BVB va tranzactiona contracte la termen pe actiuni si valute, incepand din 14 aprilie

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 11:27
1221 citiri
BVB va tranzactiona contracte la termen pe actiuni si valute, incepand din 14 aprilie

Investitorii vor putea tranzactiona, incepand cu 14 aprilie, contracte la termen pe actiuni si valute la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a anuntat miercuri dimineata institutia pietei de capital, transmite NewsIn.

Contractele la termen (futures) vor fi disponibile din 14 aprilie pe activele suport ale actiunilor Erste Bank (EBS), Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz Medias (TGN), Banca Transilvania (TLV) si ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF), precum si pe cursurile valutare ale monedei unice europene (euro/leu) si ale dolarului american (dolar/leu).

"Lansarea contractelor futures avand ca active suport actiunile tranzactionate pe piata spot precum si cursurile valutare euro/leu si dolar/leu reprezinta parcurgerea unei noi etape in strategia Bursei de Valori Bucuresti de diversificare a gamei de produse oferita intermediarilor si investitorilor", a declarat presedintele si totodata directorul general al BVB, Stere Farmache.

Un contract pe activul suport al Erste Bank si Transgaz Medias va echivala cu cate 10 actiuni, in timp ce contractele pe derivatele Transelectrica vor avea un multiplicator de 100 actiuni. Marimea contractelor pe SIF-uri va echivala cu 500 de actiuni, iar marimea contractelor Petrom va fi de 1.000 de actiuni.

De asemenea, tranzactionarea unui contract futures pe valute va echivala cu tranzactionarea a 1.000 de euro, respectiv 1.000 de dolari. Pretul contractelor EBS, TGN si TEL va fluctua cu cel putin 0,10 lei pe sedinta, in cazul in care se vor incheia tranzactii, in timp ce derivatele pe societatile de investitii vor avea un pas de tranzactionare de 0,01 lei, iar cele pe activul suport al Petrom vor fluctua cu cel putin 0,001 lei. Pe de alta parteIn schimb, derivatele pe valuta vor avea un pas de 0,0001 lei.

Bursa de Valori Bucuresti va aplica un program de reduceri ale comisioanelor, intre 10% si 30%, care vor fi acordate intermediarilor ca urmare a incheierii de tranzactii in cadrul pietei reglementate la termen. Astfel, un intermediar care va tranzactiona in fiecare sedinta cel putin 30 de contracte futures va avea o reducere de 30% din factura lunara aferenta pietei reglementate la vedere.

Pe langa derivatele pe actiuni, Bursa de Valori Bucuresti a lansat pana in prezent contracte derivate pe doi dintre indicii sai, BET (BET Index Futures) si BET-FI (BETFX Index Futures).

Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe toţi indicii şedinţa de marţi, iar rulajul se cifra la 6,74 milioane de lei (1,35 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#bursa de valori bucuresti, #termen, #contracte , #actiuni