Analistii Erste vad un potential solid de crestere pe BVB

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 17:38
1274 citiri
Analistii Erste vad un potential solid de crestere pe BVB
Foto: Arhiva

Pietele de capital din Romania si Rusia au un potential solid de crestere in 2010, in contextul in care aversiunea fata de risc s-a diminuat, in timp ce bursele din Europa Centrala si de Est vor avea pe ansamblu performante mai bune decat cele din zona euro, potrivit unei analize a Erste Group.

Potrivit analistilor grupului financiar austriac, Romania prezinta in mod clar cel mai ridicat potential de crestere, deoarece piata de la Bucuresti inca se confrunta cu o aversiune ridicata fata de risc. Astfel, potentialul de performanta se bazeaza pe o scadere semnificativa a aversiunii fata de risc si pe un anumit discount al lichiditatii.

"Din punct de vedere economic, pietele din CEE vor ramane impartite in doua. Pietele care au atins minimele mai devreme - cum sunt Republica Ceha sau Slovacia - ar trebui sa poata raporta o crestere mai buna in 2010. Romania sau Ungaria, fiind piete ramase in urma in privinta atingerii minimelor, vor ramane in urma si in ceea ce priveste cresterea", spune Henning Esskuchen, director piete de capital din CEE in cadrul Erste.

"Chiar daca cresterea se va mentine sub potential in intreaga regiune, ne asteptam totusi ca CEE sa raporteze valori mai bune decat zona euro in anul 2010", a adaugat Esskuchen.

Pe de alta parte, analistii Erste exclud scenariul supraincalzirii pietelor, chiar daca bursele din Turcia, Rusia sau Ungaria fructifica foarte bine potentialul lor de revenire. Totusi, alte tari au in continuare o marja mai mare de actiune, iar evaluarile indica in continuare un potential solid de crestere pentru majoritatea pietelor, in 2010.

In ceea ce priveste potentialul miscarilor ascendente, Romania si Rusia preiau conducerea, factorii determinanti fiind scaderea si mai clara a aversiunii fata de risc si mutarea accentului pe revenirea preturilor la materiile prime.

Totodata, analistii Erste Group observa o incetinire a ritmului de imbunatatire pe pietele de capital central si est europene, insa aceasta nu este alarmanta, deoarece efectul de baza dispare si asteptarile actuale evolueaza in mod acceptabil.

Potrivit specialistilor austrieci, tendinta de crestere care a inceput in pietele de actiuni in martie 2009, a fost blocata pana la acel moment de aversiunea fata de risc, declansata de rapoartele agentiilor de rating, "care prezentau o situatie dezastruoasa".

"Schimbarea acestei perspective de risc extrem a dus la performante semnificative in aceasta regiune. Aceasta evolutie pozitiva a pietei a fost prelungita de revenirea lichiditatii pe piete si de imbunatatirea constanta a sentimentului de piata", potrivit raportului Erste.

Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe toţi indicii şedinţa de marţi, iar rulajul se cifra la 6,74 milioane de lei (1,35 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#bursa de valori bucuresti, #BVB analisti Erste, #piete capital Romania , #stiri Bursa de Valori Bucuresti