 miliarde euro) in 16 mai.

"Chiar daca in prima zi a saptamanii au fost consemnate aprecieri pe toti indici, acestia nu au reusit sa sparga rezistentele formate la nivelul celor trei indici reprezentativi", au precizat brokerii Intercapital Invest.

Toti cei patru indicii ai Bursei de Valori Bucuresti s-au depreciat in ultimele cinci sedinte cu pana la 4,20%.

"In conditiile aprecierilor sustinute de saptamana trecuta, aveam nevoie de o corectie cel putin pe termen scurt, dar balanta inclina in continuare spre ideea ca am avut parte de minimele pietei", declara pentru NewsIn, in cursul saptamanii, Florin Catinas, broker la WBS Romania.

Corectiile indicilor reprezentativi ai BVB au fost de o amploare mai redusa decat in trecut, BET si BET-C depreciindu-se mai putin decat cel mai important indice american, Dow Jones, ceea ce poate insemna o schimbare de perceptie a investitorilor, mai arata analiza Intercapital.

Astfel, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a depreciat in saptamana 19 - 23 mai, cu 2,66%, de la 7.542,36 puncte in sedinta din 16 mai, pana la 7.341,71 puncte la sfarsitul sedintei de vineri. De la inceputul anului, BET a pierdut 25,28% din valoare.

Indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei, cu exceptia SIF-urilor, a scazut cel mai putin in ultima sapamana - cu 1,27% - de la 5.254,93 puncte, pana la 5.188,02 puncte, si a pierdut in acest an 22,17%.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut cel mai mult in intervalul analizat - 4,20%, de la 54.149,50 puncte pana la 51.874 puncte. Comparativ cu inceputul anului, BET-FI afiseaza cea mai puternica depreciere dintre toti indicii, de 34,06%.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB (BRD SocGen, Banca Transilvania, Erste Bank, Rompetrol Rafinare Constanta, Petrom, Impact, Antibiotice Iasi, Flamingo International, Transelectrica, Transgaz Medias, Biofarm, Compa, Condmag, Turbomecanica si Alumil Rom Industry), a scazut cu 2,89%, de la 17.573,70 puncte pana la 17.065,89 puncte, nivel ce marcheaza o scadere cu 21,37% de la inceputul anului, cea mai mica dintre toti indicii.

"Sedintele de scadere din aceasta saptamana au scos in evidenta nu atat cumparatori foarte mari, cat mai ales o atitudine schimbata a vanzatorilor, care nu au mai fost tentati sa cedeze pachete mari de actiuni in zona de preturi actuale", mai explica Gabriel Aldea si Nicu Grigoras.

Citeste mai multe despre Piata actiuni economie scazut evolutie BVB
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 955 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor