Cat se vor resimti efectele crizei financiare in Romania?

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 06:28
2711 citiri
Cat se vor resimti efectele crizei financiare in Romania?

Bancheri de top din Romania, brokeri si investitori pe Bursa de Valori din Bucuresti au raspuns pentru Cotidianul si Business Standard la intrebarea: cat va dura criza financiara globala si ce efecte va avea in Romania?

Potrivit lui Manfred Wimmer, CEO BCR, considera ca efectul turbulentelor financiare internationale asupra Romaniei se va estompa in a doua parte a anului 2008. "Costul de finantare externa al oricarei entitati din Romania ar putea sa se majoreze usor si e posibil ca, pe termen mediu, sa asistam la relocari in Romania ale unor companii straine.

Nivelul unor indicatori indica o continuare a cresterii economice in 2008, chiar daca e posibil sa se inregistreze un ritm inferior celui din 2007", estimeaza seful BCR.

De o scumpire a finantarii vorbeste si Patrick Gelin, presedinte si director general al BRD-GSG. "Un prim efect a fost scumpirea finantarii externe pentru Romania; acest efect a fost urmat de scaderea cursului actiunilor la Bursa din Bucuresti si de deprecierea leului in raport cu euro.

Aceste lucruri se datoreaza si fundamentelor macroeconomice locale. (...) Nu stiu cat timp va dura aceasta criza si probabil ca nimeni nu stie acest lucru. O prima indicatie asupra profunzimii crizei va fi data de rezultatele pe 2007 ale marilor banci", a declarat Gelin citat de Cotidianul.

In randul optimistilor se situeaza Dan Pascariu, presedintele CA al Unicredit Tiriac, potrivit caruia, "criza nu afecteaza direct Romania".

"Criza subprime din SUA nu afecteaza in mod direct Romania, intrucat, cu exceptia Citibank, niciuna dintre bancile-mama ale principalilor jucatori de pe piata romaneasca nu a fost afectata semnificativ de aceasta criza", considera Pascariu.

Cu toate acestea, explica seful Unicredit Tiriac, "cele mai multe dintre institutiile financiare care opereaza in Romania sub impulsul bancilor-mama vor inaspri politica de administrare a riscurilor si (...) creditele vor fi mai scumpe atat in lei, cat si in euro".

In acelasi timp, Mihai Bogza, presedintele CA al Bancpost considera ca "pe plan international, efectele crizei subprime vor fi vizibile de-a lungul intregului an, fiind probabil sa isi mai estompeze din efecte in anul care vine.

In ceea ce priveste Romania, (...) volatilitatea monedei nationale s-ar putea perpetua in primul semestru al anului, cu miscari ale cursului in ambele directii".

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#criza financiara, #Romania, #bancheri , #stiri Bursa de Valori Bucuresti