Ziare.com

BVB adopta, in 2013, o noua politica de tarife si comisioane

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 08:51

   

BVB adopta, in 2013, o noua politica de tarife si comisioane
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va adopta o noua politica de tarife si comisioane, in vederea stimularii cresterii volumelor de tranzactionare, pe care o va supune deciziei actionarilor societatii in prima Adunare Generala Extraordinara din anul 2013.

"Consiliul Bursei va propune actionarilor BVB o noua politica de tarife si comisioane, care are in vedere stimularea cresterii volumelor de tranzactionare si apropierea BVB de bursele din regiune din punct de vedere al politicii de preturi, asigurand astfel aderarea la cele mai bune practici internationale", a afirmat presedintele BVB, Lucian Anghel.

In vederea stabilirii noilor tarife, BVB a realizat un studiu cu participantii la piata cu scopul de a evalua, pe termen mediu si lung, efectele ajustarii tarifelor si comisioanelor, astfel incat beneficiile colective sa contrabalanseze eforturile suplimentare pe care le implica aplicarea noii politici asupra unor companii de brokeraj.

In cadrul acestei analize au fost studiate si politicile de preturi aplicate de bursele relevante din regiune cu care BVB se afla in competitie si cu care este comparata in deciziile investitorilor de portofoliu interesati de Europa Centrala si de Est.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Propunerea de reasezare a tarifelor si comisioanelor BVB este in interesul general al pietei de capital romanesti, urmarind atat o crestere a lichiditatii acesteia pe termen mediu si lung, cat si a bonificarii participantilor care au o activitate ridicata pe piata. In plus, noua politica de tarife si comisioane va putea imbunatati predictibilitatea veniturilor BVB, reducand volatilitatea acestora", a precizat directorul general al BVB, Victor Cionga.

Fundamentarea noii politici de tarife si de comisioane a pornit de la o analiza obiectiva si detaliata, atat a datelor istorice, cat si a estimarilor, pentru perioada 2013-2015, a valorilor medii zilnice de tranzactionare anuale pentru fiecare tip de instrument financiar tranzactionat la BVB.

Adoptarea noii politici de catre actionarii BVB ar putea conduce la scaderea graduala a comisionului de tranzactionare, in special pentru actiuni, in paralel cu cresterea volumului tranzactionat la BVB.

De asemenea, BVB precizeaza ca s-a urmarit identificarea unor masuri de stimulare a acelor participanti la piata care contribuie efectiv la cresterea lichiditatii, cum sunt market-maker-ii de pe piata la vedere si participantii care inregistreaza valori de tranzactionare mai mari pe piata principala de actiuni, acestia sustinand dezvoltarea pietei de capital, precum si reducerea costurilor de tranzactionare.

"Cu cat volumele de tranzactionare pe piata principala vor fi mai mari, cu atat nivelul comisionului variabil va fi mai atractiv. Astfel, va fi stimulata activitatea bursiera, ceea ce, cumulat cu eforturile brokerilor de atragere de noi investitori romani si straini, va conduce la cresterea dimensiunii pietei locale de capital", se mentioneaza in comunicatul bursei.

Potrivit sursei citate, noua politica de tarife si comisioane va urmari dezvoltarea sanatoasa pe termen mediu a pietei de capital romanesti, iar o abordare pe termen mediu a acestor masuri devine cu atat mai necesara cu cat contextul economic international se prefigureaza a fi volatil si relativ greu predictibil.

Noile tarife vor fi facute publice si vor deveni efective dupa aprobarea lor in prima Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor BVB din anul 2013.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1592 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor