Soarta BVB, "in mainile" a 15 companii

Miercuri, 30 Aprilie 2008, ora 13:12
1377 citiri
Soarta BVB, "in mainile" a 15 companii

Desi ministrul Finantelor, sefii Bursei si nu numai clameaza de ceva vreme ca asistam la o "maturizare" a pietei bursiere autohtone, ultimele zile au dovedit contrariul. Lipsa de la tranzactionare a celor mai importante companii, din cauza desfasurarii adunarilor generale ale actionarilor, a paralizat practic activitatea bursiera, numarul tranzactiilor ajungand la un nou minim.

"Partea proasta este ca am realizat ca Bursa de Valori romaneasca, cu toate pretentiile ei si cu toata "maturitatea" spre care tinde, este de fapt formata din cel mult 15 simboluri", apreciaza brokerii de la Prime Transaction.

In intervalul 21 - 25 aprilie au avut loc adunarile generale anuale pentru majoritatea emitentilor lichizi ai bursei. Printre acestea s-au regasit: SIF-urile (cu exceptia SIF Transilvania), BRD, TLV, SNP, etc. Ca urmare a acestui fapt lichiditatea zilnica s-a redus considerabil, pana la un minim de 2,2 milioane euro in sedinta de miercuri.

Aceasta conjunctura a aratat inca o data ca din pacate pe piata interna lichiditatea este asigurata de un numar redus de emitenti. Lipsa de la tranzactionare a acestora, care dadeau de altfel si tendinta pietei in ansamblu, a determinat evolutii in scadere la nivelul indicilor bursieri, cotatiile erodandu-se semnificativ chiar in conditiile in care oferta de actiuni la vanzare a fost in unele cazuri mai mult decat modesta.

Pe de alta parte, propunerile de majorare a capitalului social al SIF Moldova si SIF Banat-Crisana nu au putut fi dezbatute in cadrul AGEA, din cauza neintrunirii cvorumului necesar. Ca atare a ramas varianta acordarii de dividende din profitul obtinut in anul 2007.

Efectul acestor hotarari se va vedea in sedintele de saptamana aceasta in comportamentul cumparatorilor care in ultimele zile au preferat sa astepte desfasurarea adunarilor generale si apoi sa ia decizia de investire. Este stiut faptul ca investitorii straini, cei care conteaza cu adevarat in dinamica actuala a pietei, nu agreeaza astfel de operatiuni si prefera distribuirea de dividende in numerar.

In aceasta saptamana vom avea doar doua sedinte de tranzactionare, in zilele de marti si miercuri. In zilele de 28 aprilie, 1 si 2 mai tranzactionarea la bursa va fi suspendata. Saptamana trecuta valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti a scazut la 17,35 mil lei mil comparativ cu 29,6 milioane lei cat a fost in saptamana anterioara.

Vlad Voiculescu

Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe toţi indicii şedinţa de marţi, iar rulajul se cifra la 6,74 milioane de lei (1,35 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#bursa, #valori, #Bucuresti, #BVB, #tranzactii , #tranzactii