Piata de capital, afectata serios de majorarea salariilor profesorilor

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 19:51
1793 citiri
Piata de capital, afectata serios de majorarea salariilor profesorilor

Prabusirea pietelor externe a dezlantuit in sedinta de vineri scaderi agresive pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dar promulgarea legii de majorare a salariilor profesorilor va avea pe termen lung repercusiuni mult mai nocive pentru piata de capital.

"Analizand pe termen lung decizia presedintelui, fireste ca stirea este una proasta pentru Bursa, deoarece are un impact asupra economiei, rasfrangandu-se apoi asupra mai multor sectoare, printre care si asupra pietei de capital. Probabil Bursa o sa fie afectata de decizia de azi (vineri, n.red.) a presedintelui, insa in mod indirect si pe un orizont mai lung de timp", a declarat, pentru NewsIn, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Presedintele Traian Basescu a promulgat vineri legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. El a afirmat ca nepromulgarea legii de majorare a salariilor profesorilor ar fi putut fi interpretata ca o dezicere a sa de "Pactul pentru educatie" si a facut apel catre sindicate sa-si prezinte revendicarile salariale dupa alegeri, dupa instalarea noului Guvern.

Bursele europene scadeau puternic la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, influentate negativ de ieftinirea petrolului si de asteptarea rezultatelor financiare.

Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, se prabusea cu 8,22%, pana la 3.751,83 puncte, cel al pietei germane, DAX, cobora cu 9,14%, la 4.106,69 puncte, in vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, pierdea 8,88%, la nivelul de 3.016,98 puncte.

De asemenea, si Darie Moldovan, agent de bursa al Broker Cluj, e de parere ca principalul factor al prabusirii BVB a fost situatia dificila de pe pietele externe si anticiparile privind piata futures din Statele Unite, despre care se preconiza ca va deschide la un nivel foarte jos.

Dupa promulgarea legii, alte sindicate care reprezinta interesele salariatilor din sistemul bugetar au cerut majorari similare ale salariilor, amenintand cu declansarea unor greve generale daca solicitarile nu le vor fi acceptate de catre Guvern.

Guvernul sustine ca astfel de majorari ar afecta puternic echilibrul bugetar si ar adanci masiv deficitul public.

Indicii Bursei au scazut la nivelurile de la inceputul anului 2004

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a incheiat sedinta de vineri cu o scadere de 8,61%, pana la 2.817,06 puncte, nivel nemaiatins din 18 mai 2004, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 8,37%, pana la 2.125,42 puncte, valoare atinsa ultima data la inceputul lunii octombrie 2004.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a prabusit cu 12,82%, pana la 11.100,85 puncte, nivel nemaiatins din 11 mai 2004, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 9,01%, ajungand la 6.500,94 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 8,94%, pana la 264,75 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 13,24%, pana la 340,31 puncte.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Piata, #capital, #afectata, #crestere, #salarii, #profesori , #stiri Bursa de Valori Bucuresti