Belarus ar putea sista livrarile de electricitate catre Kaliningrad

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 19:13
1372 citiri
Belarus ar putea sista livrarile de electricitate catre Kaliningrad

Belarusul ar putea suspenda funizarea de electricitate catre regiunea Kaliningrad, enclava rusa, in lipsa reglementarii tranzitului energiei electrice pentru anul 2010, in conditiile inchiderii unei centrale nucleare in Lituania, anunta compania ODU, care intra in concenul Belenergo.

"Stiind ca de la 1 ianuarie se inchide centrala nucleara din Lituania, iar energia electrica va fi deficitara, Rusia trebuia din timp sa reglemeteze chestiuniule de tranzit catre regiunea Kaliningrad", a spus un reprezentant al concernului Belenergo citat de RIA Novosti.

Compania belarusa mentioneaza ca "pana in prezent companiile energetice ruse OAO "FSK EES" si "Inter RAO EES" nu au convenit cu partea rusa conditiile de tranzitare a energiei electrice pe teritoriul Belarusului pentru asigurarea energetica a consumatorilor regiunii Kaliningrad, precum si livrarile comerciale catre statele baltice".

Rusia si Belarus intentioneaza sa continue negocierile in vederea stabilirii conditiilor de realizare a livrarilor si de tranzit a energiei electrice intre 11-12 ianuarie, au declarat pentru Interfax reprezentanti ai companiei ruse Inter RAO EES.

"Partea rusa a trimis Belarusului propunerile sale, insa nu a primit inca niciun raspuns", potrivit reprezentantilor companiei. De asemenea, acestia au precizat ca in conditiile in care nu s-a ajuns la semnarea unor noi acorduri, compania continua sa actioneze in cadrul acordurilor deja semnate.

"Volumul tranzitului nereglementat este de circa 39,5 milioane de kilowati pe ora. Aceste actiuni (ale Rusiei) constrang partea belarusa sa examineze unele masuri de incetare a transportului comercial netaxat al energiei electrice prin retelele sistemului energetic al Belarusului, ceea ce poate pune in pericol asigurarea energetica a consumatorilor regiunii Kaliningrad, inclusiv populatia", se arata in comunicatul companiei ODU.

"Cu toate acestea, partea rusa continua sa realizeze tranzitul", subliniaza comunicatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Belarus export curent electric, #electricitate Kaliningrad , #stiri economice