BVB cere ca profitul din tranzactii sa nu fie impozitat nici in 2010

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 18:23
759 citiri
BVB cere ca profitul din tranzactii sa nu fie impozitat nici in 2010
Foto: Capital

Bursa de Valori Bucuresti a solicitat Ministerului de Finante sa nu impoziteze nici in 2010 profitul obtinut pe piata de capital, pentru a incuraja in continuare investitorii sa tranzactioneze.

"Mi se pare ca actualul context de piata nu a fost favorabil, iar scutirea de impozit este un regim care are o aplicabilitate foarte limitata, doar pentru anul 2009", a spus Stere Farmache, presedintele operatorului de piata.

"Pe de alta parte, baza de impozitare este oricum foarte mica si nu credem ca nivelul de impozitare ar reprezenta o sursa importanta de venit pentru buget. Ar trebui sa fie crescuta baza de impozitare, iar cand vom ajunge la o masa critica, atunci ar putea fi aplicata", a adaugat seful Bursei.

Executivul aprobase in octombrie anul trecut modificarea codului fiscal pentru suspendarea impozitul pe castigurile rezultate din piata de capital aferente anului 2009, in vederea sprijinirii investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti.

In prealabil, ministrul de finante de la acea vreme, Varujan Vosganian, facuse aceasta propunere, in urma discutiilor purtate cu primul ministru, pentru a aduce incredere pe Bursa de la Bucuresti, puternic afectata de criza internationala.

"Dupa ce am evaluat impactul asupra bugetului, am luat decizia de a modifica codul fiscal, suspendand pentru 2009 plata impozitului pe castigurile investitorilor, pentru a spori sentimentul de incredere in piata de valori", spunea anul trecut Vosganian.

Impozitul pentru castigurile realizate in piata de capital a fost suspendat astfel pentru intreg anul 2009, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pe termen lung. Inainte de aceasta modificare adusa codului fiscal, impozitul pentru castigurile din investitii pe piata de capital este de 16% pentru termen scurt (sub 1 an) si de 1% pentru cele pe teremen lung (peste 1 an).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#bursa impozit profit tranzactii, #impozit profit bursa, #impozit profit tranzactii , #tranzactii