25.000 euro pentru tinerii care se muta la sat

Sambata, 07 Martie 2009, ora 09:03
12332 citiri
25.000 euro pentru tinerii care se muta la sat

Tinerii de pana in 40 de ani care se muta la tara si cumpara pentru prima data o exploatatie agricola sau o iau in arenda pot beneficia de o prima de instalare de pana la 25.000 euro, bani nerambursabili.

Fermierii trebuie sa depuna un proiect in cadrul masurii "Instalarea tinerilor fermieri" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013.

Programul pune la dispozitia tinerilor fermieri fonduri nerambursabile in valoare totala de peste 330 de milioane de euro pentru infiintarea exploatatiilor agricole.

Fondurile pot fi solicitate de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pana la finalul anului 2013.

Pentru a primi banii, tinerii trebuie sa nu fi implinit 40 de ani la data depunerii cererii de finantare si trebuie sa practice "in principal activitati agricole".

De asemenea, fermierul, potential beneficiar al masurii amintite, trebuie sa detina o exploatatie agricola cu o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE (unde UDE reprezinta Unitatea de Dimensiune Economica, adica unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei).

Valoarea unei UDE este de 1.200 Euro. Fondurile nerambursabile acordate pentru instalarea tinerilor fermieri sunt de 10.000 de euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE.

Daca exploatatia are o dimensiune mai mare de 6 UDE, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 de euro/1UDE, dar nu va putea depasi 25.000 de euro pentru o exploatatie.

Ferma trebuie sa fie situata pe teritoriul tarii si sa fie inregistrata la Registrul fermelor sau Registrul agricol de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura.

Pentru a obtine banii nerambursabili, doritorii pot face un proiect tip care include o cerere de finantare si documente specifice, prin care se prezinta si dimensiunea economica a exploatatiei.

"Pentru a dovedi ca exploatatia agricola are o dimensiune cuprinsa intre 6 si 40 de UDE, potentialul beneficiar trebuie sa prezinte documentul justificativ si anume extrasul din Registrul Fermelor pentru suprafata pentru care se solicita fondurile nerambursabile.

Prin urmare, calculul UDE se realizeaza avand in vedere structura culturilor sau a speciilor de animale, pasarilor si albinelor, conform Extrasului din Registrul Fermelor si pe care fermierul le mentioneaza in sectiunea specifica din Cererea de finantare, cat si baza materiala din planul de afaceri in anul "0", pentru care solicitantul poseda documente de proprietate sau folosinta", se arata intr-un comunicat de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, remis Ziare.com.

Exploatatiile care se infiinteaza la inceputul anului 2009 pot beneficia de fonduri nerambursabile intr-o sesiune urmatoare celei actuale (3 decembrie 2008 - 27 martie 2009).

Aceasta situatie nu este aplicabila pentru fermierii care se inregistreaza ca potential beneficiar la inceputul anului 2009. Categoriile de beneficiari eligibili pentru masura privind instalarea tinerilor sunt persoanele fizice inregistrate si autorizate conform OUG 44/2008 si societati cu raspundere limitata - SRL, infiintate in baza Legii 31/1990.

De asemenea, sunt eligibili ca beneficiari si persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finantare, cu conditia ca acestea sa se inregistreze si sa se autorizeze pana la data incheierii contractului de finantare cu APDRP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#fermier bani, #APIA bani tineri , #firma